Hopp til innhold

Til kamp mot brusforbud

Superstor brus kan bli forbudt i New York hvis borgermester Michael R. Bloomberg får bestemme. –Vi må beskytte vår rett til å velge, svarer bryggeriforeningen i en ny radioreklame.

Protest mot brusforbud i New York

«Jeg valgte brusen min helt selv» står det på T-skjorten fra New Yorkers for Beverage Choices. Den avbildede kvinnen samler inn underskrifter mot det foreslåtte brusforbudet.

Foto: ERIC MICHAEL JOHNSON / NTB/Scanpix

– Ingen forteller oss hvor vi skal bo eller hvilket lag vi skal støtte. Og ikke prøv å si til byen som aldri sover at det er leggetid. Så skal vi la borgermesteren fortelle oss hvor store leskedrikker vi kan kjøpe?

Det spør den nye radioreklamen til organisasjonen New Yorkers for Beverage Choices retorisk. Organisasjonen slåss for at alle i New York skal få lov til å kjøpe så mye brus de bare ønsker, noe som ikke er en selvfølge hvis borgermester Michael R. Bloomberg får bestemme.

– Det er utrolig! Enda en gang forsøker borgermesteren å bestemme hva vi kan og ikke kan kjøpe, sier en annen mannsstemme med tydelig Brooklyn-aksent i reklameklippet.

Underskriftkampanje for stor brus

Brus og sukker

Det er sukkerholdig brus i «supersize» som kan bli forbudt, altså kopper større enn en knapp halvliter.

Foto: ANDREW BURTON / Reuters

Organisasjonen er brusindustriens mottrekk etter at Bloomberg nylig sa at han ønsket å forby salget av «supersize» brus, altså størrelser på over en knapp halvliter. Forbudet skal gjelde på alle serveringssteder, inkludert kinoer og sportsstadioner, hvis det blir vedtatt.

Det får brusindustrien til å se rødt, og ifølge New York Times har Coca-Cola og de andre brusprodusentene ansatte som går rundt i byen med underskriftslister. De bruker også hashtaggen #sodaban i et forsøk på å samle støtte på sosiale medier.

– Rammer fattige

– Det er viktig at vi får folk til å forstå hvordan dette forbudet kommer til å påvirke folks liv, sier Christopher Gindlesperger, talsmann for den amerikanske bryggeriforeningen, en av organisasjonene som står bak New Yorkers for Beverage Choices.

På samme måte som tobakksindustrien har gjort tidligere, mener bryggeriforeningen at forbudet spesielt rammer fattige og minoritetsgrupper.

– Alle slike forbud har en ting til felles, nemlig at de regressive. De er regressive siden de rammer familier med lav og gjennomsnittelig inntekt.

Bryggeriforeningen har spesielt jobbet for å få støtte blant minoritetsgruppene i New York, og har hatt møter med representanter for både svarte og spansktalende grupper.

Personlig valg mot overvekt

Michael Bloomberg

Borgermester Michael Bloomberg ønsker å bedre helsen til sine bysbarn.

Foto: JOHN GRESS / REUTERS

Med den nye radioreklamen håper brusindustrien at debatten rundt lovforslaget skal handle om folks rett til å velge, og ikke om de helsemessige konsekvensene ved å drikke for mye brus.

– Jeg bestemmer for meg og min familie. Takk skal du ha, sier en damestemme i reklamen.

Ifølge myndighetene i New York er 56 prosent av befolkningen i byen overvektige, og borgermester Bloomberg har gjennomført en rekke kampanjer for å bedre bysbarnas helse, deriblant et forbud mot å røyke i parker og andre offentlige områder utendørs.

Hør hele reklamen fra New Yorkers for Beverage Choices her:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Hva synes du om forbudet? Bør vi vurdere noe tilsvarende her hjemme?

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters