Hopp til innhold

Tøft trøndermøte

Det skal en kule til for å felle en trønder, sies det. Hva kan vi i så fall vente når trønder står mot trønder i Lyden av Lørdag?

Ida Jenshus og Tore Strømøy
Foto: Dinamo/Erik Dyrhaug / NRK

Etter forrige lørdags første direktesendte runde, er det klart for ny spenning i Lyden av Lørdag. Foreløpig befinner deltagerne seg i gruppespillet, det vil si at seks artister spiller mot hverandre i rene tvekamper. Dommerpanelet og publikums sms-stemmer teller like mye, og vinnerne tar med seg sine poeng videre utover i serien.

To trøndere i tet

Sist lørdag ble det dobbelt trøndsk i teten, og nå skal tabelltopp Ida Jenshus fra Steinkjer møte nummer to, Thomas Brøndbo fra Namsos. Dette lokale nordtrønder-derbyet har alle forutsetninger til å bli et feberhett toppmøte, og uttrykksmessig tåler de to kombattantene godt å sammenlignes. Begge to har så langt i konkurransen smittet publikum med sin naturlige væremåte og iørefallende visepop.

Thomas Brøndbo og Jørn Hoel

Thomas og Jørn er klare til kamp!

Foto: Dinamo/Erik Dyrhaug / NRK

Thomas er full av respekt for Idas musikalske kvaliteter, og er ydmyk i foran møtet med jenta som foreløpig topper Tore Strømøys tabell:

- Hun er favoritt blant publikum, men jeg skal selvfølgelig gjøre alt for å forsøke å slå henne. Mitt fortinn må være at jeg synger på norsk, så det kan i hvert fall høres hvor jeg kommer fra. Det har alltid vært kniving mellom Namsos og Steinkjer, men om Steinkjer slår oss i fotball, vil Namsos alltid være musikalsk overlegen!

Selv om Ida føler presset som serieleder, er hun ikke så opptatt av bykampen men understreker istedet vennskapet hun deler med motstanderen:

- Thomas og jeg har gjort endel event-jobber i sommer, og det føles derfor litt rart plutselig å skulle konkurrere om musikk. Uansett utfall er jeg opptatt av å være fornøyd med min egen innsats, så får resten gå som det går, sier den blide Steinkjer-jenta.

Mjøs-møte

Sogns og Benedicte Brænden

Benedicte møter gutta i Sogns

Foto: Dinamo/Erik Dyrhaug / NRK

Vi får også andre spennende møter i denne sendingen. Elverumsjenta Benedicte Brænden skal opp mot Dokkas store sønner Sogns – i noe som vel kan betegnes som det definitive slaget om rettsiden av Mjøsa. I det videre arbeidet mot seieren, har begges trenere satset på alternative kulturuttrykk. Som tidligere danser var det naturlig for Bendicte å ta seg en runde innom parketten i et dansestudio, men Sogns-gutta oppsøkte teatersportens uforutsigbare verden for litt påfyll av selvtillit.

Kystkulturarbeiderne

Publiners og Helge Toft

Har Publiners taket på Helge?

Foto: Dinamo/Erik Dyrhaug / NRK

Siste tvekamp står mellom kyst-Norges representanter. Tradisjonelt har kysten vært Norges dør til omverdenen, og både haugalendingen Helge Toft og helgelendingene i Publiners er meget verdige representanter for denne kulturelle egenarten. Publiners har siden sist reist i vesterled til Dublin for å gjenfinne sine irske røtter og hente inspirasjon fra irenes generøse kultur, mens Helge har hentet verdifulle tips til sine forberedelser fra RBK-veteran Roar Strand.

Trenernes rolle

Hvilken rolle spiller trenernes taktikk når det gjelder å vippe hverandre av pinnen? Skal strategen Dag Ingebrigtsen klare å forvandle den følsomme Toft til en vaskeekte popstjerne i ordets videste betydning, eller er det pop-kineseren Ulf Risnes som gjør de riktigste grepene med gutta i Publiners? Er Christians klokkertro på Benedictes popstjerne-kvaliteter tilstrekkelig i møte med Jenny Jenssens folkelig fundamenterte Sogns? Og klarer Inger Lise å løfte Steinkjers unge sangfugl Ida tilstrekkelig høyt til å kunne ødelegge for Jørns lading av rockebyen Namsos’ nye stjerneskudd Brøndbo?

Lyden av lørdag

Hvem står igjen til slutt?

Foto: Dinamo/Erik Dyrhaug / NRK

 

Slik stemmer du

Hver av artistene har sin faste bokstav gjennom hele serien, og under sending merker du deg din favoritts bokstav og sender denne inn til 1987. Det koster 5 kroner pr. melding.

A - Thomas Brøndo

B - Benedicte Brænden

C - Publiners

D - Helge Toft

E - Sogns

F - Ida Jenshus

Husk at DU er med på å bestemme hvem som vinner konkurransen, siden publikums sms-stemmer veier like tungt som fagdommernes etter hver artists opptreden.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters