Tarzan-sjimpansen Cheetah er død

Den verdenskjente sjimpansen ble 80 år gammel og overlevde begge skuespillerne som spilte Tarzan og Jane i de klassiske filmene fra 1930-tallet.

Sjimpansen «Cheetah-Mike» døde av nyresvikt på Suncoast Primate Sanctuary i Palm Harbour i Florida på selveste julaften i år, melder myfoxtampabay.com.

– Han var helt frisk frem til en uke før jul. Vi merket at han oppførte seg litt rart og var veldig slapp i armer og bein, forteller dyrepasser Debbie Cobbs.

«Cheetah-Mike» var en av mange sjimpansene som spilte rollen som den frekke, men lojale apen til Tarzan.

Cheetah sto for humoren i filmene fra 1930-tallet. Hans jobb var å videreformidle beskjeder fra Tarzan og har ved flere anledninger reddet Tarzans liv ved å få sine dyrevenner til å hjelpe jungelens konge.

(Artikkelen fortsetter etter videoen)

VIDEO: Debbie Cobb tilbrakte 51 år sammen med apen Abe.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Passet på Cheetah i over 50 år

Cheetah-Mike var rundt 4 år gammel da han beriket filmlerret, sammen med Johnny Weismuller (Tarzan) og Maureen O'Sullivan (Jane) i 1934.

Weismuller tok vare på apen helt frem til 1960-tallet, da «Cheetah-Mike» ble sendt til Suncoast Primate Sanctuary, et pleiehjem for dyr i delstaten Florida.

Dyrepasser Debbie Cobb tok vare på den intelligente sjimpansen de siste 51 årene av hans liv.

– Jeg fikk tilbrakt 51 år sammen med ham, sier Cobbs, som var en liten jente første gangen hun møtte Cheetah.

– Jeg var til stede ved hans side da han døde og det har vært en ære å kjenne ham, sier hun til myfoxtampabay.com.

Uvanlig alder for en ape

Den gjennomsnittlige levealderen for sjimpanser i fangenskap er 35 – 45 år, ifølge Cobbs. Cheetah ble 80 år gammel.

Personalet på Suncoast Primate Sanctuary er overbevist om at det skyldes at Cheetah på mange måter oppførte seg som et menneske, blant annet gikk han alltid oppreist som et menneske.

– Han elsket kvinner. Han likte å beinflørte, løpe rundt omkring og lage fingermalerier for oss. Han var en veldig livlig ape, forteller Cobbs.

Ifølge dyrepasseren var Cheetah vant til å uttrykke følelser.

Han var temperamentsfull og veldig kontaktsøkende, sier Cobbs, som understreker at han hadde blitt vant til å være sammen med mennesker gjennom sitt usedvanlig lange liv.

Kulturstrøm

 • Savner fysiske plater

  – Vi vet at den kommer ikke til å nå like langt ut som de tidligere platene, som var fysiske. Men når vi er i studio, er vi like ambisiøse. Gleden ved å skape er like stor som før. Det sier Lars Lillo-Stenberg til Kulturstripa om å lage sitt 18. album sammen med deLillos, «Dum som et menneske».

  deLillos på Norwegian Wood
 • Ler når ingen andre ler

  For komiker Martin Beyer-Olsen er det de bitte små observasjonene som får ham til å le mens andre er stille. Det forteller han til Kulturstripa. Komikeren fikk hele to priser da Humorprisen ble delt ut for andre år på rad. Den ene for humorprogrammet «Strømmeland». Den andre for podkasten «Berrum & Beyer snakker om greier».

  Martin Beyer-Olsen, Underholdningsavdelingen
 • Kulturprofil nektar straffskyld

  Kulturprofilen som er tiltalen for ti overgrep mot ni forskjellige kvinner, og å ha hatt seksuell omgang med ei jente under 16 år, nektar straffskyld på alle tiltalepunkt. Det blei klart då tiltalen blei lest opp i Oslo tingrett tysdag.