Normal

Svineinfluensa raserer kulturliv

I Mexico får svineinfluensa store økonomiske konsekvenser for kulturlivet.

Spilte for tomme tribuner i Mexico
Foto: Gregory Bull / AP

Alle arrangementer er avlyst på ubestemt tid for å hindre at smitten brer seg.

Det mexikanske kulturlivet sliter, forteller Merete Glorvigen, rådgiver ved den norske ambassaden i Mexico.

Fredag forrige uke lukket den meksikanske regjering alle offentlige skoler, teatre og museer. Myndighetene er redde for at svineinfluensaen skal spre seg, og derfor advarer de folk mot å samle seg i store mengder. Dette gjør at kinoer, teatre og konsertarrangører taper mye penger.

Over 1000 mexikanere har så langt blitt syke av svineinfluensa og over 100 kan være døde. Mandag kveld vil meksianske myndigheter avgjøre om de skal stenge alle offentlige kontorer i Mexico City, og i tillegg stanse all kollektivtransport

Meksikanske myndigheter håper å åpne skolene igjen 6. mai, men ifølge Glorvigen kan det ta enda lengre tid før teatre og kinoer får åpne igjen.

Måtte avlyse

Den norske folkrockgruppen Majorstuen måtte avlyse helgens konserter i Mexico på grunn av svineinfluensaen, og er nå på vei tilbake til Norge.

Gruppa skulle opptre på festivalen Ollin Khan, men arrangøren måtte avslutte festivalen etter pålegg fra myndighetene. Anders Ljones og resten av gruppen måtte holde seg inne på hotellrommet i helgen.

- Nesten alle går rundt med munnbind, og det er en rar stemning, fortalte Ljones til NRK før de forlot landet.

- Det er kjedelig for oss å ikke få spille konsertene våre, for vi har gledet oss til å komme hit i ett år.

Gruppen rakk å spille en konsert i Mexico før alt ble stengt. Ifølge Ljones var publikummet helt fantastiske å spille for.

- Nå får vi bare håpe at det ikke sprer og at de får ting under kontroll.

Folkrockgruppen Majorstuen
Foto: Sebastian Ludvigsen / Rikskonsertene

Kulturstrøm

 • Kulturprofil for retten i Sverige

  I dag starter rettsaken mot mannen svenske medier fortsatt kaller «kulturprofilen», men som her i Norge for lengst er identifisert som Jean-Claude Arnault, gift med et av medlemmene i Svenska Akademien. Arnault er tiltalt for voldtekt og saken har utløst krise for Nobels litteraturpris.

  Jean-Claude Arnault
  Foto: HENRIK MONTGOMERY / AFP
 • Var Bernt og Erling eit par?

  Manusforfattaren for «Sesame Street» Mark Saltzman har letta på sløret til Queerty, og seier at han alltid tenkte på dei to dukkene som eit par. No svarer derimot organisasjonen «Sesame Workshop», som står bak Barne TV-serien, at Bernt og Erling berre er venner, og at dei ikkje har nokon seksuell legning.

  Bernt og Erling
  Foto: Beth A. Keiser / AP