NRK Meny
Normal

Tante til en ape?

Isabell blir vekket midt på natten. Søsteren Doris ringer for å fortelle at hennes syv år gamle sønn plutselig har fått hår over hele kroppen.

Illustrasjonsbilde
Foto: Coulorbox.com

”Apens” tante er et hørespill om en gutt som holder på å bli forvandlet til en ape. Eller er det bare hans mor som førsøker å innbille sin søster dette? Det er ikke godt å vite, for den som forteller historien til oss, er Isabell, og hun er blind.

Hva har skjedd?

Tante Isabell forstår at noe har skjedd med Amadeus, men hva? Det lille geniet har lært en masse av sin mor. Men da han begynte på skolen og fikk lekekammerater, forduftet alt han hadde lært. Han har glemt hele åpnings-monologen i den greske tragedien ”Agamemnon”! Og vet ikke engang hvem stykkets forfatter Aiskhylos var.

Men skal Isabell virkelig våge å tro på at Amadeus er forvandlet? Kanskje søsteren Doris bare vil ha et påskudd til å holde guttungen hjemme fra skolen slik at hun kan fortsette å oppdra ham til å bli det perfekte menneske? Isabell tror Doris er syk og tilkaller legehjelp. Når legen kommer, finner han ikke noen gutt i leiligheten, men en hårete ape...

Fabel om å finne seg selv

Hva denne fabelen egentlig handler om? Ikke godt å si. Kanskje om barn som finner seg selv, om oppdragelse som mislykkes og om hvordan vi bevisst og ubevisst former våre barn?

Den svenske forfatteren Osborn Bladini er født i Göteborg i 1955 og har skrevet en rekke hørespill, tv-dramaer og tv-dokumentarer. ”Apens tante” er den første av en trilogi med tittelen ”Apen i mennesket”.

Apens tante er skrevet av Osborn Bladini

Oversatt av: Birgit Gjernes.
Produsent: Lubo Mauer
Produksjonsleder: Jørgen Mehren
Lyddesign: Anna Carine Mostad
Regi: Magnus Nielsen

De som er med:

Isabell: Grethe Ryen
Doris: Anne Krigsvoll
Legen: Sverre Bentzen
Amadeus: Øyvind Magnus Lunde Elgstøen
Conny: Ellen Sofie Mosebekk

Sendt første gang i 1997.

Kulturstrøm

  • Madonna sørger over Avicii

    Tragisk, skriver popstjernen Madonna om den svenske DJ-en Aviciis død. De to samarbeidet om flere musikkprosjekter. Madonna delte et bilde av de to på sin Instagram-konto fredag kveld.

    Laster Instagram-innhold
  • To album fra Kanye West

    Kanye West kommer med to album i løpet av våren. Det kunngjorde artisten på Twitter noen dager etter at han twitret for første gang på snart ett år. Grammy-vinneren sier det første albummet består av åtte låter og kommer 1.juni. Det andre er et samarbeide med Kid Cudi, og gis ut en uke senere. West sier han også jobber videre med en filosofibok, som han har live-twitret på kontoen sin de siste dagene.

    Laster Twitter-innhold