Hopp til innhold

– Bryster er like unike som ansikter

500 kvinner må vise sine bare bryster hvis Martine Petra skal lykkes. Hun ønsker å ta bilder av dem alle sammen.

– Mange kvinner har et dårlig forhold til sine egne bryster. Når de ser bilder av brystene i en annen sammenheng, ser de gjerne på brystene i et bedre lys.

Martine Petra fotograferer folks bryster. Både i Norge og Sverige har kvinner i alle aldre kledd av seg på overkroppen for å bli fotografert.

Så langt har hun fotografert rundt 80 par. Målet er en utstilling med brystene til 500 kvinner.

– Mange ser vekk

– Til vanlig legger du ikke merke til vaktene her, men plutselig vrimler de over alt.

Store mengder turister gjør Akershus festning til en utfordrende plass for en fotosesjon. Petra gjør sitt beste for at hun ikke skal sjenere andre, selv om de er midt i Oslo

– Det er mange bilder som er blitt tatt på offentlige toaletter. Der kan vi være i fred, uten av vi sjenerer andre.

Petra drar også hjem til folk for å fotografere dem. Selv om de fleste ikke vil avbildes offentlig, hender det at noen modeller ønsker det.

– Folk ser gjerne vekk når de ser oss. Vi er jo opplært til at vi ikke skal se på folk som oppfører seg rart. Jeg liker å gå rundt med folk, og så ser vi steder hvor vi kan ta bilder. Det finnes mange steder hvor man kan være i fred, selv om det er midt i byen.

Martine Petra

En døråpning kan brukes som skjulested fra forbipasserende.

Foto: Einar Yohsuke Kosaka / NRK

– Helt normalt på stranden

I dag er det Alina Lazar som lar seg fotografere. Hun ser seg nøye om før hun tar av seg blusen.

– Det er veldig mange som er toppløse på stranden, men i byen blir det kanskje litt mye, sier Lazar.

– Når det vises bilder av bryster er det nesten alltid i forbindelse med brystkreft. Her ønsket jeg å vise fram normale pupper i en normal setting, sier Lazar.

Selv om Lazar lar seg avbilde med bar overkropp midt på lyse dagen, mener hun ikke at hun er spesielt ekshibisjonistisk.

– Kanskje jeg er ekstra glad i å vise meg fram. Jeg er ikke helt sikker, sier hun.

– Alle bryster er unike

Martine Petra

Dagens modell er Alina Lazar.

Foto: Einar Yohsuke Kosaka / NRK

Ideen til å fotografere folks bryster kom mens Petra bodde i Stockholm.

– Der la jeg merke til hvor ulike brystene til forskjellige folk er. Først tenkte jeg på aktfotografering, men til slutt ble det bare pupper, sier Petra

Selv om bare bryster i det offentlige rom er en sjeldenhet, synes fotografen at det er et prosjekt som er verdt å bruke tid på.

– Bryster er like unike som ansikter, derfor er de minst like spennende å ta bilder av. På mange måter er dette en puppeportrettserie.

Ingen av bildene Petra viser har navnet til den som er avbildet. Allikevel er det ikke like lett å holde på at modellene skal være anonyme.

– Jeg fikk en e-post av en som hadde sett på bildene som jeg har lagt ut på nettet. Han mente han kjente igjen kjæresten på et av dem, og det stemte, sier hun.

I tillegg til å ta bilder av tilfeldige folks bryster er Petra fotograf. Hun mener at brystfotograferingen ikke går ut over det hun gjør med de vanlige bildene.

– Jeg ser mye på folkene rundt meg, og kanskje ser jeg litt ekstra på brystene deres nå. Allikevel tenker jeg mest på dem jeg skal fotografere neste gang.

Mange stiller

Martine Petra

Martine Petra arbeider også som fotograf i Lyngdal.

Foto: Einar Yohsuke Kosaka / NRK

Ifølge fotografen er det ikke vanskelig å få kvinner til å stille opp.

– En gang var det en dame som var innom studioet i lønsjen. Like etter at hun hadde dratt fikk jeg en telefon. Da var det en gjeng fra samme jobben som hadde lyst til å komme.

De fleste tar kontakt med henne på nettet. Foreløpig har kvinner mellom 18 og 76 år deltatt.

– Mange tror at de må være veldig ekshibisjonistiske for å være med, men det stemmer ikke. Det er helt vanlige kvinner som stiller opp. En kom til meg bare en uke etter at hun hadde hatt en brystreduksjon. Da hadde hun fremdeles helt tydelige sår på brystet, men hun ville bli tatt bilde av for det.

Mens Petra leter etter egnede steder å ta bilder, legger hun også merke til de andre som er i området. En av kvinnene bærer et heldekkende sjal.

– Det hadde vært flott om også hun hadde vært med. Jeg ønsker at flest mulig skal ha lyst til å vise seg fram, sier Petra.

– Folk står og sammenligner

Foreløpig er mange av bildene publisert på Petra sin hjemmeside. Tilbakemeldingen hun har fått er foreløpig positiv.

– Flere har fortalt at de har stått foran speilet og sammenlignet brystene sine med bildene, i et forsøk på å kjenne igjen sine egne. De har sammenlignet føflekker og andre merker og tror gjerne at de har funnet riktig par.

Bildene skal i første omgang samles i en bok. Dermed kan mange se hvor ulike kvinners bryster er.

– Dette er et samleprosjekt. Jeg vil ikke vise ett og ett bilde, men heller alle samtidig. På den måten kan man se hvor stor forskjell det er på forskjellige kvinners bryster.

Latteren sitter løst mens Petra fotograferer. Mens hun sjekker dagens hvordan bildene ble, står Lazar toppløs og venter.

– Kanskje jeg bare skal løpe ut for å skremme turistene, ler hun.

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor