Hopp til innhold

Tarzan-sjimpansen Cheetah er død

Den verdenskjente sjimpansen ble 80 år gammel og overlevde begge skuespillerne som spilte Tarzan og Jane i de klassiske filmene fra 1930-tallet.

Sjimpansen «Cheetah-Mike» døde av nyresvikt på Suncoast Primate Sanctuary i Palm Harbour i Florida på selveste julaften i år, melder myfoxtampabay.com.

– Han var helt frisk frem til en uke før jul. Vi merket at han oppførte seg litt rart og var veldig slapp i armer og bein, forteller dyrepasser Debbie Cobbs.

«Cheetah-Mike» var en av mange sjimpansene som spilte rollen som den frekke, men lojale apen til Tarzan.

Cheetah sto for humoren i filmene fra 1930-tallet. Hans jobb var å videreformidle beskjeder fra Tarzan og har ved flere anledninger reddet Tarzans liv ved å få sine dyrevenner til å hjelpe jungelens konge.

(Artikkelen fortsetter etter videoen)

VIDEO: Debbie Cobb tilbrakte 51 år sammen med apen Abe.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Passet på Cheetah i over 50 år

Cheetah-Mike var rundt 4 år gammel da han beriket filmlerret, sammen med Johnny Weismuller (Tarzan) og Maureen O'Sullivan (Jane) i 1934.

Weismuller tok vare på apen helt frem til 1960-tallet, da «Cheetah-Mike» ble sendt til Suncoast Primate Sanctuary, et pleiehjem for dyr i delstaten Florida.

Dyrepasser Debbie Cobb tok vare på den intelligente sjimpansen de siste 51 årene av hans liv.

– Jeg fikk tilbrakt 51 år sammen med ham, sier Cobbs, som var en liten jente første gangen hun møtte Cheetah.

– Jeg var til stede ved hans side da han døde og det har vært en ære å kjenne ham, sier hun til myfoxtampabay.com.

Uvanlig alder for en ape

Den gjennomsnittlige levealderen for sjimpanser i fangenskap er 35 – 45 år, ifølge Cobbs. Cheetah ble 80 år gammel.

Personalet på Suncoast Primate Sanctuary er overbevist om at det skyldes at Cheetah på mange måter oppførte seg som et menneske, blant annet gikk han alltid oppreist som et menneske.

– Han elsket kvinner. Han likte å beinflørte, løpe rundt omkring og lage fingermalerier for oss. Han var en veldig livlig ape, forteller Cobbs.

Ifølge dyrepasseren var Cheetah vant til å uttrykke følelser.

Han var temperamentsfull og veldig kontaktsøkende, sier Cobbs, som understreker at han hadde blitt vant til å være sammen med mennesker gjennom sitt usedvanlig lange liv.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters