Tøy og bøy med Reidar Morset

- Sving armane, stå med føtene frå kvarandre. Bøy i knea. Der, ja. Og kjøyr! Sving opp og ned og tralalala og stans. I over tretti år var Reidar Morset på plass i "morgenstrekken" fra mandager til fredager i NRK radio.

Klasseromsgymnastikk

Det begynte med klasseromsgymnastikk i NRK i slutten av førtiårene. Et stykke uti sekstiårene spurte sendelederen i radioen, Arthur Klæbo, om Morset kunne lage et kort, daglig innslag med det Klæbo kalte holdningsgymnastikk. Dette var enkle øvelser som kunne utføres nær sagt hvor som helst, og det skulle være en stemning av humor i programmet.

Reidar Morset - Foto: Selbyggen

- Dette ble til programposten som populært ble kalt "Strekken", og som gikk hver formiddag helt fram til tidlig i 1980-årene - den siste tida som repriser, forteller NRK-veteranen Arnulf Grut.

For å få øvelsene så realistiske som mulig hadde Morset ofte med seg dattera Ingrid, som nok syntes det var artig men også slitsomt, fordi de gjerne tok opp ti programmer i slengen. Det kunne ta tid, for det hele foregikk til klaverakkompanement, og det gjaldt å tilpasse musikken til gymnastikken.

"Mikro"

Ved klaveret satt alltid den legendariske Inger Mikkelsen Røsoch, også kalt "Mikro", en dame som hadde vært med helt fra lokalradioen i Trøndelag kom i gang i 1930, og som etter tusenvis av allehånde klaverinnslag holdt det gående i over femti år.

Sammen med pianisten Inger Mikkelsen Røsoch (th) og dattera Ingrid (i midten) spredte Reidar Morset i aller bokstaveligste forstand glede i de tusen hjem over hele landet. Foto: NRK

Reidar Morsets programmer var lune og fornemmet alltid et lite smil i øyekroken, og han gikk ikke av veien for å tralle med i musikken. De var utrolig populære, og det kom haugevis med positive reaksjoner, men det fantes unntak. En lytter klaget over lettsindigheten da valsen kjærlighetskarusellen ble spilt, og programlederen nynnet vellystig med, som han hevdet.

Uformell tone

Den uformelle tonen virket som en oase i det tildels ørkenpregede landskap i de alltid så korrekte og formelle radioprogrammene.

Det brakte velvære i videste forstand å høre den varme, lune stemmen, som rett som det var, trallet en strofe eller tre til musikken, forteller Arnulf Grut. Foto: NRK

"Strekken" er den programposten i NRK-radioen som til nå har gått over lengst tidsrom fra Trøndelag. Sammen med pianisten Inger Mikkelsen Røsoch spredte han i aller bokstaveligste forstand glede i de tusen hjem over hele landet. Hun spilte, han instruerte: Bøy og tøy - og litt til...

Glimt i øyet

- Tusenvis av innslag ble det - sprudlende små oaser i monopolradioens ofte noe tørre landskap. Med "strekken" på lufta ble stemningen ledig og lett; en fornemmet alltid et lite glimt i øyet, selv om det ikke kunne sees, forteller Arnulf Grut.

I over tretti år var Reidar Morset på plass i "morgenstrekken" fra mandager til fredager i NRK radio. Foto: NRK

- Reidar Morsets livsgjerning var pedagogens, og han hadde siste yrkesår var som skolesjef i Selbu. Også med sine radiogløtt ville han noe mer enn å underholde. Gjennom "Den vesle, men gode strekken", som han selv ofte kalte innslaget, ga han kanskje like mye på det mentale som på det fysiske plan - det brakte velvære i videste forstand å høre den varme, lune stemmen, som rett som det var, trallet en strofe eller tre til musikken, forteller Arnulf Grut i "Radiofjes".

Reidar Morset engasjerer publikum i Da Capo i 1991, sammen med legendariske Inger Mikkelsen Røsoch på piano. Foto: NRK

Norgesglasset NRK P1 22.11.04

Lyd og video

Kulturstrøm