Hopp til innhold

Tilbake til 90-tallet

I høst tar NRK1 deg med tilbake til kynismen og døgnfluenes tiår. Men er 90-tallet 80-tallets litt kjedelige lillebror?

Raveparty i Oslo Spektrum 1995.
Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

80-tallet utpreget seg med puddelfrisyrer, skulderputer, japsetid og materialisme. 90-tallet var kanskje ikke like karakteristisk, men det var likevel et begivenhetsrikt tiår.

Se første episode her!

Ti kvelder i høst kan du gjenoppleve 90-tallets høydepunkt og bunnoteringer. Alt fra Balkankrigen til Monica Lewinsky, Frida med hjertet i hånden, ravekultur, Lillelørdag, grønsj, Sputnik, ironi-bølge og Nelson Mandela dukker opp igjen i Tilbake til 90-tallet på NRK1.

Programmene er en fortsettelse av serien Tilbake til 80-tallet som ble sendt på NRK sist høst, og som hadde glimrende seertall. I hvert program møter vi tre mennesker som på ulike måter satte sitt preg på nettopp dette året. Vi møter blant andre kjente folk som polfarer Erling Kagge, krigsreporter Åsne Seierstad, forfatter Erlend Loe, musiker Anneli Drecker, verdikommisjonsmedlem Kristin Clemet, liberalist Tor Mikkel Vara, humorist Harald Eia og verdensmester i håndball Mia Hundvin.

Vinter-OL 1994. Skøyteløp. 10.000 meter i Hamar Olympiahall Vikingskipet .

Skøyteløp i Vikingskipet under Lillehammer-OL. Mye patriotisk glede.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

- Typisk norsk å være god

Per Sundnes har intervjuet mange av 90-talls ikonene som dukker opp i programmet. Selv danset han seg gjennom 90-tallet.

- Det jeg husker best er rave, clubbing og housekulturen. Alle skulle ut og danse, men man visste jo ikke at halvparten av de man hadde rundt seg var dopa.

- Og så var jo Norge besatt av sin egen selvtillit. Plutselig var vi en nasjon å regne med, og OL på Lillehammer skulle bli det beste noensinne. Gro Harlem Brundtland oppsummerte det jo veldig bra: "Det er typisk norsk å være god". Vi var ganske høye på oss selv.

Hedonisme og boyband

Sundnes synes 90-tallet går 80-tallet en høy gang.

- Vi har en tendens til å tro at 90-tallet er så mye kjedeligere, men det var jo kjempegøy! Alle reagerte på japsetiden, materialismen og dekadensen. Det gikk fra nyromantikk til hedonisme og grønsj, som tok så voldsomt over at man måtte finne en helt ny måte å henvende seg til kidsa på. Det ble boybands og girlbands, noe som toppa seg med Spice Girls og Take That. De ble jo svære verdensfenomener.

 

Girl Power! Spice Girls i Cannes 1997.

Girl Power! Spice Girls i Cannes 1997.

Foto: BERTRAND GUAY / AFP

 

Men noe manglet på 90-tallet. Superstjernene som hadde blitt klekket ut på 80-tallet var fortsatt i rampelyset, men ingen nye dukket opp.

- Det var en lang rekke one-hit wonders, men få ble store. I stedet fikk vi usynlige popstjerner, DJ'er som var en viktig del av ravekulturen. Vi dro ut på markene og danset, og det fløyt av dop. Dopkulturen endret seg veldig på 90-tallet. Ungdommene fikk mer penger, foreldrene jobbet mer, og dop dukket opp i nye og artige former. Narkotika ble glorifisert gjennom ungdomskulturen, i magasiner og litteratur.

Kynismens tiår

Men 90-tallet var ikke bare grønsj, dop og boyband.

