Topp-blogger om sosial angst: Verst da skoletiden var over

Det var da toppbloggeren Annijor var ferdig med skolegangen og voksenlivet skulle starte, at hun kjente mest på den sosiale angsten. Nå skriver hun en roman der hovedpersonen har det som henne.

Anniken Jørgensen

Anniken Jørgensen, best kjent som bloggeren Annijor åpner opp om sosial angst i romanen hun har skrevet.

Foto: Marianne Rustad Carlsen / NRK

– Det sosiale nettverket var borte, sier hun. Tidligere var hun vant til å ha elever rundt seg som tok kontakt. Da skoletiden var over begynte en ny tid.

– Det var ikke noen som kom bort til deg i skolekantina lenger. Man skulle klare seg selv. Du er på en måte helt alene og skal gjøre alt selv. Det var veldig ubehagelig, sier hun.

Anniken Jørgensen

Anniken Jørgensen sier budskapet i hennes roman» Og så kom regnet»er at folk skal kjenne seg igjen og vite at de ikke er alene om å ha angst.

Foto: Marianne Rustad Carlsen / NRK

– Når angsten kommer blir du veldig stresset, føler stort ubehag og begynner å kaldsvette litt. Hodet henger ikke helt sammen med kroppen og du blir tungpustet, forteller Anniken Jørgensen til NRK.

I boken «Og så kom regnet» beskriver den kjente bloggeren hvordan angsten kan arte seg. Alle personene i romanen er oppdiktet, men hovedpersonen Natalie har mye felles med forfatteren. Det kunne like gjerne vært henne selv, forklarer hun.

Hun peker på at uansett forutsetninger i livet kan mange oppleve sosial angst. Det at mange unge sliter med disse følelsene viser også flere undersøkelser de siste årene.

Tall fra Folkehelseinstituttet og Norsk Helseinformatikk viser at i underkant av 10 prosent av befolkningen har sosial angst i løpet av ett år. 10–15 prosent har sosial angst i løpet av livet. Gjennomsnittlig debutalder er 14 år. Og ni av ti opplever det for første gang før de har fylt 25 år.

Tøft å skulle gå ut døra hjemme

– Det er ikke nødvendigvis det å stå i store folkemengder, men kanskje det å skulle gå ut døra hjemme og vite at det er mennesker der ute. Og det å snakke med mennesker du ikke kjenner som ser på deg, forteller hun. Anniken Jørgensen sier at det kan noen dager være en kamp å gå ut døra.

Hun gikk en periode til psykolog, men mener hun først og fremst må greie å leve med denne berg-og-dal-banen selv.

Anniken Jørgensen på Vixen Blogg awards

Anniken Jørgensen er best kjent som en av landets mest suksessrike bloggere, Annijor. Her er hun til stede på Vixen Blog Awards.

Foto: Vidar Ruud

Netthjelp

Mange som har sosial angst opplever at det kan være en barriere å gå ut for å få hjelp av en psykolog. Nettmøter har vist seg å være en god løsning. Både virtual reality-behandling og internettbasert psykologisk behandling har hatt effekt.

Anniken Jørgensen fokuserer også på at det kan være vanskelig for mange å være seg selv. For selv om man virker vellykket på utsiden, trenger man ikke ha det kjempefint inni seg, mener hun.

Hun tror at mange ikke greier å være seg selv, fordi de ikke er trygge på menneskene rundt seg. De later som de er den morsomste i gjengen, den kuleste i gjengen og midtpunktet. For hvem har lyst til å henge med den som har det kjipt hele tiden? spør hun.

– Det er ikke skummelt å prate om hvordan man har det, sier hun.

Anniken Jørgensen forteller at hun den ene dagen kan være på en konsert med tusen mennesker rundt deg og synes det er greit. Og neste dag gruer seg til å gå ut døren for å gå på matbutikken. Alle som har det slik skal vite at de ikke er alene om det, avslutter hun.

Kulturstrøm

 • Melder seg ut av organisasjon

  To av medlemmane i Hollywood Foreign Press Association, HFPA, som blant anna deler ut Golden Globe, melder seg ut av organisasjonen.

  Dei omtaler organisasjonen som giftig, og seier dei vil starte ein konkurrerande organisasjon, skriv The Hollywood Reporter.

  HFPA har fått massiv kritikk, blant anna for å ha lite mangfald i medlemsmassen og for å ha økonomiske bindingar med enkelte av dei som blir nominerte til prisen.

 • Fikk hakeslepp av eget gitarspill

  Lillebjørn Nilsen er plateaktuell med «Live in Telemark», som er et opptak fra en konsert han gjorde sammen med den irske visesangeren Andy Irvine under Telemarkfestivalen i 1994.

  I Kulturstripa torsdag snakket han og programleder Mona B. Riise sammen om innspillingen og hvordan han jobber som musiker.

  En av låtene på plata er en versjon av Lillebjørn-klassikeren «Alexander Kiellands plass», hvor han spiller den alene med akustisk gitar.

  – Jeg fikk helt hakeslepp da jeg hørte det opptaket av «Alexander Kiellands plass». Fordi dette var min opprinnelige drøm: Å bare høre den med min sangstemme og – da må jeg skryte litt – mitt eminente gitarspill, sier han i intervjuet.

  70-åringen kan også koste på seg litt selvskryt for å ha inspirert utallige gitarister med «Lillebjørns gitarbok», utgitt i 1973.

  Lillebjørn Nilsen og Mona B. Riise