NRK Meny
Normal

Frode Alnæs

Frode Alnæs var kveldens gjest i Stjerneklart mandag 01.12.08.

Frode Alnæs, Tahiti-festivalen 2008
Foto: Tone Rokstad / NRK

Hør: Stjerneklart med Frode Alnæs

Frode Alnæs ble født 3. mars 1959 i Kristiansund som nest yngst av Turid og Kåre Alnæs’ fire barn. Han bodde de fire første leveårene i bydelen Kirkelandet før familien flyttet til Innlandet, også kalt Tahiti, der Frode vokste opp. Faren drev med tranolje, og Alnæs-lukta ble et begrep i byen.

12 år gammel mistet Frode alt håret på hodet som følge av sykdommen Alopecia, og begynte å bruke parykk. Til 12-årsdagen fikk han valget mellom å få platespiller eller gitar, og valget falt på gitaren som han etter hvert har utviklet til et levebrød.

Etter videregående skole i Kristiansund dro Frode i 1979 til Trondheim der han begynte på jazzlinja ved Trondheim Musikkonservatorium og ble uteksaminert i 1982 som del av det første kull derfra. Mens han gikk der var han med på flere bandprosjekter, blant dem Trondheim Sympatiorkester 1981-83 og i 1982 deltok han på Vossajazz sammen med studiekompisen, trompeteren Nils Petter Molvær, i ”Matarese Circle”.

I 1982 flyttet han til Oslo og spilte i fem orkester: ”Jazzpønkensemblet”, Sidsel Endresen kvartett, jazzgruppa AHA, Geir Holmsen Group og i en kvartett sammen med tidligere nevnte Nils Petter Molvær. Han spilte inn plate sammen med Jens Wendelboe Big Band i 1983 og jazzgruppa AHA i 1984.

I 1983 dannet han rockegruppa ”Dance with a stranger” sammen med Øivind ”Elg” Elgenes på vokal, Yngve Moe på bass og Bjørn Jenssen på trommer. Gruppa ble utrolig populær, særlig etter den første plata ”Dance with a stranger” som kom ut i 1987 og som ga dem den første Spellemannsprisen året etter. Samtidig kastet frode parykken, og hans blanke isse ble etter hvert et av hans varemerker - et forbilde for mange av dem som har hatt den samme sykdommen som ham. Han kaller seg selv for ”Norges største roll-on”!

Dance with a stranger anno 2007

Dance with a stranger anno 2007.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Ny Spellemannspris ble det for den andre plata deres ”To” i 1989. I 1991 kom plata ”Atmosphere” ut, som vanlig med samtlige låter komponert av Frode Alnæs, og samme år ble Dance with a stranger Årets spellemann. Siden har det blitt 4 album – ”Look what you’ve done” og ”Unplugged hits” i 1994, ”The best of…” i 1995 og ”Happy sounds” i 1998, samtidig som bandet gikk i oppløsning. De senere år har det blitt flere jobber sammen på gutta i Dance with a stranger, og i fjor kom ny plate.

Men Frode har også medvirket på et utall plater sammen med andre artister, særlig jazzmusikere, og han ga også ut soloalbumet ”Frode Alnæs” i 1996.

Etter en tid innom Trondheim, flyttet Frode tilbake til hjembyen Kristiansund i 1999 der han investerte i et 300 år gammelt lokale, "Dødeladen" som han og samboeren har gjort om til restaurant og festivalsted. Fra 2000 blir Tahiti-festivalen arrangert her, en kulturfestival som samler over 20.000 deltakere. Etter hvert har Ole gunnar Solskjær også gått inn som eier, og kristiansunderne har litt etter litt begynt med å pusse opp og ta vare på den unike trehusbebyggelsen på Tahiti, eller Innlandet, som det egentlig heter der.

Frode møtte samboer Anne Elisabeth Gjeldnes på en spillejobb med Dance with a stranger på Ås da hun gikk Landbrukshøgskolen der, og sammen med henne har han fått barna Ola på 17 og Sigrid på 13 år. De bor i Villa Blåsenborg på toppen av Innlandet.

Stjerneklart med Frode Alnæs, mandag 01.12.08 kl. 22.05 på NRK P1.