Hopp til innhold

Teknologien løper fra politikerne

- Vi klarer ikke å henge med på den teknologiske utviklingen, sier politikere på Stortinget.

PC

Utviklingen innenfor det teknologiske området går med lynets hastighet, mener Kristelig Folkepartis Ola Lånke.

Foto: colourbox.com

Medieteknologien har løpt fra politikerne. Konsekvensen er at Stortinget ikke har kompetanse til å lage et oppdatert lovverk. - Når vi får gjort et vedtak er vedtaket allerede gått ut på dato, innrømmer flere stortingspolitikere.

LES: - For gamle for nettet

LES OGSÅ: Nordmenn best på ny teknologi

- Vanskelig å følge med

Ulf Erik Knudsen i Fremskrittspartiet sitter i kulturkomiteen på Stortinget. Han sier at regelverket ofte er utdatert i det øyeblikket det er vedtatt.

- Det er gjerne sånn at når vi får laget en ny lov eller regel, så er den forlengst gått ut på dato fordi teknologien har løpt fra oss, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ulf Erik Knudsen (Frp)

Ulf Erik Knudsen fra Fremskrittspartiet sier det er vanskelig for politikerne å henge med.

Foto: NRK

- Vi klarer ikke helt å følge med. Det gjør at at vi ikke kommer igang med lovreguleringer i tide. Et godt eksempel på det er problemet med ulovlig fildeling. Ingen politikere i verden har klart å løse det, heller ikke Stortinget.

MP3-fil?

Knudsen får støtte fra Venstres Trine Skei Grande. Hun er enig i at teknologien utvikler seg for fort for politikerne, og tenker tilbake til 2005.

- Jeg husker godt forrige gang vi behandlet åndsverksloven. Da sa jeg fra Stortingets talerstol at denne loven er foreldet i det øyeblikket vi vedtar den. Ingen i kulturkomiteen visste den gang hva en mp3 spiller var, eller hva en mp3-fil var, og det er klart at man da vil få et lovverk som vil bære preg av det, sier Grande.

Lynets hastighet

Kristelig Folkepartis Ola Lånke mener utviklingen innenfor det teknologiske området går med lynets hastighet.

- Derfor er vi ikke helt oppdatert. Det er veldig få av politikerne som følger godt nok med, og som interesserer seg for medieteknologi. Politikerene har så mange oppgaver at dette blir et interessefelt for noen ganske få.

Må tenke ideologisk

Trine Skei Grande mener dagens mediepolitikere må tenke mer ideologisk enn praktisk.

- Før var det sånn at politikerne skulle bestemme hvilken teknologi vi skulle benytte oss av. Nå må vi som politikere definere innenfor hvilke rammer teknologien skal få inngripen i folks sitt liv, og så må teknologien få utvikle seg innenfor disse rammene. Dette er en helt annen måte å tenke politikk på.

Er politikerne for lite oppdaterte? Si din mening!

Kulturstrøm

  • Ber USA utvise russiske journalister og ambassadør

    Avisen Wall Street Journal ber USA utvise den russiske ambassadøren og russiske journalister, som svar på pågripelsen av deres korrespondent i Russland, ifølge nyhetsbyrået AFP.

    – En utvisning av Russlands ambassadør til USA, samt alle russiske journalister som jobber her, er det minste vi forventer, skriver avisa i en lederartikkel.

    – Timingen av arrestasjonen ser ut til å være en nøye kalkulert provokasjon for å sette USA i forlegenhet og skremme utenlandsk presse som fortsatt er til stede i Russland, heter det videre.

    Det hvite hus har fordømt fengslingen av Gershkovich og advarer amerikanske statsborgere mot å reise til Russland. Amerikanere som alt befinner seg der, oppfordres til å forlate landet.

  • Vin- og spritflasker kan få advarsler

    Alkoholbruk kan gi økt risiko for en rekke sykdommer, og regjeringen vurderer å merke alkoholholdig drikke med en advarsel.

    Alkohol er det mest brukte rusmiddelet i befolkningen, og størstedelen av de helsemessige og sosiale rusproblemene i samfunnet er knyttet til alkohol, slås det fast i Folkehelsemeldingen.

    En mulig merkeordning er et av tiltakene regjeringen ser på for å redusere alkoholbruken.

    Norge har satt som mål å reduseres skadelig bruk av alkohol med 20 prosent innen 2030. Det vil være utfordrende siden Norge allerede har tatt ut en stor del av gevinsten gjennom en restriktiv alkoholpoliti. Ikke desto mindre vil myndighetene arbeidere videre for å nå målet, heter det i meldingen, som helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) la fram fredag.

    (NTB)