Hopp til innhold

Tøy og bøy med Reidar Morset

- Sving armane, stå med føtene frå kvarandre. Bøy i knea. Der, ja. Og kjøyr! Sving opp og ned og tralalala og stans. I over tretti år var Reidar Morset på plass i "morgenstrekken" fra mandager til fredager i NRK radio.

Klasseromsgymnastikk

Det begynte med klasseromsgymnastikk i NRK i slutten av førtiårene. Et stykke uti sekstiårene spurte sendelederen i radioen, Arthur Klæbo, om Morset kunne lage et kort, daglig innslag med det Klæbo kalte holdningsgymnastikk. Dette var enkle øvelser som kunne utføres nær sagt hvor som helst, og det skulle være en stemning av humor i programmet.

Reidar Morset - Foto: Selbyggen

- Dette ble til programposten som populært ble kalt "Strekken", og som gikk hver formiddag helt fram til tidlig i 1980-årene - den siste tida som repriser, forteller NRK-veteranen Arnulf Grut.

For å få øvelsene så realistiske som mulig hadde Morset ofte med seg dattera Ingrid, som nok syntes det var artig men også slitsomt, fordi de gjerne tok opp ti programmer i slengen. Det kunne ta tid, for det hele foregikk til klaverakkompanement, og det gjaldt å tilpasse musikken til gymnastikken.

"Mikro"

Ved klaveret satt alltid den legendariske Inger Mikkelsen Røsoch, også kalt "Mikro", en dame som hadde vært med helt fra lokalradioen i Trøndelag kom i gang i 1930, og som etter tusenvis av allehånde klaverinnslag holdt det gående i over femti år.

Sammen med pianisten Inger Mikkelsen Røsoch (th) og dattera Ingrid (i midten) spredte Reidar Morset i aller bokstaveligste forstand glede i de tusen hjem over hele landet. Foto: NRK

Reidar Morsets programmer var lune og fornemmet alltid et lite smil i øyekroken, og han gikk ikke av veien for å tralle med i musikken. De var utrolig populære, og det kom haugevis med positive reaksjoner, men det fantes unntak. En lytter klaget over lettsindigheten da valsen kjærlighetskarusellen ble spilt, og programlederen nynnet vellystig med, som han hevdet.

Uformell tone

Den uformelle tonen virket som en oase i det tildels ørkenpregede landskap i de alltid så korrekte og formelle radioprogrammene.

Det brakte velvære i videste forstand å høre den varme, lune stemmen, som rett som det var, trallet en strofe eller tre til musikken, forteller Arnulf Grut. Foto: NRK

"Strekken" er den programposten i NRK-radioen som til nå har gått over lengst tidsrom fra Trøndelag. Sammen med pianisten Inger Mikkelsen Røsoch spredte han i aller bokstaveligste forstand glede i de tusen hjem over hele landet. Hun spilte, han instruerte: Bøy og tøy - og litt til...

Glimt i øyet

- Tusenvis av innslag ble det - sprudlende små oaser i monopolradioens ofte noe tørre landskap. Med "strekken" på lufta ble stemningen ledig og lett; en fornemmet alltid et lite glimt i øyet, selv om det ikke kunne sees, forteller Arnulf Grut.

I over tretti år var Reidar Morset på plass i "morgenstrekken" fra mandager til fredager i NRK radio. Foto: NRK

- Reidar Morsets livsgjerning var pedagogens, og han hadde siste yrkesår var som skolesjef i Selbu. Også med sine radiogløtt ville han noe mer enn å underholde. Gjennom "Den vesle, men gode strekken", som han selv ofte kalte innslaget, ga han kanskje like mye på det mentale som på det fysiske plan - det brakte velvære i videste forstand å høre den varme, lune stemmen, som rett som det var, trallet en strofe eller tre til musikken, forteller Arnulf Grut i "Radiofjes".

Reidar Morset engasjerer publikum i Da Capo i 1991, sammen med legendariske Inger Mikkelsen Røsoch på piano. Foto: NRK

Norgesglasset NRK P1 22.11.04

Lyd og video

Kulturstrøm

 • Artisten Tom Verlaine er død

  Artisten Tom Verlaine døde lørdag etter en kort tid med sykdom. Han ble 73 år gammel, skriver New York Times.

  Verlaine var trolig mest kjent som frontsanger, gitarist og låtskriver i bandet Television og albumet «Marquee Moon». Bandet brøt opp i 1978 før de samlet seg igjen i 1992. Samme år var bandet gjester i NRK-programmet Gundersen & Grønlund A/S.

  Verlaine hadde også en solokarriere.

  Han skrev blant annet sangen "Kingdom Come" på David Bowies ikoniske album Scary Monsters fra 1980.

  Hans egentlig navn er Thomas Miller, men tok artistnavnet Tom Verlaine inspirert av den franske poeten Paul Verlaine, skriver The Guardian.

  ifølge NTB står han på 56. plass på Rolling Stone magasins liste over de 100 beste gitarister gjennom tidene.

  Artist Tom Verlaine og bandet Television var gjester hos NRK i TV-programmet Gundersen & Grønlund A/S i 1992.
Lørdag 28. januar døde Tom Verlaine, 73 år gammel.
  Foto: Fra NRK-programmet Gundersen & Grønlund A/S
 • Vixen Awards: Julie Lorentzen ble årets influencer

  Prisutdelingen Vixen Awards 2022 gikk i kveld av stabelen. Her samlet landets største influensere seg for å hylle hverandre med glitter og glans.

  Stemningen var tidlig satt da programleder Alexandra Joner begynte showet med å vitse om alt fra bransjens mange samlivsbrudd til aktuelle hendelser fra det siste
  året:

  – Jeg ville jo skrive en vits om Atle Antonsen, men den vitsen ble for mørk til å være med her, sa hun til en blanding av latter og sjokkerte ansikter fra salen.

  I salen var også prinsesse Märtha Louise til stede, som fikk være vitne til at datteren Leah Isadora Behn vant prisen for årets beautyinfluencer for andre år på rad. Takketalen rettet hun mellom annet mot å tørre å «legge ut ting» uten å bry seg om hva andre tenker:

  – Og en ting jeg har tenkt veldig mye på i det siste, er sånn bare å – sorry, mamma! – å gi faen i hva noen har å si.

  Kveldens kanskje mest prestisjefulle pris, «Årets Influenser», gikk til Julie Lorentzen. Hun var ikke til stede under utdelingen, men den tydelig rørte kona Camilla Lorentzen mottok prisen på hennes vegner.

  Mot slutten av showet ble det også klart at Juryens Hederspris gikk til Emilie Nereng. Denne prisen deles ikke ut hvert år.

  Her er vinnerne i alle kategoriene:

  * Mote: Jenny Skavlan

  * Beauty: Leah Isadora Behn

  * Helse: Wasim Zahid

  * Sport og trening: Magnus Midtbø

  * Reiseliv: Julie Valsø

  * Underholdning: Johanne Massey

  * Livsstil: Julie Lorentzen

  * Interiør, bolig og uterom: Mads Clemmetsen

  * Mat: August og Martin

  * Bærekraft: Hanne Lene Dahlgren

  * Gullpenn: Frida Marie Grande

  * Sterke mening: Kaveh Rashidi

  * Forbilde: Morten Marius Skau

  * Stjerneskudd: David Mokel

  * Business: Fæbrik

  * Folkets favoritt: Jørgine Massa Vasstrand

  * Årets influencer: Julie Lorentzen

  * Juryens hederspris: Emilie Nereng

  Emilie Nereng vant Juryens Hederspris under Vixen Awards 2022.
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Dataangriperne bak Amedia-hackingen stanset av FBI

  FBI, US Secret Service, Europol, politiet i Tyskland og Nederland har vært i spissen for en skjult operasjon hvor de har infiltrert infrastrukturen til Hive ransomware. Også Oslo politidistrikt og Kripos har deltatt i dette samarbeidet, opplyser politiet i en pressemelding.

  – Oslo politidistrikt har det siste året, i samarbeid med Kripos, etterforsket løsepengeangrep rettet mot ulike virksomheter i Norge. Infrastruktur tilknyttet HIVE er antatt å ha vært benyttet ved flere av disse angrepene, sier Erik T. Hansen, politiadvokat ved avsnitt for finansiell cyberkriminalitet i Oslo politidistrikt.