NRK Meny
Normal

Tidenes juleslager fødes

Våren er den store tiden for å spille inn julesanger. I 1942 spilte en sommerkledd Bing Crosby inn tidenes juleslager.

Bing Crosby
Foto: Hammerstad, Svein / SCANPIX

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Hør ukas radioinnslag: Episode 13: Bing Crosby synger White Christmas

Se ukas MUGG-jubileum:

Video nsps_upload_2009_5_26_14_35_16_1523.jpg

- De fleste julesanger spilles inn om våren eller sommeren, hvis ikke de er spilt inn julen før, sier Bård Ose i MUGG .

- Sånn at de skal rekke å bli trykket på plate og havne i butikken før julehandelen slår inn for fullt, fortsetter Finn Tokvam.

Låten som Bård og Finn markerer i MUGG denne uka er tidenes juleslager, og ble spilt inn en varm vårdag for 67 år siden.

MUGG-konkurransen

Våren 1942 blir det nemlig planlagt en julefilm, den skal hete Holiday Inn, og den kjente sangeren Bing Crosby skal spille en av hovedrollene. Mannen som skulle lage musikken til filmen het Irving Berlin. Bing Crosby hadde allerede sunget inn flere av låtene som Berlin hadde laget, derfor var det ikke unaturlig at han fikk tilbudet om å synge inn den nye låten White Christmas.

Men Bing var en ekstremt kresen mann, han strødde heller ikke om seg med gode ord, så det var slett ikke sikkert at han ville synge den nye julesangen.

Heldigvis, kan man vel si, likte Bing det han hørte og sa ”Denne får du ingen problemer med”, underforstått: dette er noe av det beste du har komponert, forteller Bård Ose.

Bing Crosby gikk i studio og sang inn White Christmas, som ble en kjempesuksess! Låten ble tidenes mestselgende julesang, og platen skulle etter hvert bli tidenes mest solgte plate med sine 30 millioner solgte eksemplarer.

Andre jubileum MUGG feirer denn uka:

 • Denne uka i 1970 måtte vokalisten i gruppa The Kinks fly fra London til New York for å synge inn et ord på nytt til singelen Lola – et ord på fire bokstaver. Ordet og resten av historien kan du se i ukas MUGG-video.

Kulturstrøm

 • Dokumentar: Avijii

  Allerede som 23-åring var svenske Tim Bergling en av verdens mest kjente og populære DJ-er. Våren 2013 dro han på turné i Australia der han trakk fulle hus. Se dokumentaren her:

  Sv. dokumentar. Allerede som 23-åring var svenske Tim Bergling en av verdens mest kjente og populære DJ-er. Våren 2013 dro han på turné i Australia der han trakk fulle hus. Overskuddet gikk til et veldedig prosjekt, "House for Hunger".
 • Feirer 92 år med Shaggy og Kylie

  Britenes dronning Elizabeth markerer sin 92-årsdag med konsert i London lørdag kveld. På scenen står blant andre Sting, Tom Jones og Jamie Cullum. Også Kylie Minogue, Shaggy og Craig David skal opptre på dronningens bursdagsfest (NTB).

  Video Direkte fra parlamentet
  Foto: Nyhetsspiller