Tarzan-sjimpansen Cheetah er død

Den verdenskjente sjimpansen ble 80 år gammel og overlevde begge skuespillerne som spilte Tarzan og Jane i de klassiske filmene fra 1930-tallet.

Sjimpansen «Cheetah-Mike» døde av nyresvikt på Suncoast Primate Sanctuary i Palm Harbour i Florida på selveste julaften i år, melder myfoxtampabay.com.

– Han var helt frisk frem til en uke før jul. Vi merket at han oppførte seg litt rart og var veldig slapp i armer og bein, forteller dyrepasser Debbie Cobbs.

«Cheetah-Mike» var en av mange sjimpansene som spilte rollen som den frekke, men lojale apen til Tarzan.

Cheetah sto for humoren i filmene fra 1930-tallet. Hans jobb var å videreformidle beskjeder fra Tarzan og har ved flere anledninger reddet Tarzans liv ved å få sine dyrevenner til å hjelpe jungelens konge.

(Artikkelen fortsetter etter videoen)

VIDEO: Debbie Cobb tilbrakte 51 år sammen med apen Abe.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Passet på Cheetah i over 50 år

Cheetah-Mike var rundt 4 år gammel da han beriket filmlerret, sammen med Johnny Weismuller (Tarzan) og Maureen O'Sullivan (Jane) i 1934.

Weismuller tok vare på apen helt frem til 1960-tallet, da «Cheetah-Mike» ble sendt til Suncoast Primate Sanctuary, et pleiehjem for dyr i delstaten Florida.

Dyrepasser Debbie Cobb tok vare på den intelligente sjimpansen de siste 51 årene av hans liv.

– Jeg fikk tilbrakt 51 år sammen med ham, sier Cobbs, som var en liten jente første gangen hun møtte Cheetah.

– Jeg var til stede ved hans side da han døde og det har vært en ære å kjenne ham, sier hun til myfoxtampabay.com.

Uvanlig alder for en ape

Den gjennomsnittlige levealderen for sjimpanser i fangenskap er 35 – 45 år, ifølge Cobbs. Cheetah ble 80 år gammel.

Personalet på Suncoast Primate Sanctuary er overbevist om at det skyldes at Cheetah på mange måter oppførte seg som et menneske, blant annet gikk han alltid oppreist som et menneske.

– Han elsket kvinner. Han likte å beinflørte, løpe rundt omkring og lage fingermalerier for oss. Han var en veldig livlig ape, forteller Cobbs.

Ifølge dyrepasseren var Cheetah vant til å uttrykke følelser.

Han var temperamentsfull og veldig kontaktsøkende, sier Cobbs, som understreker at han hadde blitt vant til å være sammen med mennesker gjennom sitt usedvanlig lange liv.

Kulturstrøm

 • Russisk LHBT-aktivist drept

  Ifølge den russiske avisen Fontanka ble den russiske LHBT-aktivisten Yelena Grigoryeva funnet drept i St. Petersburg søndag. Grigoryeva ble funnet i noen busker i nærheten av hjemmet sitt, kvalt og påført flere knivstikk, skriver BBC.

 • Ny pris til Mannskoret-dokumentar

  «For vi er gutta» fikk prisen for beste europeiske dokumentar på den internasjonale filmfestivalen i Odessa. Filmen følger Mannskoret og deres kreftsyke dirigent Ivar Krogh Hovd i tiden før han døde av kreft. Dokumentaren har mottatt flere norske og utenlandske priser siden den kom i fjor.

  Mannskoret i filmen For vi er gutta
  Foto: Norsk Filmdistribusjon / Fuglene / Handout / NTB Tema
 • Metallica i Trondheim på nett

  Det norske stonepunktbandet Bokassa som varmer opp på hele Europaturnéen er ikke med på konsertopptaket fra Trondheim mandag. Men hele Metallica-konserten ligger ute på YouTube nå.