Når vi pusser tennene, er det for at de skal bli rene, pene og sterke. På 40-tallet fant man i USA ut at steder hvor det var større mengder fluor i drikkevannet, var forekomsten av hull i tennene sterkt redusert. På begynnelsen av 70-tallet begynte man så å tilføre stoffet fluor i tannkremen. Fluormolekylene går inn i tannemaljen og gjør emaljen hardere og sterkere slik at den beskytter mot syreangrep på tennene. I USA har man valgt å tilsette fluor i drikkevannet slik at flest mulig får det i seg. Andre land har naturlig store mengder fluor i drikkevannet, og dette er ikke bare bra for kroppen. Et vanlig tegn på for mye fluor, er flekker på tennene. Disse kan være hvite eller brune, og er veldig synlige og gjenkjennelige. I Norge har vi naturlig forekomst av fluor i drikkevannet, så her tilsettes det ikke slik de gjør i USA. Hele 80 % av drikkevannet baseres på overflatevann hvor det nesten ikke forekommer fluor, og det er svært få steder at denne forekomsten overstiger grensen for hva som er normal fluormengde, men hvis du lurer på hvor mye fluor det er i vannet du drikker, kan det faktisk måles. Ta kontakt med Statens Institutt for Folkehelse for mer informasjon.
Kalsium er et veldig viktig mineral i tennene som hjelper å holde dem sterke. For å illustrere hvordan syre-angrep virker på tennene, kan du selv gjøre et lite eksperiment. Kalsium finner du nemlig også i eggeskall. For å se hvordan syre virker på kalsiumet i tennene, kan du legge et egg i en liten skål med eddik. Eddik er faktisk en svak syre, ganske lik den syren som produseres når du spiser eller drikker. Merk den ene siden av egget, og putt egget ned i eddik-skålen med den andre siden ned.
La det ligge i 10 timer. Når du så kjenner på eggeskallet, vil du raskt merke at på den siden av egget som har ligget i eddik, er skallet skjørt og tynt, mens på den andre siden er det fortsatt hardt og tykt. Det er akkurat dette som skjer med tennene dine når de har blitt utsatt for bakterie-syre for lenge. Slik får du hull i tennene om må borre – vrrrroooooooommm...