På Team Bachstads siste etappe på sin ferd mot Ulan Bator i Mongolia opplevde gutta dramatikk.
Øystein Bache og Rune Gokstad så mye rart langs de ekstremt dårlige veiene i Mongolia, men ingenting kunne måle seg med trailerulykken i siste episoden som blir sendt på NRK1 i kveld klokken 20.15.
– Vi kom rundt en sving og så en svær trailer ligge langs siden av veien. Det første vi tenkte var: For et snålt land. Sånt lar de altså bare la ligge langs veien, sier Bache.
Men det tok ikke lang tid før humorduoens smil forsvant.
– Da vi stoppet så jeg at det rant diesel ut fra bilen. Dermed må det jo ha skjedd for ikke lenge siden. Så løp vi bort. I det vi rundet bilen så vi at det stakk to bein ut av førerhuset, forteller Gokstad.
Bache kastet fra seg kameraet og satte i gang med redningsoperasjonen. Heldigvis for tv-seerne kom en annen forbipasserende forbi og sparket borti kameraet så det tilfeldigvis ble liggende helt perfekt.
– Hele førerhuset var trykket skikkelig sammen. Det var ikke plass til noen ting annet enn en ganske tykk mann der inne, forteller Bache.
– Det første jeg tenkte var at han hadde ligget der i flere dager og svulmet opp. Men samtidig rant det jo diesel ned fra tanken. Så jeg tok tak i hånda hans og klemte til. Da kjente jeg at han klemte tilbake. Så han våknet der og da.
Det som så ut til å være sløsing med fullt brukbare trailere viste seg å være en helskottens ulykke. Heldigvis kom Team Bachstad til unnsetning.
Foto: NRK / NRK
Elendige veier
I forkant av turen hadde flere bereiste venner og bekjente av Team Bachstad fortalt dem om de dårlige veiene.
– Folk sa at veiene var så dårlige at det var vanlig å kjøre på siden av veien. Jeg husker vi tenkte at de prata piss. Men de hadde helt rett, sier Gokstad.
På grunn av dårlig grunnarbeid er det veldig mye «vaskebrett» på veiene inn mot Mongolia. Trailersjåføren fraktet store sementrør på de dårlige veiene, og hadde tydeligvis kjørt for fort.
– Det hele var jo over ganske raskt, men det var ganske dramatisk der og da, sier Bache.
Politimann stjal Baches solbriller
Da gutta kom tilbake til Norge hadde de med seg over 120 timer med materiale. Det betyr at mange av hendelsene ikke kom med på tv.
– Det var veldig mye som ikke kom med. For eksempel da jeg prøvde meg som pottemaker, eller da vi tok en lang ridetur i flotte omgivelser i Kasakhstan. Vi hadde også mange intervjuer som ikke kom med, forteller Gokstad.
En av de morsomste opplevelsene for teamet var da en iransk politimann stjal Baches solbriller – helt åpenlyst. Desverre ble ikke hendelsen filmet.
– En litt overvektig eldre politimann i Iran stoppet oss for å sjekke papirene våre. Han synes brillene til Øystein var veldig fine, så han tok dem på seg. Etter at jeg gav han tommelen opp brettet han dem sammen og stakk dem i lommen, ler Gokstad.
Forfatter Salman Rushdie har gitt sitt første intervju etter angrepet i New York i fjor. –Det var et voldsomt angrep, sier han til avisen The New Yorker.
Rushdie holdt et foredrag om kunstnerisk frihet, da han ble angrepet med kniv på scenen. Forfatteren har mistet synet på det ene øyet, og har fått nedsatt førlighet i den ene hånden. Til avisen forteller han at han skriver litt saktere etter angrepet. Nå i vår er Salman Rushdie aktuell med boken «Seiersbyen», som kommer på norsk i mars.
Bibliotekene i Oslo hadde 4,6 millioner besøkende i 2022. Det er en økning på 1,5 millioner sammenlignet med normalåret 2019. I tillegg fikk bibliotekene 48 000 nye lånere.
I året som gikk bidro Deichmans 24 biblioteker, spesialavdelinger og pilotprosjekter til veksten. Det nye hovedbiblioteket er hovedgrunnen til den store veksten, men også nyoppussede lokalbibliotek bidro til at flere bruker Oslos folkebibliotek.
«Ellos Eatnu – La elva leve» vant to priser på filmfestivalen i Göteborg
Den norske filmen «Ellos Eatnu – La elva leve» mottok lørdag kveld både publikumsprisen og kritikerprisen på filmfestivalen i Göteborg.
Den var en av to norske filmer som deltok i den nordiske konkurransen Nordic Dragon Award, og endte opp med å være den filmen festivalpublikummet satte størst pris på.
Festivalen i Göteborg er Nordens største filmfestival.
Den norske filmen om Altasaken har artist Ella Marie Hætta Isaksen i hovedrollen.
– Den setter dagsordenen og gir ny forståelse for et samisk perspektiv på norsk politikk og kraftutbygging, det er fantastisk at både publikummet og kritikerne verdsetter dette så høyt, sier Kjersti Mo, direktør i Norsk filminstitutt.
Filmen vant Den internasjonale filmkritikerorganisasjonen FIPRESCI sin pris. I juryens begrunnelse står det blant annet at «På mesterlig vis formidler filmen den sorgen som ble forårsaket av truslene om forsvinnende kultur og tap av identitet, språk og familiebånd».(NTB)