NRK Meny
Normal

Se Tønes gjøre seg klar for gjennombruddet

Etter å ha blitt kalt musikernes musiker i mange år, får nå Frank «Tønes» Tønnesen muligheten til sitt endelige gjennombrudd. NRK.no ble med han de siste timene før hans viktigste konsert noensinne.

Frank Tønnessen gjør seg klar til sitt endelige gjennombrudd som musiker.

Visesangeren Tønes har spilt utallige konserter, men innrømmer å være spesielt nervøs før den «avgjørende» konserten på John Dee i Oslo.

Frank Tønnesen har allerede heltestatus i Rogaland.

Etter seks album og utallige konserter rundt om i området, er «Tønes» blitt en velkjent figur i Sørvest-Norge. Men i resten av landet er han relativt ukjent.

Vel, i hvert fall frem til han slapp sitt siste album.

Anmelderne holdt nemlig ikke igjen. «Sån av Salve» fikk ved siste opptelling to seksere og atten femmere på treningene. Dagbladet var blant publikasjonene som lot seg lot seg imponere mest.

«Nå blir han allemannseie»

– Tønes klarer å skape en unik klangbunn for de virkelig store følelsene om hva livet er, kunne vært eller burde være, skriver anmelder Sven Ove Bakke.

Aftenposten, Dagsavisen, Bergensavisen, Stavanger Aftenblad og Dagens Næringsliv var heller ikke snaue i sine respektive anmeldelser. Med titler som «Nå blir han allemannseie» og «Det er hans tur nå» kan det virke som Tønes har en spennende musikkhøst i vente.

– Jeg er sjokkert, men det er klart det er flott at de liker musikken, sier Tønes til NRK.no.

Største turné noensinne

I forbindelse med plateslippet la Tønes på onsdag ut på sin største turné noensinne.

Første stopp var John Dee i Oslo, som for anledningen var fylt til randen. Det er ikke vanlig kost for familiemannen fra lille Sokndal kommune.

Hadde du trodd du skulle klare å selge ut John Dee?

– Nei, er du gal. Jeg håper bare vi klarer å leve opp til forventningene. Det blir jo et ekstra stort press på oss. Det er jo litt uvant, sier Rogalendingen med et nervøst smil.

Publikum i sin hule hånd

Anmeldelsene for nettopp den konserten har allerede begynt å spre seg på nettet. Musikkstedet Gaffa var tidligst ute og gav Tønes fem av seks mulige stjerner.

– Tønes hadde publikum i sin hule hånd i en konsert som var nærmest perfekt komponert: Nye hits, gamle hits, humor og litt alvor i bunn, skriver anmelder Ola Vikås.

Kulturstrøm

  • Seltzer på Paradise Hotel

    – Kall meg gjerne kulturpessimist, men i det kjendisfokuserte Norge anno 2018 er det kanskje blitt mange, spesielt blant de yngre, som gjerne kunne tenke seg å sjekke inn på et sånt hotell? Jeg bare spør, det er min jobb som blogger, skriver Thomas Seltzer som prøver å finne svar etter å ha tilbragt tid på hotellet i Mexico.

  • Brev fra Wagner selges i Israel

    Et brev fra den tyske komponisten Richard Wagner skal auksjoneres bort i Jerusalem. I brevet advarer Wagner mot jødisk påvirkning av kunsten. Han var kjent for sine antisemittiske overbevisninger, og var Adolf Hitlers favorittkomponist. Oppsetninger av Wagners musikk er ikke forbudt ved lov i Israel, men ingen orkestre velger hans verker. Det forventes ny Israelsk debatt om Wagner i forbindelse med brevsalget, skriver israelske medier.

    Brev fra Wagner på auksjonshus i Jerusalem
    Foto: MENAHEM KAHANA / AFP/NTB/Scanpix