Verver terrorister ved hjelp av sosiale medier

Online-rekrutteringen har økt sterkt med Facebook og YouTube, og ververne blir stadig mer raffinerte, ifølge amerikansk sikkerhetspersonell.

Facebookprofil på internett
Foto: (AP Photo/The Canadian Press, Sean Kilpatrick, File) / Scanpix/AP

Pakistansk politi lette i helgen etter en person som mistenkes for å ha hjulpet fem amerikanske muslimer som skal ha ønsket å verve seg til terrorgruppen Al-Qaida.

Mannen kontaktet ifølge en kilde en av de amerikanske mennene via nettstedet YouTube, utvekslet kryptert e-post med gruppen, inviterte dem til Pakistan, og tok hånd om dem så snart de var ankommet, skriver The Washington Post.

De fem ble mistenkt for å jobbe for CIA, og ble derfor avvist, ifølge en pakistansk etterretningskilde. De fem ble arrestert nær byen Lahore sist tirsdag, men er ikke blitt anklaget for noe kriminelt.

Vanskelig å spore

Etterforskere og terroreksperter sier rekrutteringen over hele verden er blitt mye mer nettbasert i det siste. Ververnes jobb er å finne fram til potensielle radikalere og avgjøre om de er til å stole på.

Amerikanske tjenestemenn sier de er klar over trusselen, og at de er bekymret for at både muslimer og ikke-muslimer skal bli radikalisert via sosiale medier på nettet.

Men både mengden av nettbasert kommunikasjon og hensynet til personvern som er lovfestet i vestlige land gjør det vanskelig å spore ververne.

Unngår overvåking

Paradoksalt nok er det suksessen myndighetene i USA og vestlige land har hatt med å rulle opp islamistiske terrornettverk etter 11. september 2001 som er årsaken til at flere radikalere nå rekrutteres via nettet.

–Ververne er ikke lenger like aktive i moskeer og religiøse foreninger, fordi de vet at slike steder er under oppsikt, sier Evan Kohlmann i den amerikanske NEFA-stiftelsen, som overvåker ekstremistiske nettsteder.

Ifølge den spanske terroreksperten Manuel R. Torres spilte internett en viktig rolle ved aktiviseringen av mennene som sto bak togbombene i Madrid i 2004.

Togbombene i Madrid 2004

Brannmannskaper jobber med å få ut omkomne fra et av togsettene som eksploderte i nærheten av Atocha stasjonen i Madrid i 2004.

Foto: AFP PHOTO PIERRE-PHILIPPE MARCOU / Scanpix/AFP

Kulturstrøm

  • Fikk pris for mest spilte låt

    Caroline Ailin får den gjeve Musikkforleggerprisen for Årets mest spilte låt i 2020 – fordi hun er en av låtskriverne bak Dua Lipas «Don't Start Now», som i fjor ble nominert til en Grammy. Det er tredje gang at Musikkforleggerprisen for Årets mest spilte låt deles ut.

    LAGET MONSTERHIT I USA: Norske Caroline Ailin Furøyen i toppen av listene i USA med Dua Lipa