Hopp til innhold

The Lord of Nidaros

Den tidligere organisten i Deep Purple er nok en gang i Norge og Trondheim. Denne gang for å urframføre et klassisk verk under Hell music festival.

Jon Lord

PÅ HELLIG GRUNN: Jon Lord inntar kirke-Norges storstue Nidarosdomen i kveld.

Foto: NRK

Jon Lord

KLASSISK: Jon Lord er klassisk skolert, noe som slo ut i full blomst etter at han brøt med Deep Purple i 2002

Foto: NRK

Les også: - Welcome to Hell

Les også: Publikum svikta på Hell  

ALT OM SOMMERENS FESTIVALER

- Når du har det svært bra på et sted, ønsker du å dra tilbake. Og jeg har alltid hatt det veldig bra i Trondheim. Jeg liker holdningen til folket her. Ikke bare musikerne, men også alle andre. Det virker som et vennlig sted, sier Jon Lord i et intervju med NRK Radio.

Fra hardrock til klassisk

Roger Glover og Steve Morse i Deep Purple.

ROCKER VIDERE: Deep Purple fant en erstatter for Jon Lord og turnerer fremdeles. Her er Roger Glover og Steve Morse under fjorårets Deep Purple-konsert på Hell.

Foto: Sandro Campardo / Scanpix/AP

Lord er nok mest kjent som organisten i det legendariske britiske hardrock-bandet Deep Purple, som hadde sin storhetstid på begynnelsen av 70-tallet. En status som har resultert i 500 millioner solgte album.

For Jon Lord er det derimot den klassiske musikken som overtok da røyken på vannet til slutt løste seg opp og bandet ble oppløst for andre gang i 2002.

Det angrer han overhodet ikke på.

Trondheimsolistene i Frimurerlogen

SAMARBEIDSPARTNER: Trondheimsolistene skal hjelpe Lord med å nå sine musikalske mål for kvelden. Her fra en gang de spilte i Frimurerlogen.

Foto: Jøran Werdahl

- Fantastiske år

- Det var definitivt ikke et feil valg. Men det var jo en helvetes avgjørelse å ta, etter å ha vært i et rockeband i 35 år. Men jeg har alltid hatt klassisk musikk i tankene, og jeg har alltid skrevet på musikk for symfoniorkester under min tid i Purple. De siste fire-fem årene har derfor vært fantastiske, sier han, og legger til:

- Jeg prøver å kombinere flere måter å se på musikk, som for meg virker som den mest naturlige ting å gjøre. Noen synes det fantastisk, andre ikke.

Fast trøndergjest

Jon Lord har spilt i Trøndelag flere ganger tidligere. I kveld urframfører han et nytt musikkstykke til kor og orkester i Nidarosdomen - ”From Darkness to Light”. Framføringen skjer i samarbeid med det 70 manns store TrondheimSolistene, samt et sammensatt kirkekor. Dette vil bli avslutningen på årets Hell music festival.

 Lord har gode erfaringer med de lokale musikerne:

- Første gang jeg arbeidet med Trondheimssolistene, innså jeg at det er en gruppe mennesker som a - kan traktere instrumentene, b - har et kjærlighetsforhold til musikken, og c - elsker å dra på en bar. Det er en vidunderlig kombinasjon, ler han.

Savner Hammond

Etter å ha spilt piano de siste årene, savner han riktignok Hammond-orgelet, som han ble så kjent med gjennom tiden i Deep Purple:

- Nå innser jeg at piano kanskje kom litt sterkere tilbake enn Hammond-orgelet. Men nå er det på tide å si hei til Hammond’et igjen. Mitt nye band vil nok derfor være mer rocka, opplyser han, og vekker med det antagelig en god del glede blant gammelrockerne.

- Jeg mener. Jeg vil ikke slutte å gjøre slike ting som dette, men du vet …

- Litt av begge deler?

- Ja. Litt av begge deler. Jeg er jo ennå bare 110 år gammel, så jeg har fremdeles mange år igjen å gjøre ting på.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters