Stemmen fra London ble et begrep blant radiolyttere i Norge under andre verdenskrig. På langbølgen kunne du ta inn de frie norske sendingene fra BBC. Bak disse programmene stod NRK-medarbeidere som fulgte den norske regjeringen i eksil da tyskerene okkuperte Norge. Stemmen fra London ble etter hvert en viktig moralsk støtte i motstandskampen mot nazistene.

Toralv Øksnevad ble først og fremst ble forbundet med "stemmen fra London". Foto: AKTUELL/SCANPIX
Under krigen ble nyheter, reportasjer og kommentarer på norsk sendt fra London til det okkuperte Norge. Blant de mest kjente stemmene var Dagsnytt-sjef Toralv Øksnevad, Hartvig Kiran og Olav Rytter. Det var tre sendinger daglig på til sammen en time, med nyheter, reportasjer og kommentarer. Hjemme i Norge ble nyhetene spredt til folk via jungeltelegrafen eller illegale aviser som ofte hadde navnet "London Nytt".
Det var Toralv Øksnevad som først og fremst ble forbundet med "stemmen fra London". Fra august 1940 var han på plass i England for å lede de frie sendingene som på folkemunne ble kalt "London Radio".
Ryggraden i sendingene fra London var nyhetstjenesten, men man kunne også høre reportasjer om nordmenn som deltok i de frie norske styrkene. Det ble også sendt ut særmeldinger, som var kodede meldinger til motstandsgrupper i Norge.
Øksnevad døde i 1975, 84 år gammel.
Klikk på linken i medieboksen over for å høre reporter Kjetil Lillesæter snakke med Synne Skouen om bestefaren Toralv Øksnevad.
Norgesglasset NRK P1 06.12.04