NRK Meny
Normal

Tysk TV-kanal fikk kjeft for dette bildet

Den tyske TV-kanalen ARD blir anklaget for hets etter å ha vist dette manipulerte framstillingen av forbundskansler Angela Merkel iført et muslimsk hodeplagg.

Angela Merkel på ARD

Det tyske debattprogrammet Bericht aus Berlin framstilte Angela Merkel slik, og har fått kjeft av sinte seere.

Foto: ARD

ARD beskyldes for å bedrive antiislamsk propaganda etter billedbruken i debattprogrammet Bericht aus Berlin.

Bildet viser Angela Merkel iført en chador foran en tysk riksdag, omgitt av minareter. Bildet ble vist som bakgrunn under en debatt om flyktningkvoter, skriver BBC.

«Satirisk»

Angela Merkel med hodeplagg

Slike bilder av Angela Merkel, iført muslimsk hodeplagg, er et vanlig syn i Pegida-demonstrasjoner i Tyskland. Bildet er tatt i Dresden i januar.

Foto: Jens Meyer / Ap

Sinte seere anklaget programskaperne for å fremme islamofobi, og påpekte at dette bildet er svært likt de manipulerte bildene som er brukt av Merkel under antiislamske Pegida-demonstrasjoner.

ARD unnskylder seg med at bildet ble brukt for å påkalle publikums oppmerksomhet, og skriver også på Facebook at bildet hadde til hensikt å være satirisk.

Videre avviser de alle insinuasjoner om at de lefler med islamofobisk propaganda.

Opp mot 1,5 mill flyktninger

Oppslutningen rundt Pegidas demonstrasjoner i Tyskland har økt den siste tiden som følge av motstand mot Merkels flyktningpolitikk. Denne uken deltok 9000 i demonstrasjoner i Dresden.

Tyskland venter at 800.000 mennesker vil ha søkt asyl i landet innen året er omme. En intern prognose som i helgen ble gjengitt av tyske medier, oppjusterer anslaget til opptil 1,5 millioner.

Kulturstrøm

 • –Håper Stortinget stanser kunstgave

  Nikolai Tangen vil dele samlingen av verker av nordiske modernister med Sørlandet Kunstmuseum, men gaven kommer med forbehold om et nytt museumsbygg i Kristiansand. Bygget er beregnet til en kostnad av en halv milliard kroner og med behov for 40 millioner kroner i årlig driftsstøtte fra det offentlige. Nå håper motstanderne av prosjektet at politikerne på Stortinget vil avvise prosjektet, skriver Klassekampen. Tangen har tidligere uttalt at han opplever kritikken som søkt og urimelig.

  Nicolai Tangen med bilde av Rolf Nesch
  Foto: Johan E. Bull
 • Norsk barnebok til England

  Ingunn Thons debutbok «Ollis» har kommet inn i varmen hos det engelske forlaget Wacky Bee Books. Boken er så langt solgt til Danmark, England, Georgia, Italia, Tyrkia og Tyskland, melder forlaget. – Det føles som en skikkelig stor dag, sier forfatter Ingunn Thon selv via pressemeldingen. Ingunn Thon arbeider i NRK Super, blant annet som dukkespiller (NTB).

  Mennesker omgitt av gjenstander, bokomslag