Hopp til innhold

– Gjør egentlig alle feilene i boka

Samtidig som to amerikanske turister ble dømt for spionasje i Iran, krysset Team Bachstad grensen med bilen full av kameraer, satellitt-telefon og et fjernstyrt helikopter.

– Vi var ganske spente før vi skulle krysse den iranske grensen med turistvisum. Vi hadde blant annet med oss syv kameraer, fire mobiler, én satellitt-telefon og et fjernstyrt helikopter med kamera. Ganske CIA-vennlig utstyr, forteller Rune Gokstad til NRK.no.

Sammen med makker Øystein Bache deltok han i sommer i «Rally Mongolia», en reise gjennom 20 land som har resultert i en NRK-serie på seks episoder.

Les også: Skal kjøre Norge-Mongolia i en gammel brannbil

Et imageproblem

I torsdagens episode skal vennene gjennom Iran, et land de hadde flere tanker om på forhånd.

– Vi var nysgjerrige, og gledet oss til å se mye gammel kultur. Samtidig har de et visst «imageproblem» – det er som regel negative ting som slipper ut. Vi var spente på om vi bare kom til å se svartkledde kvinner i gatene og skjeggete menn med kjepper, forteller Øystein.

Den norske komikerduoen fant imidlertid raskt ut at det er en stor forskjell på det totalitære Iran og iranerne selv.

– Jeg har aldri noen sinne vært borti en nasjon der alle er så interessert i å hjelpe. Det skyldes nok både at det ligger i deres kultur, men også at de har et behov for å vise frem at de på ingen måter kan sammenlignes med sine ledere, tror Rune.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Rune Gokstad og Øystein Bache

Øystein Bache og Rune Gokstad er tilbake på kontoret nå, men sitter igjen med mange minner og opplevelser etter den 16.000 km lange reisen.

Foto: Inger-Marit Knap Sæby/NRK.no

Kunne blitt enkle ofre

Begge innrømmer at den ubetingede vennligheten de opplevde fort kunne gjort dem til et enkelt mål for personer med andre hensikter.

– Vi gjør jo egentlig alle feilene i boka: Kjører inn i Teheran, en by med 13 millioner innbyggere, etter mørkets frembrudd. På leting etter hotellet treffer vi tre gutter i en bil som sier «følg etter oss», noe vi gjør uten egentlig å tenke oss om to ganger, forteller Rune.

– Det er vel sånn at det er etter tre uker på veien ting begynner å gå gæærnt, man senker «guarden» fordi alle man har truffet hittil har et genuint ønske om å hjelpe deg, fortsetter Øystein.

Team Bachstad i Iran

Da Øystein ville klippe seg, insisterte en tilfeldig iraner på å både vise ham veien og betale for behandlingen.

Foto: Øystein Bache/Rune Gokstad

Heldigvis for radarparet har også disse hjelperne nettopp det. I by etter by møter Team Bachstad mennesker som kaster alt de har i hendene for å hjelpe dem. Enten det er å skaffe et nytt bensinlokk til brannbilen komikerne skal gi bort ved ankomst i Ulan Bator, eller det handler om å finne en frisør til Øystein.

– Og i motsetning til nabolandene Turkmenistan og Usbekistan, der alle krevde penger for den minste tjeneste, ble iranerne nesten fornærmet når vi tilbød oss å betale.

Brannbil som døråpner

Samtidig innser Bache og Gokstad at reisen gjennom Iran sannsynligvis kunne blitt mer problematisk hvis de hadde hatt kvinnelig selskap og ikke kjørt rundt i en gammel brannbil.

– Brannbilen fungerte som en døråpner omtrent overalt. Men vi møtte noen engelskmenn i Teheran som fortalte at de hadde blitt arrestert fordi de gikk ut av bilen uten at kvinnene dekket seg til med slør, forteller Øystein.

Duoen er imidlertid enig om at turen gjennom Iran gjorde at de begge lærte noe nytt, både om verden og seg selv.

– Særlig når det gjelder åpenhet og gjestfrihet. Etter møtet med iranerne må jeg også si at det på ingen måte er sant at et folk får de lederne de fortjener, slår Rune fast.

«Team Bachstad» sendes på NRK1 torsdager klokken 20.15. Har du gått glipp av noen episoder, kan du også se programmet i Nett-TV.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober