NRK Meny
Normal

Teknologien løper fra politikerne

- Vi klarer ikke å henge med på den teknologiske utviklingen, sier politikere på Stortinget.

PC

Utviklingen innenfor det teknologiske området går med lynets hastighet, mener Kristelig Folkepartis Ola Lånke.

Foto: colourbox.com

Medieteknologien har løpt fra politikerne. Konsekvensen er at Stortinget ikke har kompetanse til å lage et oppdatert lovverk. - Når vi får gjort et vedtak er vedtaket allerede gått ut på dato, innrømmer flere stortingspolitikere.

LES: - For gamle for nettet

LES OGSÅ: Nordmenn best på ny teknologi

- Vanskelig å følge med

Ulf Erik Knudsen i Fremskrittspartiet sitter i kulturkomiteen på Stortinget. Han sier at regelverket ofte er utdatert i det øyeblikket det er vedtatt.

- Det er gjerne sånn at når vi får laget en ny lov eller regel, så er den forlengst gått ut på dato fordi teknologien har løpt fra oss, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ulf Erik Knudsen (Frp)

Ulf Erik Knudsen fra Fremskrittspartiet sier det er vanskelig for politikerne å henge med.

Foto: NRK

- Vi klarer ikke helt å følge med. Det gjør at at vi ikke kommer igang med lovreguleringer i tide. Et godt eksempel på det er problemet med ulovlig fildeling. Ingen politikere i verden har klart å løse det, heller ikke Stortinget.

MP3-fil?

Knudsen får støtte fra Venstres Trine Skei Grande. Hun er enig i at teknologien utvikler seg for fort for politikerne, og tenker tilbake til 2005.

- Jeg husker godt forrige gang vi behandlet åndsverksloven. Da sa jeg fra Stortingets talerstol at denne loven er foreldet i det øyeblikket vi vedtar den. Ingen i kulturkomiteen visste den gang hva en mp3 spiller var, eller hva en mp3-fil var, og det er klart at man da vil få et lovverk som vil bære preg av det, sier Grande.

Lynets hastighet

Kristelig Folkepartis Ola Lånke mener utviklingen innenfor det teknologiske området går med lynets hastighet.

- Derfor er vi ikke helt oppdatert. Det er veldig få av politikerne som følger godt nok med, og som interesserer seg for medieteknologi. Politikerene har så mange oppgaver at dette blir et interessefelt for noen ganske få.

Må tenke ideologisk

Trine Skei Grande mener dagens mediepolitikere må tenke mer ideologisk enn praktisk.

- Før var det sånn at politikerne skulle bestemme hvilken teknologi vi skulle benytte oss av. Nå må vi som politikere definere innenfor hvilke rammer teknologien skal få inngripen i folks sitt liv, og så må teknologien få utvikle seg innenfor disse rammene. Dette er en helt annen måte å tenke politikk på.

Er politikerne for lite oppdaterte? Si din mening!

Kulturstrøm

 • Skryt til «Mission Impossible»

  Den nye «Mission Impossible»-filmen, som delvis er spelt inn i Noreg, får skryt av internasjonal presse. Det skriv VG. Rolling Stone Magazine, Los Angeles Times og Entertainment Weekly er blant dei som rosar filmen. Scena der Tom Cruise heng og dinglar utfor Preikestolen får mykje merksemd. Men Noreg er ikkje nemnt i filmen; fjellplatået er lagt til India.

  MISSION: IMPOSSIBLE - FALLOUT
  Foto: Paramount Pictures
 • Spillerom direkte frå Moldejazz

  Spillerom, NRK P2 sitt musikkprogram, sender live frå Moldejazz denne veka. I dag byr dei på live musikk og fuglekikking med hovudartisten Maria Schneider.

  Vi sender direkte fra Alexandraparken i Molde, der Moldejazz er i full gang. Programleder Tine Skolmen får besøk av aktuelle gjester og festivalmusikere på scenen. Dagens liveband: Ensemble Eliassen.
 • Ny studie om kvinner i film

  Mannlege kritikarar er meir skeptiske til filmar med kvinner i, enn kva kvinnelege kritikarar er, skriv The New York Times. Det viser ein ny studie frå San Diego State University. Studien tar for seg kritikkar publisert på nettstaden Rotten tomatoes. Forskarane finn at kvinnelege kritikarar i gjennomsnitt gir filmar med kvinner i ei vurdering på 74 prosent, medan dei mannlege kritikarane gir 62 prosent i gjennomsnitt til dei same filmane(stjerner og terningkast er gjort om til prosent i studien).