Her overrasker Tønes kreftsyke Karen

Karen Sirevaag hadde gitt opp å leve til neste år, men plutselig sto favorittartisten ved sykesenga med en gitar.

Karen Sirevaag og Tønes

Frank «Tønes» Tønnesen tok med gitaren og overrasket kreftsyke Karen Sirevaag på sykehjemmet.

Foto: Silje Strand

– Det var helt fantastisk. Da han kom inn og sang «Eg e bonde. Eg kjøre traktor». Jeg har ikke ord, sier Karen Sirevaag.

Torsdag kveld fikk hun overraskelsesbesøk på rommet sitt lindrende enhet på Hå sjukeheim. Det var Silje Strand, slektning og venninne, som sto bak.

– Karen snakker mye om Tønes, så jeg tenkte å prøve. Men jeg hadde ikke trodd at det kom til å ta 23 timer fra jeg spurte ham, til Tønes sto ved sykesenga. Det er helt ubeskrivelig, sier Strand.

Allerede torsdag morgen fikk hun en melding fra sangeren fra Sokndal. Samme kveld var han på plass, og holdt en times privatkonsert for venninnen med uhelbredelig kreft.

(Les brevet Silje Strand sendte til Tønes i Facebook-innlegget.)

Har slåss mot kreften siden 2006

– Det har gått i Tønes siden han gikk. Jeg tok fram iPaden, skrudde opp på full guffe og sang med. Jeg har ikke sangstemme, men må synge med, sier Karen Sirevaag.

Tønes med video

Folkekjære Tønes fra Sokndal sine sanger handler om hverdagsliv.

Foto: Rashid Akrim / NRK P3

Karen Sirevaag fikk brystkreft i 2006, men overvant den. I 2013 fant legene kreft igjen, men også denne gangen forsvant kreften. Hun var kreftfri i ni måneder, men så kom sykdommen tilbake, sterkere enn før. I sommer fikk hun vite at kreften er uhelbredelig.

– Kreften er en lumsk jævel som skjuler seg lenge før den bryter ut. Selv om jeg var kreftfri var den på lur, og brøt ut skikkelig. Det er så irriterende, sier Sirevaag.

Legene har sagt at hun ikke kommer til å bli frisk, og at de ikke vet hvor lenge hun vil leve. Karen Sirevaag satte selv nyttårsaften som grense for hvor lenge hun orket å leve.

– Det har vært tungt, og jeg har sagt at jeg ikke vil leve lengre enn dette året, men nå har jeg fått en ny giv, og vil kjempe til siste stund, sier hun.

Tønes: – Godt og meningsfullt

Frank «Tønes» Tønnesen var ikke i tvil da han fikk den uvanlige forespørselen.

– Det ble en veldig fin stund. Det er rørende å høre at sangene mine kan gjøre en bitte liten forskjell i en slik situasjon. Det føles veldig meningsfullt, sier Tønes.

– Hu er jærbu, og ei sterk dame, så vi pratet godt og det føltes naturlig og fint. Å høre at besøket mitt ga henne styrke er veldig godt, sier han.

For Karen Sirevaag finner trøst i musikken. Aller mest i Tønes sin «Dråba i havet». Den har blitt spilt mange ganger etter gårsdagens besøk.

– Sangene hans går rett i hjertet. Jeg har ikke ord, sier hun.

Karen Sirevaag og Silje Strand

Karen Sirevaag ble overrasket av Tønes på sykehjemmet torsdag kveld. Regissør var venninna Silje Strand.

Foto: Erik Sergio Auklend / NRK