Hopp til innhold

Tante til en ape?

Isabell blir vekket midt på natten. Søsteren Doris ringer for å fortelle at hennes syv år gamle sønn plutselig har fått hår over hele kroppen.

Illustrasjonsbilde
Foto: Coulorbox.com

”Apens” tante er et hørespill om en gutt som holder på å bli forvandlet til en ape. Eller er det bare hans mor som førsøker å innbille sin søster dette? Det er ikke godt å vite, for den som forteller historien til oss, er Isabell, og hun er blind.

Hva har skjedd?

Tante Isabell forstår at noe har skjedd med Amadeus, men hva? Det lille geniet har lært en masse av sin mor. Men da han begynte på skolen og fikk lekekammerater, forduftet alt han hadde lært. Han har glemt hele åpnings-monologen i den greske tragedien ”Agamemnon”! Og vet ikke engang hvem stykkets forfatter Aiskhylos var.

Men skal Isabell virkelig våge å tro på at Amadeus er forvandlet? Kanskje søsteren Doris bare vil ha et påskudd til å holde guttungen hjemme fra skolen slik at hun kan fortsette å oppdra ham til å bli det perfekte menneske? Isabell tror Doris er syk og tilkaller legehjelp. Når legen kommer, finner han ikke noen gutt i leiligheten, men en hårete ape...

Fabel om å finne seg selv

Hva denne fabelen egentlig handler om? Ikke godt å si. Kanskje om barn som finner seg selv, om oppdragelse som mislykkes og om hvordan vi bevisst og ubevisst former våre barn?

Den svenske forfatteren Osborn Bladini er født i Göteborg i 1955 og har skrevet en rekke hørespill, tv-dramaer og tv-dokumentarer. ”Apens tante” er den første av en trilogi med tittelen ”Apen i mennesket”.

Apens tante er skrevet av Osborn Bladini

Oversatt av: Birgit Gjernes.
Produsent: Lubo Mauer
Produksjonsleder: Jørgen Mehren
Lyddesign: Anna Carine Mostad
Regi: Magnus Nielsen

De som er med:

Isabell: Grethe Ryen
Doris: Anne Krigsvoll
Legen: Sverre Bentzen
Amadeus: Øyvind Magnus Lunde Elgstøen
Conny: Ellen Sofie Mosebekk

Sendt første gang i 1997.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.