Tarzan-sjimpansen Cheetah er død

Den verdenskjente sjimpansen ble 80 år gammel og overlevde begge skuespillerne som spilte Tarzan og Jane i de klassiske filmene fra 1930-tallet.

Sjimpansen «Cheetah-Mike» døde av nyresvikt på Suncoast Primate Sanctuary i Palm Harbour i Florida på selveste julaften i år, melder myfoxtampabay.com.

– Han var helt frisk frem til en uke før jul. Vi merket at han oppførte seg litt rart og var veldig slapp i armer og bein, forteller dyrepasser Debbie Cobbs.

«Cheetah-Mike» var en av mange sjimpansene som spilte rollen som den frekke, men lojale apen til Tarzan.

Cheetah sto for humoren i filmene fra 1930-tallet. Hans jobb var å videreformidle beskjeder fra Tarzan og har ved flere anledninger reddet Tarzans liv ved å få sine dyrevenner til å hjelpe jungelens konge.

(Artikkelen fortsetter etter videoen)

VIDEO: Debbie Cobb tilbrakte 51 år sammen med apen Abe.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Passet på Cheetah i over 50 år

Cheetah-Mike var rundt 4 år gammel da han beriket filmlerret, sammen med Johnny Weismuller (Tarzan) og Maureen O'Sullivan (Jane) i 1934.

Weismuller tok vare på apen helt frem til 1960-tallet, da «Cheetah-Mike» ble sendt til Suncoast Primate Sanctuary, et pleiehjem for dyr i delstaten Florida.

Dyrepasser Debbie Cobb tok vare på den intelligente sjimpansen de siste 51 årene av hans liv.

– Jeg fikk tilbrakt 51 år sammen med ham, sier Cobbs, som var en liten jente første gangen hun møtte Cheetah.

– Jeg var til stede ved hans side da han døde og det har vært en ære å kjenne ham, sier hun til myfoxtampabay.com.

Uvanlig alder for en ape

Den gjennomsnittlige levealderen for sjimpanser i fangenskap er 35 – 45 år, ifølge Cobbs. Cheetah ble 80 år gammel.

Personalet på Suncoast Primate Sanctuary er overbevist om at det skyldes at Cheetah på mange måter oppførte seg som et menneske, blant annet gikk han alltid oppreist som et menneske.

– Han elsket kvinner. Han likte å beinflørte, løpe rundt omkring og lage fingermalerier for oss. Han var en veldig livlig ape, forteller Cobbs.

Ifølge dyrepasseren var Cheetah vant til å uttrykke følelser.

Han var temperamentsfull og veldig kontaktsøkende, sier Cobbs, som understreker at han hadde blitt vant til å være sammen med mennesker gjennom sitt usedvanlig lange liv.

Kulturstrøm

 • Kulturpris til Kim Hiorthøy

  Hiorthøy får Telenors kulturpris på 500.000 kroner for sitt arbeid som illustratør, koreograf, regissør, forfatter og musiker. I begrunnelsen heter det at alt han gjør er merket med en klar og tydelig signatur og at hans allsidighet er hans styrke.

 • Bokklubbene halvert siden 2012

  Omsetningen i De norske Bokklubbene falt i fjor med 7,5 prosent til 211,7 millioner kroner. – Med de bransjeendringene og endringene i rammebetingelser vi har hatt, kommer ikke nedgangen overraskende, sier direktør Kari Møller i De norske Bokklubbene til Finansavisen. Bokklubben Nye Bøker er fremdeles den mest populære (NTB).

 • Ikke helt status Quo for Status Quo

  Rockeveteranene i Status Quo kommer med et studioalbum med tittelen «Backbone» i september, melder TT. Dermed er det klart for album nummer 33 i rekken – og det første uten gitaristen Rick Parfitt, som gikk bort i 2016 (NTB).

  Francis Rossi og Rick Parfitt fra Status Quo
  Foto: Silver Clef/REX / Rex Shutterstock