Hopp til innhold

Uheldige egg

I en kaviartube er det ca 40 000 torskeegg. Disse skulle egentlig blitt store lofottorsker og svømt rundt i havet.

Solveig med kaviar
Foto: Ingrid Wold / NRK

Solveig vil finne ut hva kaviaren går glipp av, og drar til et oppdrettsanlegg for å se hvordan bittesmå torskeegg kan bli til en stor torsk. Her får hun se torsk som er mye mindre enn hun har sett før. Noen er så små at man må bruke mikroskop for å se dem ordentlig.

Torskeegg med torskelarver

Det du ser her er torskeegg som er kommet mye lengre enn de eggene som er i kaviaren. Disse er befruktet, og det har utviklet seg små torskelarver inni dem. Ett av eggene er klekt og en torskelarve er på vei ut.

Foto: Tora Bardal, NTNU

Torskelarver er god mat for alt anna som bor i havet, derfor er det ikke så lett for dem å overleve. Og de er helt alene. Torsken svømmer nemlig fra eggene sine etter den har gytt. Eggene flyter fritt med strømmen, og når de klekkes, svømmer torskelarvene så godt de kan tilbake til hjemplassen sin - som er mange hundre mil unna.

Heldigvis vokser de fort. Kroppsvekta øker med nesten 20% hver dag. Så når de er kommet hjem der foreldretorsken bor, er de blitt mye større, og kan vokse videre til å bli en stor og god gytetorsk.

Se Newtonsending om fisk: Newton - om fisk

Torsk

Det skal mye flaks til for å bli en stor torsk.

Foto: NRK

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters