Hopp til innhold

Verver terrorister ved hjelp av sosiale medier

Online-rekrutteringen har økt sterkt med Facebook og YouTube, og ververne blir stadig mer raffinerte, ifølge amerikansk sikkerhetspersonell.

Facebookprofil på internett
Foto: (AP Photo/The Canadian Press, Sean Kilpatrick, File) / Scanpix/AP

Pakistansk politi lette i helgen etter en person som mistenkes for å ha hjulpet fem amerikanske muslimer som skal ha ønsket å verve seg til terrorgruppen Al-Qaida.

Mannen kontaktet ifølge en kilde en av de amerikanske mennene via nettstedet YouTube, utvekslet kryptert e-post med gruppen, inviterte dem til Pakistan, og tok hånd om dem så snart de var ankommet, skriver The Washington Post.

De fem ble mistenkt for å jobbe for CIA, og ble derfor avvist, ifølge en pakistansk etterretningskilde. De fem ble arrestert nær byen Lahore sist tirsdag, men er ikke blitt anklaget for noe kriminelt.

Vanskelig å spore

Etterforskere og terroreksperter sier rekrutteringen over hele verden er blitt mye mer nettbasert i det siste. Ververnes jobb er å finne fram til potensielle radikalere og avgjøre om de er til å stole på.

Amerikanske tjenestemenn sier de er klar over trusselen, og at de er bekymret for at både muslimer og ikke-muslimer skal bli radikalisert via sosiale medier på nettet.

Men både mengden av nettbasert kommunikasjon og hensynet til personvern som er lovfestet i vestlige land gjør det vanskelig å spore ververne.

Unngår overvåking

Paradoksalt nok er det suksessen myndighetene i USA og vestlige land har hatt med å rulle opp islamistiske terrornettverk etter 11. september 2001 som er årsaken til at flere radikalere nå rekrutteres via nettet.

–Ververne er ikke lenger like aktive i moskeer og religiøse foreninger, fordi de vet at slike steder er under oppsikt, sier Evan Kohlmann i den amerikanske NEFA-stiftelsen, som overvåker ekstremistiske nettsteder.

Ifølge den spanske terroreksperten Manuel R. Torres spilte internett en viktig rolle ved aktiviseringen av mennene som sto bak togbombene i Madrid i 2004.

Togbombene i Madrid 2004

Brannmannskaper jobber med å få ut omkomne fra et av togsettene som eksploderte i nærheten av Atocha stasjonen i Madrid i 2004.

Foto: AFP PHOTO PIERRE-PHILIPPE MARCOU / Scanpix/AFP

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters