Tyrkisk helt tar hevn i Gaza-film

I en ny tyrkisk film reiser helten til Israel for å hevne angrepet på Gaza-konvoien i mai. Filmen kan skape ny strid mellom Israel og Tyrkia.

IDF border det tyrkiske skipet Mavi Marmara utenfor Gaza
Foto: Anonymous / Ap

Se utdrag fra filmen:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Filmen, selv om den er en fiktiv actionfilm, kan rive opp sår som knapt er leget, i forholdet mellom Tyrkia og Israel.

Einar Wigen

Einar Wigen, forsker

Filmen, i Rambo-sjangeren, fremstiller det israelske raidet mot Gaza-konvoien som en ren henrettelse av dem som var om bord.

– River opp ferske sår

– Israels reaksjon er nok avhengig av hvordan den tyrkiske regjeringen uttaler seg etter premieren. Hvis noen hevder at filmen fremstiller virkeligheten, kan det bli svært ubehagelig, tror Einar Wigen.

Han er forsker på tyrkisk utenrikspolitikk og doktorstipendiat ved Universitetet i Oslo.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

I virkeligheten ble åtte tyrkiske statsborgere og en amerikaner skutt og drept av israelske soldater på aktivistskipet «Mavi Marmara».

– Tyrkia og Israel har ennå ikke klart å tone ned krisen dette raidet skapte. Filmen river opp ferske sår og skaper nye, tror forskeren.

Se video som ble smuglet ut fra skipet:

Video Video smuglet ut fra konvoien

Bilder fra det bordede skipet.

Filmen «Ulvenes dal: Palestina» har premiere 28. januar. Det er den tredje i en serie. De to første het «Ulvenes dal: Irak» og «Ulvenes dal: Gladio». De andre filmene hadde 6 millioner seere. Einar Wigen tror denne filmen kan få enda flere.

– Den er full av sterke påstander i Hollywood-stil, sier han.

«Vi skal hevne alle de uskyldige tyrkiske aktivistene» og «vi er ikke i Israel, vi er i Palestina», er to eksempler han trekker frem.

– Ulvene tar hevn

I den offisielle traileren fra filmselskapet Panafilm heter det at «de tyrkiske ulvene fortsatt er rasende på Israel for angrepet på uskyldige aktivister.»

Tyrkias utenriksminister Ahmet Davutoglu

Ahmet Davutoglu.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

I virkelighetens verden uttalte for få dager siden Tyrkias utenriksminister Ahmet Davutoglu at landet ønsker å forsone seg med Israel.

– Tyrkia er villig til forsoning. Vi ønsker å ha fredelige forbindelser med alle. Men vi krever fortsatt en unnskyldning og et tilbud om erstatning til de etterlatte, sier han.

I dag avviste Israels statsminister Benjamin Netanyahu nok en gang at det er aktuelt å be Tyrkia om unnskyldning etter bordingen av det tyrkiske nødhjelpsskipet.

– Vi kommer ikke til å be om unnskyldning, men uttrykke vår sympati med Tyrkia, sier han til TV-stasjonen Channel 10.

Et halvt år til valget

Einar Wigen tror at tyrkiske politikere kommer til å uttale seg annerledes før valget i juni, et halvt år etter premieren på «Ulvenes dal: Palestina».

I juni er det valg i Tyrkia. Jeg tror at tyrkiske politikere kommer til å hause opp stemningen for å tekkes velgerne. Da kommer de ikke til å ta avstand fra denne filmen. Snarere tvert i mot.

Einar Wigen

– Alle tre filmene kjører sin private versjon av tyrkisk utenrikspolitikk. De fremstiller USA og Israel som hovedfienden, og mange tyrkere tror at denne versjonen er den sanne og riktige, sier Einar Wigen.

Han tror at det blir skikkelig bråk dersom tyrkiske politikere stiller seg bak filmens innhold.

– Forholdet kan bli veldig anspent dersom de viser seg på den røde løperen på premierekvelden, sier han.

Kulturstrøm

 • Berglund dirigent i Kristiansand

  Den talentfulle norske dirigenten Tabita Berglund (31) blir Kristiansand Symfoniorkesters nye første gjestedirigent, med start i august 2021. Hun har raskt etablert seg som en av Europas mest spennende og talentfulle unge dirigenter. Det er første gang hun blir utnevnt til første gjestedirigent i et orkester, og hun supplerer et allerede eksisterende stjernelag i KSO, bestående av sjefdirigent Nathalie Stutzmann og gjestedirigent Julian Rachlin.

 • Sinnataggen på bedringens vei

  Kulturetaten i Oslo kommune skriver på Twitter at Sinnataggen forhåpentligvis er tilbake i Vigelandsparken i løpet av måneden. I forrige uke forsøkte noen å sage ankelen av den lille hissigproppen.

  Laster Twitter-innhold
 • Spellemann for barnemusikk delt ut

  Artisten Sarah Camille ble lurt trill rundt av gjengen i NRK Supernytt da hun midt i sendingen ble overrakt prisen for barnemusikk. Hun vant prisen for plata «Spor av dråper og røde nebb». Dermed er fire priser delt ut før Spellemann-showet fredag.

  Sarah Camille ble tatt på senga da hun ble overrakt Spellemann-prisen av NRK Super-gjengen