- Det var jo utrolig spennende politisk sett med fallet av Sovjetunionen, glasnost og perestrojka ble ord for alle. Det dukket jo til og med opp i Grand Prix. Folk ble veldig bevisste, og det var en spesiell stemning da "den store bjørnen" falt. Og så gikk russerne plutselig inn i Litauen igjen, og folk ble redde. Det var et utrolig spennende tiår.

- Verdens uskyld ble tatt. Vi så Gulfkrigen på tv, og historien ble fortalt mens den skjedde. Alt ble veldig nært. Vi var så naive på 80-tallet, tenk på Live Aid for eksempel. Men på 90-tallet kom verden veltende over oss. Vi ble mer kyniske, det ble en hedonistisk gi-faen kultur som vi bare nettopp har begynt å riste av oss.

Hvite tennissokker

Norges første Miss Universe: Mona Grudt i 1991.

Mona Grudt ble Norges første Miss Universe i 1990

Foto: RUNE BAASHUS / SCANPIX

Og selv om 80-tallet for mange står som selve symbolet på dårlig smak, var ikke 90-tallet så mye bedre, synes Sundnes.

- Ingen kunne ta de hvite tennissokkene fra det norske folk, selv om vi gikk fra 80- til 90-tallet. Og høyt hår, det hadde vi søren meg på 90-tallet også.

I første program, som handler om 1990, er det Grand Prix-veteran Ketil Stokkan, programleder Turid Øversveen og forfatter Vetle Lid Larssen som guider oss gjennom året. Dette året herjer Sputnik hitlistene, Nelson Mandela slipper ut av fengsel og Mona Grudt blir Miss Universe.

Tilbake til 90-tallet: 1990

NRK1 torsdag 13. september kl 19.55

 

Kulturstrøm

  • Fausa og Antonsen til scenen sammen

    Atle Antonsen, Trond Fausa og Vidar Magnussen er blant skuespillerne som er klare for komedien «Peter Pan går til helvete» på Chateau Neuf i januar 2025.

    Ifølge en pressemelding blir oppsetningen den første norske versjonen av «Peter Pan Goes Wrong», som er spilt på Broadway og West End tidligere.

    Kim Haugen skal regissere og Bjarte Hjelmeland er produsent, og også Siw Anita Andersen, Nils-Ingar Aadne, Kristine Grændsen, Jan Martin Johnsen, Modou Bah og Tiril Heide-Steen står på rollelisten.

    Lena Kristin Ellingsen og Trond Fausa Aurvag på «Oppenheimer»-premiere i London i 2023.
    Foto: Vianney Le Caer / Invision / AP
  • Forfatteren Paul Auster er død

    Forfatteren Paul Auster er død, 77 år gammel, melder New York Times.

    Den svært produktive forfatteren ble beskrevet som en «litterær superstjerne». Han ble kjent på 1980-tallet med sin postmodernistiske gjenopplivingen av noir-romanen.

    Forfatteren var for nordmenn mest kjent for New York-trilogien, «Moon Palace» og «Brooklyns dårskap». Bøkene kom ut i henholdsvis 1985-1987, 1989 og 2005. Auster skrev også dikt, essays og filmmanus, blant annet.

    Han døde i sitt hjem i Brooklyn, etter komplikasjoner i forbindelse med lungekreft.

    Auster giftet seg i 1981 med norskættede Siri Hustvedt, som også er forfatter. Paret har vært på flere turer til Norge og har også deltatt på Aschehougs hagefest sammen.

     Paul Auster fotografert i 2011. Han har grått hår, gredd tilbake, mørk frakk og skjorte. Han ser bestemt, men vennlig inn i kameraet.
    Foto: BOB STRONG / Reuters
  • Gérard Depardieu stilles for retten i overgrepssak i oktober

    Skuespilleren Gérard Depardieu anklages for seksuelle overgrep og stilles for retten i oktober, opplyser fransk påtalemyndighet.

    Depardieu ble mandag løslatt etter å ha blitt avhørt om angivelige seksuelle overgrep, opplyser skuespillerens advokat. Skuespilleren nekter selv for å ha gjort noe galt.