Hopp til innhold

Fant ukjente mesterverk i hemmelig kunstsamling

Ukjente verk av blant annet Picasso, Chagall og Toulouse-Lautrec er blant de over 1400 maleriene som er funnet i München. – Dette er bilder av stor kunsthistorisk verdi, sier kunstekspert.

I helgen avslørte den tyske avisen Focus at et stort kunstlager koblet til naziplyndringer under annen verdenskrig ble funnet i leiligheten til en gammel mann.

Over 1400 verk ble funnet i leiligheten i Munchen.

På en pressekonferanse tirsdag kom det fram at blant verkene finnes det en rekke ukjente verk av veldig kjente malere, deriblant Marc Chagall, Pablo Picasso, Henri Matisse, Otto Dix, Henri Tolouse-Lautrec, for å nevne noen.

– Stor kunsthistorisk verdi

Dette er første gang myndighetene uttaler seg om funnet etter at Focus publiserte saken i helgen.

– Dette er et bilde av stor kunsthistorisk verdi, sa kunstekspert Meike Hoffman om verket signert Chagall under pressekonferansen.

Hun kunne også fortelle at mange av de mest kjente bildene var lagret i et og samme rom, på en meget profesjonell måte.

Flere av bildene ble vist fram, og du kan se noen av dem i bildegalleriet øverst i saken. Noen av dem skal være datert helt tilbake til 1700-tallet, og flere skal ha vært borte fra offentlighetens lys i over 70 år.

Oppbevares på hemmelig sted

Mannen som eier leiligheten blir karakterisert som en eksentriker som holder seg for seg selv. Han er sønnen til en avdød kunsthandler som under annen verdenskrig hadde sterke bånd til nazistene, og skal ha omsatt kunst som var beslaglagt eller kjøpt til spottpris av jøder, melder Reuters.

Sønnen skal ha samarbeidet med myndighetene, men er ikke arrestert. Han skal heller ikke ha bodd i leiligheten der maleriene ble funnet, men holdt til i Østerrike.

Ifølge Focus skal samlingen ha en verdi på rundt åtte milliarder kroner, men dette ville ikke myndighetene kommentere under tirsdagens pressekonferanse.

Bildene er nå trygt plassert på et hemmelig sted, og ikke på et lager utenfor München, slik det skal ha blitt presentert av tyske medier.

Myndighetene kunne ikke si med sikkerhet hvor samlingen stammet fra, og at det nok ville ta lang tid før de kunne fastslå om dette var kunst stjålet av jøder under annen verdenskrig, eller om de var skaffet på annet vis.

Flere tusen kunstverk har blitt returnert til sine rettmessige eiere etter å ha blitt rekvirert på uærlig vis av nazistene under annen verdenskrig.

Kulturstrøm

  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters