Hopp til innhold

Tøffere tider for Hollywood-stjerner

Store skuespillernavn som Brad Pitt og Johnny Depp er ikke lenger noen garanti for suksess på lerretet. De godt betalte filmstjernene går dermed mot trangere tider.

Brad Pitt på det røde teppet i Tokyo

PÅ DET RØDE TEPPET: Brad Pitt hilser på fansen i Tokyo.

Foto: Kim Kyung-Hoon / Scanpix/Reuters

Med lønnsslipper på opp mot 150 millioner kroner pr. film har Brad Pitt tidligere hatt god grunn til å le hele veien til banken. Nå er det andre tider i vente for ham og de andre såkalte A-liste-skuespillerne i Hollywood.

– De opphøyde Hollywood-stjernene som på en måte tilhørte en elite som kunne kreve vanvittige summer, er ikke i en så unik posisjon lenger, bekrefter Kjetil Lismoen, redaktør for filmbransjetidsskriftet Rushprint.

Det siste året har en tydelig tendens vist seg. De store tunge produksjonene flopper, mens mindre filmer med ukjente skuespillere topper kinosalgslistene.

Dette kan bety slutten på en bestemt type filmstjerne, den overbetalte og lite eventyrlystne filmstjernen som forventer at kinopublikummet kommer og ser filmene man spiller i uansett.

Kjetil Lismoen, redaktør i Rushprint / NRK

Nye ansikter

Før helgen fylte den andre filmen i «Twilight»-serien « New Moon » norske kinosaler. Den første filmen om Bella og vampyren Edward er så langt en av de aller største billettselgerne på amerikanske kinoer i år.

Til sammen har filmen « Twilight - Evighetens kyss » og komedien « Hangover » og science fiction-filmen « District 9 », som også har ukjente skuespillere i hovedrollene, for lengt dratt inn over en milliard dollar i inntekter.

Skuespillerne Robert Pattinson, Kristen Stewart og Taylor Lautner gjør stor suksess

TWILIGHT: Robert Pattinson, Kristen Stewart og Taylor Lautner gjør stor suksess på kinoer verden over.

Foto: Sergio Perez / Scanpix/Reuters

Utfordring

Nå forsøker Hollywood nettopp å lære av filmer som «District 9», som er noe så sjeldent som en dokumentarisk science fiction-historie med paralleller til aktuelle hendelser i vår egen tid.

Disney-sjef Bob Iger gir et dårlig DVD-marked skylden for at bransjen nå er nødt til å forandre på filmproduksjonen, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Rushprints Kjetil Lismoen tror flere faktorer spiller inn.

– Det er tydelig at publikum er sultne på mer utfordrende filmer, og det er ofte ikke det man får i de filmene hvor det er store stjerner. Johnny Depp i « Pirates of Caribbean », han er den som får best betalt av alle, men samtidig er dette en av de mest tradisjonelle filmene også.

Overraskelse

Regissør Petter Næss tror slett ikke Hollywood har noe å tape på å slippe nye ansikter til.

– Du har jo overraskelseselementet, det kan gi en enda større autentisitet til en film, en opplevelse av å se noe som er virkelig, fordi du ikke vet om den og den skuespilleren akkurat har skilt seg fra den og den rap-artisten.

I 2005 laget Næss sin første Hollywood-film, « Mozart and the Whale », med Josh Hartnett i hovedrollen.

– Publikum har ofte en del avlæring, hvis du ser et helt ukjent ansikt, så er det borte, da går du rett inn; enten så godtar du karakteren eller ikke; enten er dette bra eller ikke, forteller Næss til NRK.

Petter Næss og Josh Hartnett under innspillingen av «Mozart and the Whale»

Petter Næss og Josh Hartnett under innspillingen av «Mozart and the Whale».

Foto: Foto/Copyright: Scanbox Entertainment

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor