NRK Meny
Normal

Uheldige egg

I en kaviartube er det ca 40 000 torskeegg. Disse skulle egentlig blitt store lofottorsker og svømt rundt i havet.

Solveig med kaviar
Foto: Ingrid Wold / NRK

Solveig vil finne ut hva kaviaren går glipp av, og drar til et oppdrettsanlegg for å se hvordan bittesmå torskeegg kan bli til en stor torsk. Her får hun se torsk som er mye mindre enn hun har sett før. Noen er så små at man må bruke mikroskop for å se dem ordentlig.

Torskeegg med torskelarver

Det du ser her er torskeegg som er kommet mye lengre enn de eggene som er i kaviaren. Disse er befruktet, og det har utviklet seg små torskelarver inni dem. Ett av eggene er klekt og en torskelarve er på vei ut.

Foto: Tora Bardal, NTNU

Torskelarver er god mat for alt anna som bor i havet, derfor er det ikke så lett for dem å overleve. Og de er helt alene. Torsken svømmer nemlig fra eggene sine etter den har gytt. Eggene flyter fritt med strømmen, og når de klekkes, svømmer torskelarvene så godt de kan tilbake til hjemplassen sin - som er mange hundre mil unna.

Heldigvis vokser de fort. Kroppsvekta øker med nesten 20% hver dag. Så når de er kommet hjem der foreldretorsken bor, er de blitt mye større, og kan vokse videre til å bli en stor og god gytetorsk.

Se Newtonsending om fisk: Newton - om fisk

Torsk

Det skal mye flaks til for å bli en stor torsk.

Foto: NRK