Hopp til innhold

Tim Burton årets juryleder i Cannes

Den amerikanske regissøren Tim Burton skal lede juryen under filmfestivalen i Cannes i år.

Tim Burton

En drøm er gått i oppfyllelse for regissør Tim Burton.

Foto: Alberto Pizzoli / Scanpix/AFP

– Filmer har alltid vært som drømmer for meg, og dette er en drøm som blir virkelighet, sa Burton i en uttalelse som ble offentliggjort av festivalen tirsdag.

Burton er blant annet kjent for filmene Edward Saksehånd, Planet of the Apes og Charlie og sjokoladefabrikken. Han er i disse dager aktuell med en nyinnspilling av Alice i eventyrland med Mia Wasikowska, Johnny Depp og Helena Bonham Carter i hovedrollene. 51-åringen har dessuten regissert to av Batman-filmene.

Navnene til de andre åtte medlemmene av Cannes-juryen vil bli offentliggjort i april.

Den franske skuespillerinnen Isabelle Huppert ledet fjorårets jury som bestod av både skuespillere, regissører og en forfatter .

Juryens oppgave er å kåre en gullpalmevinner blant 20 nominerte. I 2009 ble kun kun en amerikansk film nominert til den gjeve prisen, som til slutt gikk til den tyske filmen Det hvite båndet (Das weisse Band) av den østerrikske regissøren Michael Haneke.

Kulturstrøm

  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters