Hopp til innhold

Til kamp mot brusforbud

Superstor brus kan bli forbudt i New York hvis borgermester Michael R. Bloomberg får bestemme. –Vi må beskytte vår rett til å velge, svarer bryggeriforeningen i en ny radioreklame.

Protest mot brusforbud i New York

«Jeg valgte brusen min helt selv» står det på T-skjorten fra New Yorkers for Beverage Choices. Den avbildede kvinnen samler inn underskrifter mot det foreslåtte brusforbudet.

Foto: ERIC MICHAEL JOHNSON / NTB/Scanpix

– Ingen forteller oss hvor vi skal bo eller hvilket lag vi skal støtte. Og ikke prøv å si til byen som aldri sover at det er leggetid. Så skal vi la borgermesteren fortelle oss hvor store leskedrikker vi kan kjøpe?

Det spør den nye radioreklamen til organisasjonen New Yorkers for Beverage Choices retorisk. Organisasjonen slåss for at alle i New York skal få lov til å kjøpe så mye brus de bare ønsker, noe som ikke er en selvfølge hvis borgermester Michael R. Bloomberg får bestemme.

– Det er utrolig! Enda en gang forsøker borgermesteren å bestemme hva vi kan og ikke kan kjøpe, sier en annen mannsstemme med tydelig Brooklyn-aksent i reklameklippet.

Underskriftkampanje for stor brus

Brus og sukker

Det er sukkerholdig brus i «supersize» som kan bli forbudt, altså kopper større enn en knapp halvliter.

Foto: ANDREW BURTON / Reuters

Organisasjonen er brusindustriens mottrekk etter at Bloomberg nylig sa at han ønsket å forby salget av «supersize» brus, altså størrelser på over en knapp halvliter. Forbudet skal gjelde på alle serveringssteder, inkludert kinoer og sportsstadioner, hvis det blir vedtatt.

Det får brusindustrien til å se rødt, og ifølge New York Times har Coca-Cola og de andre brusprodusentene ansatte som går rundt i byen med underskriftslister. De bruker også hashtaggen #sodaban i et forsøk på å samle støtte på sosiale medier.

– Rammer fattige

– Det er viktig at vi får folk til å forstå hvordan dette forbudet kommer til å påvirke folks liv, sier Christopher Gindlesperger, talsmann for den amerikanske bryggeriforeningen, en av organisasjonene som står bak New Yorkers for Beverage Choices.

På samme måte som tobakksindustrien har gjort tidligere, mener bryggeriforeningen at forbudet spesielt rammer fattige og minoritetsgrupper.

– Alle slike forbud har en ting til felles, nemlig at de regressive. De er regressive siden de rammer familier med lav og gjennomsnittelig inntekt.

Bryggeriforeningen har spesielt jobbet for å få støtte blant minoritetsgruppene i New York, og har hatt møter med representanter for både svarte og spansktalende grupper.

Personlig valg mot overvekt

Michael Bloomberg

Borgermester Michael Bloomberg ønsker å bedre helsen til sine bysbarn.

Foto: JOHN GRESS / REUTERS

Med den nye radioreklamen håper brusindustrien at debatten rundt lovforslaget skal handle om folks rett til å velge, og ikke om de helsemessige konsekvensene ved å drikke for mye brus.

– Jeg bestemmer for meg og min familie. Takk skal du ha, sier en damestemme i reklamen.

Ifølge myndighetene i New York er 56 prosent av befolkningen i byen overvektige, og borgermester Bloomberg har gjennomført en rekke kampanjer for å bedre bysbarnas helse, deriblant et forbud mot å røyke i parker og andre offentlige områder utendørs.

Hør hele reklamen fra New Yorkers for Beverage Choices her:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Hva synes du om forbudet? Bør vi vurdere noe tilsvarende her hjemme?

Kulturstrøm

 • Fredspris til ukrainsk forfatter

  De tyske bokhandlernes fredspris 2022 tildeles den ukrainske forfatteren og musikeren Serhij Zjadan. Juryen begrunner avgjørelsen med hans kunstneriske virke og hans «utvetydige humanitære holdning, som gjentatte ganger motiverer ham til å risikere sitt eget liv for å hjelpe mennesker som er berørt av krig».

  Prisen er på 25 000 euro, altså en kvart million norske kroner.

  Tidligere vinnere av den høythengende prisen er Václav Havel, Günter Grass og Svetlana Alexievitsj.

  Serhij Zjadan
  Foto: Valentin Kuzan / Pax forlag