Verver terrorister ved hjelp av sosiale medier

Online-rekrutteringen har økt sterkt med Facebook og YouTube, og ververne blir stadig mer raffinerte, ifølge amerikansk sikkerhetspersonell.

Facebookprofil på internett
Foto: (AP Photo/The Canadian Press, Sean Kilpatrick, File) / Scanpix/AP

Pakistansk politi lette i helgen etter en person som mistenkes for å ha hjulpet fem amerikanske muslimer som skal ha ønsket å verve seg til terrorgruppen Al-Qaida.

Mannen kontaktet ifølge en kilde en av de amerikanske mennene via nettstedet YouTube, utvekslet kryptert e-post med gruppen, inviterte dem til Pakistan, og tok hånd om dem så snart de var ankommet, skriver The Washington Post.

De fem ble mistenkt for å jobbe for CIA, og ble derfor avvist, ifølge en pakistansk etterretningskilde. De fem ble arrestert nær byen Lahore sist tirsdag, men er ikke blitt anklaget for noe kriminelt.

Vanskelig å spore

Etterforskere og terroreksperter sier rekrutteringen over hele verden er blitt mye mer nettbasert i det siste. Ververnes jobb er å finne fram til potensielle radikalere og avgjøre om de er til å stole på.

Amerikanske tjenestemenn sier de er klar over trusselen, og at de er bekymret for at både muslimer og ikke-muslimer skal bli radikalisert via sosiale medier på nettet.

Men både mengden av nettbasert kommunikasjon og hensynet til personvern som er lovfestet i vestlige land gjør det vanskelig å spore ververne.

Unngår overvåking

Paradoksalt nok er det suksessen myndighetene i USA og vestlige land har hatt med å rulle opp islamistiske terrornettverk etter 11. september 2001 som er årsaken til at flere radikalere nå rekrutteres via nettet.

–Ververne er ikke lenger like aktive i moskeer og religiøse foreninger, fordi de vet at slike steder er under oppsikt, sier Evan Kohlmann i den amerikanske NEFA-stiftelsen, som overvåker ekstremistiske nettsteder.

Ifølge den spanske terroreksperten Manuel R. Torres spilte internett en viktig rolle ved aktiviseringen av mennene som sto bak togbombene i Madrid i 2004.

Togbombene i Madrid 2004

Brannmannskaper jobber med å få ut omkomne fra et av togsettene som eksploderte i nærheten av Atocha stasjonen i Madrid i 2004.

Foto: AFP PHOTO PIERRE-PHILIPPE MARCOU / Scanpix/AFP

Kulturstrøm

 • – Hemmelig storfilm er ikke Bond

  Lørdag ble det meldt at det er gjort klart til opptak til den nye James Bond filmen på Sæbø den kommende uka. Nå avkreftes ryktene. – Jeg kan avkrefte at det er «James Bond»-produksjonen som er på plass i Sæbø, sier linjeprodusent i True North, Per Henry Borch, til Dagbladet. Han ønsker ikke å si noe mer til avisa om hvilken spillefilm som skal lages Ørsta og Rauma de kommende dagene, men bekrefter at den er av et internasjonalt kaliber. Etter det NRK erfarer dreier det seg om en Marvel-film med Scarlett Johansson.

  Film Box Office, Scarlett Johansson
  Foto: AP
 • Topshop legger ned USA-butikker

  Den britiske kleskjeden Topshop legger ned alle elleve butikker i USA, skriver CNN. Dette kommer etter at eierselskapet Arcadia Group forrige uke søkte om konkursbeskyttelse. Selskapet oppgir økt konkurranse fra nettbutikkene som en av grunnene til at de trekker seg ut av USA.

  BRITAIN-ECONOMY-INFLATION-RETAIL
  Foto: NIKLAS HALLE'N / Afp
 • Andre kjønnsroller i vikingtiden

  Marianne Moen ved Universitetet i Oslo har gått gjennom 218 vikinggraver i Vestfold og funnet ut at minst like mange menn som kvinner er begravd med blant annet nøkler og kjøkkenutstyr, skriver forskning.no. Dette betyr at kjønnsrollene i vikingtiden ikke var like ulikt fordelt som man tidligere har antatt.

  Vikinggrav
  Foto: Illustrasjon: Arkikon