Ukas Urørt (U1) - Bladed

- Denne kontrasten liker vi da! Altså mellom gammel og svulstig tekst, og ny og skitten musikk.

Bladed
Foto: Bladed

Urørt mener:

Bladed bærer bud om mørke. Om rastløshet på grensa til jagende livstørst - godt hjulpet av en tekstforfatter som levde på 1500-tallet. For de fleste av oss er nok referansene PJ Harvey og Sonic Youth mer kjente enn Barnabee Googe. Men det er altså Barnabee som leverer teksten, mens duoen Bladed vrenger ut filtrerte vræl og suggererende bass. Sært! Vakkert!

Hør: The Oftener Seen (popup)

Last ned: The Oftener Seen (mp3)

Mer om: Bladed på Urørt

Les også: Bladed på Øyafestivalen

Bladed har spilt sammen i tre år. Duoen består av Anita Kaasbøl og Stian Westerhus.

Proffe musikere

Bladed fant ikke sammen på barneskolen, i vennegjengen eller på fylla. Neida, de møttes i en av musikkens høyborger: Musikkonservatoriet i Trondheim, på master i utøvende musikk.

- Vi begynte å jamme litt sammen - helt fritt - høsten 2004. Vi synes jamminga ble så kul, så dette avla musikalske ideer som etter hvert ble til Bladed som det er i dag.

Musikkinspirasjonene og sjangrene har vært en skikkelig runddans gjennom det meste: - Fra dansemusikk, rock og hardcore i ungdommen, innom jazz og improvisert musikk på jazzlinja i Trondheim og Middlesex i London - til støy-ting og tilbake til rockerøtterne igjen...

Historien bak Ukas Urørte låt

- Teksten er av Barnabee Googe, fra 1500-tallet faktisk, men allikevel høyaktuell og relaterbar til livet anno 2008, selv om Googe formulerer seg på en langt mer høytidelig måte enn man ville gjort i dag.

- Denne kontrasten liker vi da! Altså mellom gammel og svulstig tekst og ny og skitten musikk. Refrenget kom da Anita øvde på tekniske oktavøvelser...

Hvordan vil dere selv beskrive musikken deres?

- Det beste svaret vi kan gi her er at man må sjekke det ut selv altså - rett og slett!

De gir assosiasjoner til musikken a la 'alternativ og kompromissløs støyrock i gata PJ Harvey møter Sonic Youth møter David Lynch møter noise-musikk'.

Hvorfor synes dere andre bør høre på dere?

- Vel, livet som musiker ville blitt rimelig meningsløst uten noen til å høre på musikken man lager og spiller. Dessuten er vi NOE ANNET.

Hva er det mest interessante som har skjedd i bandets karriere?

- Hm, interressant som i hva..? Det må vel være den musikalske prossessen fra starten til nå det.

Og så var det selvfølgelig veldig gøy å spille på Øya i sommer. Og uka før jul var vi i studio og spilte inn musikken vår med Martin Langlie på trommer. Juhu!

Hvor mye tid går med til musikken?

- He-he, ja, tida går med til musikken!

Inspirasjonskilder?

- Alt vi har hørt på opp gjennom tida egentlig, vi er jo en sum av alt vi har hørt på: Patti Smith, B52s, Joni Mitcell, PJ Harvey, The Cramps, Sonic Youth, Joao Gilberto, Neil Young, Merzbow, Stochausen.

Alle har de en utrolig nerve i det de gjør, og denne nerven er jo det man hele tida leter etter som musiker og komponist. Og god rødvin fordi det er så godt.

Favorittinstrumenter?

- Viola di gamba, sier Stian.

Hva betyr det å bli Ukas Urørt?

- Veldig artig det! Det er jo alltid fint å få litt oppmerksomhet i denne bransjen.

Spesielle planer framover?

- Nå er det jobbing med med plata vår som skal komme til høsten som står i fokus. Miksing og mastring og annen finish gjenstår, så får vi se om noen vil gi den ut... Og så skal vi spille på by:Larm i februar.

Favorittfestivaler?

- All Tomorrow's Parties fordi de har utrolig bra booking. Også er Nya Perspektiv i Vesterås i Sverige en veldig bra festival av samme grunn. Begge festivalene er dessuten prega av at det er musikken og ikke festen som står i sentrum.

-Favoritter på Urørt?

- Shadowlord er verdt å sjekke ut.

Har dere en appell til folket?

- Hell yeah!

Bladed er:

Anita Kaasbøll (29) fra Hitra - vokal, elektronikk, synth

Stian Westerhus (28) fra Jådåren - baritongitar, elektronikk, backingvokal

Hvorfor navnet Bladed?

- You've been bladed høres jo litt kult ut, ikke sant?

Kulturstrøm

 • Lager opera av Hongkong-protester

  Den kinesiske kunstneren Ai Weiwei setter sammen en operaforestilling om protestene i Hongkong. Det skriver SVT.se. Operaen er en omskriving av Puccinis «Turandot» og har premiere på operahuset i Roma 25 mars neste år. Kunstneren skal også være i gang med arbeidet med en dokumentarfilm om protestene.

  AI-WEIWEI-SPEAKS-AT-THE-COUNCIL-O
  Foto: Drew Angerer / Afp
 • Spenningsroman blir TV-serie

  Nå blir boken «Kastanjemannen» til TV-serie og produksjonen skal ifølge planen i gang i Danmark i 2020, melder Netflix. Søren Sveistrup, som har skrevet boka, har tidligere skapte en stor TV-serie-hit med «Forbrytelsen».

  Søren Sveistrup
  Foto: Tine Harden, DR
 • Håvard Gimse blir festivalleder

  Håvard Gimse fra Kongsvinger overtar som kunstnerisk leder for Oslo Kammermusikkfestival fra neste år. 30 år etter at Arve Tellefsen startet Oslo Kammermusikkfestival gir han stafettpinnen videre til pianisten fra Kongsvinger.

  Håvard Gimse
  Foto: John Andresen