Hopp til innhold

Teknologien løper fra politikerne

- Vi klarer ikke å henge med på den teknologiske utviklingen, sier politikere på Stortinget.

PC

Utviklingen innenfor det teknologiske området går med lynets hastighet, mener Kristelig Folkepartis Ola Lånke.

Foto: colourbox.com

Medieteknologien har løpt fra politikerne. Konsekvensen er at Stortinget ikke har kompetanse til å lage et oppdatert lovverk. - Når vi får gjort et vedtak er vedtaket allerede gått ut på dato, innrømmer flere stortingspolitikere.

LES: - For gamle for nettet

LES OGSÅ: Nordmenn best på ny teknologi

- Vanskelig å følge med

Ulf Erik Knudsen i Fremskrittspartiet sitter i kulturkomiteen på Stortinget. Han sier at regelverket ofte er utdatert i det øyeblikket det er vedtatt.

- Det er gjerne sånn at når vi får laget en ny lov eller regel, så er den forlengst gått ut på dato fordi teknologien har løpt fra oss, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ulf Erik Knudsen (Frp)

Ulf Erik Knudsen fra Fremskrittspartiet sier det er vanskelig for politikerne å henge med.

Foto: NRK

- Vi klarer ikke helt å følge med. Det gjør at at vi ikke kommer igang med lovreguleringer i tide. Et godt eksempel på det er problemet med ulovlig fildeling. Ingen politikere i verden har klart å løse det, heller ikke Stortinget.

MP3-fil?

Knudsen får støtte fra Venstres Trine Skei Grande. Hun er enig i at teknologien utvikler seg for fort for politikerne, og tenker tilbake til 2005.

- Jeg husker godt forrige gang vi behandlet åndsverksloven. Da sa jeg fra Stortingets talerstol at denne loven er foreldet i det øyeblikket vi vedtar den. Ingen i kulturkomiteen visste den gang hva en mp3 spiller var, eller hva en mp3-fil var, og det er klart at man da vil få et lovverk som vil bære preg av det, sier Grande.

Lynets hastighet

Kristelig Folkepartis Ola Lånke mener utviklingen innenfor det teknologiske området går med lynets hastighet.

- Derfor er vi ikke helt oppdatert. Det er veldig få av politikerne som følger godt nok med, og som interesserer seg for medieteknologi. Politikerene har så mange oppgaver at dette blir et interessefelt for noen ganske få.

Må tenke ideologisk

Trine Skei Grande mener dagens mediepolitikere må tenke mer ideologisk enn praktisk.

- Før var det sånn at politikerne skulle bestemme hvilken teknologi vi skulle benytte oss av. Nå må vi som politikere definere innenfor hvilke rammer teknologien skal få inngripen i folks sitt liv, og så må teknologien få utvikle seg innenfor disse rammene. Dette er en helt annen måte å tenke politikk på.

Er politikerne for lite oppdaterte? Si din mening!

Kulturstrøm

  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters