Hopp til innhold

TV knekker dansk film

Danskene velger TV-serier framfor kinofilmer.

THRILLER: Christian Berkel som Gestapo-sjef Hoffmann og Thure Lindhardt som motstandsmannen Flammen i danske "Flammen og Sitronen".
Foto: Sandrew Metronome AS

Tidligere trakk danske filmer fulle kinosaler i fedrelandet, men nå er det glissent på seteradene - publikum er hjemme og ser dramaserier på TV.

Manusforfatter og tidligere filmkonsulent på Det Danske Filminstitut, Nikolaj Scherfig, mener dansk TV-drama ”kannibaliserer” årets kinofilmer.

- Det er klart at når millioner har sett en TV-serie som Forbrytelsen eller Sommer, så er det langt færre som styrter ut betaler 70 kroner for å se en kinofilm med samme slags innhold, sier Scherfig til Berlingske Tidende.

Fortsetter under bildet.

Fra Italiensk for begynnere

Italiensk for begynnere satte publikumsrekord.

Kraftig nedgang

Rundt århundreskiftet gikk det drivende godt for dansk film. Filmer som Okay, Små og Store Ulykker og Elsker dig for evigt, hadde mellom 300 000 og 500 000 solgte billetter, mens suksessfilmen Italiensk for begynnere satte rekord med 800 000 besøkende. I dag har tilsvarende filmer, som Gaven, Spillets Regler og Dansen, solgt mellom 5000 og 16 000 billetter. Scherfig gir TV-drama skyld for publikumsflukten.

- De er alle storslagne filmer, som tidligere ville ha solgt godt. Men i dag vil publikum ha noe som er radikalt annerledes enn det de kan se på TV, som for eksempel det store historiske dramaet Flammen og Citronen.

Håper på symbiose-effekt

Det produseres mange dramaserier i Danmark for tiden, både hos Danmarks Radio, TV2 og TV3. Nikolaj Scherfig håper det vil kunne virke positivt på dansk film, slik det har gjort tidligere.

- Historisk har dansk TV-drama og spillefilm befunnet seg i en kreativ symbiose. Det var for eksempel Lars von Triers TV-serie Riget som stilmessig varslet dogme-bølgen, andre serier har fungert som en plattform der instruktører har kunnet opparbeide seg erfaring, før de prøvde seg på spillefilm.

Sarah Lund

Sofie Gråbøl som Sarah Lund i DRs serie Forbrytelsen.

Foto: Danmarks Radio

Ugunstig å debutere på kino

Filmprodusent Christian Rank er enig med Scherfig i at TV-seriene har stjålet noe av spillefilmens glans i Danmark. Han mener det er gått så langt at man bør overveie om det i det hele tatt gavner en ung instruktør å debutere på spillefilm, eller om en kinopremiere med dårlige billettsalg i virkeligheten blir en klamp om foten. Rank viser til filmen Spillets Regler, som han selv har produsert, som fikk gode kritikker, men var svært dårlig besøkt.

- La oss forestille oss at Spillets Regler i stedet var blitt laget direkte til TV, så ville den kanskje få de samme gode anmeldelsene, og den ville kanskje i tillegg blitt sett av 400 000 mennesker, sier Rank.

- For mange filmer

Dramasjef i Danmarks Radio, Ingolf Gabold, er ikke enig i påstanden om at danske TV-serier stjeler filmpublikummet.

- Jeg synes at film og TV supplerer hverandre. Forklaringen på at noen danske filmer plutselig har opplevd et fall i besøkstall, er snarere at det for øyeblikket blir laget lovlig mange filmer. Så det er spillefilmene som innbyrdes kannibaliserer hverandre, sier Ingolf Gabold.

Kulturstrøm

  • Gérard Depardieu stilles for retten i overgrepssak i oktober

    Skuespilleren Gérard Depardieu anklages for seksuelle overgrep og stilles for retten i oktober, opplyser fransk påtalemyndighet.

    Depardieu ble mandag løslatt etter å ha blitt avhørt om angivelige seksuelle overgrep, opplyser skuespillerens advokat. Skuespilleren nekter selv for å ha gjort noe galt.

  • ABBA-Benny lagar jinglar til svensk P2

    ABBA-veteranen Benny Andersson har komponert lydlogoar til den svenske radiokanalen P2, melder Sveriges Radio.

    – Eg har laga 37 forskjellige forslag for å sjå om hansken passa, seier komponisten og musikaren til kanalen.

    Jinglane er spelt inn saman med Sveriges Radios Symfoniorkester, og Andersson er sjølv med på piano.

    Dei nye lydsnuttane blei tekne i bruk måndag.

    Benny Andersson
    Foto: Alberto Pezzali / AP