Hopp til innhold

Team Bachstad opplevde dramatisk trafikkulykke

Øystein og Rune fra Team Bachstad måtte dra en uheldig trailersjåfør ut av et sammenklamt førerhus mens bilen dryppet av diesel.

Video Team Bachstad i dramatisk trailerulykke

På Team Bachstads siste etappe på sin ferd mot Ulan Bator i Mongolia opplevde gutta dramatikk.

Øystein Bache og Rune Gokstad så mye rart langs de ekstremt dårlige veiene i Mongolia, men ingenting kunne måle seg med trailerulykken i siste episoden som blir sendt på NRK1 i kveld klokken 20.15.

– Vi kom rundt en sving og så en svær trailer ligge langs siden av veien. Det første vi tenkte var: For et snålt land. Sånt lar de altså bare la ligge langs veien, sier Bache.

– Det stakk to bein ut av førerhuset

Men det tok ikke lang tid før humorduoens smil forsvant.

– Da vi stoppet så jeg at det rant diesel ut fra bilen. Dermed må det jo ha skjedd for ikke lenge siden. Så løp vi bort. I det vi rundet bilen så vi at det stakk to bein ut av førerhuset, forteller Gokstad.

Bache kastet fra seg kameraet og satte i gang med redningsoperasjonen. Heldigvis for tv-seerne kom en annen forbipasserende forbi og sparket borti kameraet så det tilfeldigvis ble liggende helt perfekt.

– Hele førerhuset var trykket skikkelig sammen. Det var ikke plass til noen ting annet enn en ganske tykk mann der inne, forteller Bache.

– Det første jeg tenkte var at han hadde ligget der i flere dager og svulmet opp. Men samtidig rant det jo diesel ned fra tanken. Så jeg tok tak i hånda hans og klemte til. Da kjente jeg at han klemte tilbake. Så han våknet der og da.

Utrolig heldig

Mannen kviknet raskt til og kom utrolig nok unna ulykken uten en skramme. Vel, ikke helt.

– Han fikk et enkemannsstøt. Så satte han seg ned og tok en røyk, ler Gokstad.

I Mongolia kjører man biler med ratt på både høyre og venstre side av bilen. Dog ikke begge på en gang.

Føreren av ulykkestraileren hadde sitt ratt på venstre side. Det reddet trolig livet hans, men det gjorde også at hans redningsmenn ble nervøse.

– Vi var veldig redd for at det var flere inni der. Men det var det heldigvis ikke, sier Bache.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Team Bachstad i dramatisk trailerulykke

Det som så ut til å være sløsing med fullt brukbare trailere viste seg å være en helskottens ulykke. Heldigvis kom Team Bachstad til unnsetning.

Foto: NRK / NRK
Elendige veier

I forkant av turen hadde flere bereiste venner og bekjente av Team Bachstad fortalt dem om de dårlige veiene.

– Folk sa at veiene var så dårlige at det var vanlig å kjøre på siden av veien. Jeg husker vi tenkte at de prata piss. Men de hadde helt rett, sier Gokstad.

På grunn av dårlig grunnarbeid er det veldig mye «vaskebrett» på veiene inn mot Mongolia. Trailersjåføren fraktet store sementrør på de dårlige veiene, og hadde tydeligvis kjørt for fort.

– Det hele var jo over ganske raskt, men det var ganske dramatisk der og da, sier Bache.

Politimann stjal Baches solbriller

Da gutta kom tilbake til Norge hadde de med seg over 120 timer med materiale. Det betyr at mange av hendelsene ikke kom med på tv.

– Det var veldig mye som ikke kom med. For eksempel da jeg prøvde meg som pottemaker, eller da vi tok en lang ridetur i flotte omgivelser i Kasakhstan. Vi hadde også mange intervjuer som ikke kom med, forteller Gokstad.

En av de morsomste opplevelsene for teamet var da en iransk politimann stjal Baches solbriller – helt åpenlyst. Desverre ble ikke hendelsen filmet.

– En litt overvektig eldre politimann i Iran stoppet oss for å sjekke papirene våre. Han synes brillene til Øystein var veldig fine, så han tok dem på seg. Etter at jeg gav han tommelen opp brettet han dem sammen og stakk dem i lommen, ler Gokstad.

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor