NRK Meny
Normal

– Det finnes ingen bilder

Kong Carl Gustaf avviser påstander om nakenbilder, besøk på strippeklubb og kriminelle forbindelser i nytt intervju.

Kong Carl Gustav

I kveld snakket svenskekongen ut om strippepåstandene i et intervju med TT.

Foto: REMY DE LA MAUVINIERE / AP

Det har stormet rundt svenskenes konge Carl Gustaf den siste tiden etter to boklanseringer.

Tidligere i vår leverte boka «Den svenske gudfaren» flere påstander om Sveriges monark, blant annet at kongens venn Anders Lettström forsøkte å kjøpe festbilder av kongen poserende sammen med lettkledde kvinner.

I kveld snakket svenskekongen ut om påstandene i et intervju med nyhetsbyrået TT.

– Nei, slike bilder finnes ikke. Og det er vanskelig for meg å kommentere noe jeg ikke har sett og som ingen andre heller har sett, sa kongen i intervjuet, ifølge SVT.

Nekter for besøk på strippeklubb

Kongen nekter også i intervjuet for at han har kontakter i kriminelle miljøer, slik det påstås i boka. Han stiller seg uforstående til Lettströms motiver, og sier at han ikke lenger pleier vennskapet med ham.

– Jeg har ikke snakket med ham på lenge. Jeg kan ikke styre over ham. Det er bare trist at han har fått et så dårlig rykte og kommet i kontakt med kriminelle miljøer, sier han i intervjuet med det svenske nyhetsbyrået.

I boka «Den motvillige monarken» fra 2010 omtales besøk Carl Gustaf skal ha hatt på strippeklubber i Atlanta og i Bratislava i 1996 og 2008.

Overfor TT avviser svenskekongen at han var til stede ved disse anledningene.

– Dessverre altså, men jeg antar det er mange som besøker disse klubbene, og som ikke alltid klarer å holde oversikt over hvem som er der og hvem som ikke er der, sier han i intervjuet.

Vil ikke abdisere

I svenske medier har avsløringene ført til debatt om monarkiets framtid og om kongen bør overlate tronen til kronprinsesse Victoria.

På spørsmål om hva kongen tenker om framtida, bekrefter Carl Gustaf at han vil fortsette å arbeide for sitt land så lenge han kan.

– Jeg har vært konge i 38 år, og føler en enorm støtte blant folket. Jeg er ikke blind, jeg hører etter og leser aviser, men så lenge jeg har en bred støtte vil jeg fortsatt utføre mitt arbeid for Sverige, sier han i intervjuet.

Kongen er også glad for den støtten det svenske folket viser hans datter og tronarving, kronprinsesse Victoria.

– Denne perioden har vært tøff for familien, men vi er sterke og står samlet, sier Carl Gustaf.

LES OGSÅ: Nå vil svenskene ha Victoria

LES OGSÅ: Tabbekongen Carl Gustaf

Video Berit Rekaa fra Stockholm om Carl Gustaf-intervjuet

VIDEO: Korrespondent Berit Rekaa fra Stockholm forteller at svenskene er lettet over at Carl Gustaf nekter for besøk på strippeklubb.

Video Journalist Per Ritzler om Carl Gustaf-intervjuet

VIDEO: Den svenske journalisten Per Ritzler mener Kong Carl Gustaf har styrket sin stilling ved å snakke ut om saken.


Kulturstrøm

  • Skeptisk til bok i butikk

    Generalsekretær Tore Slaat­ta i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFFO) er bekymret for hvilken type bøker Coop-kundene blir tilbudt på sin daglige handlerunde. – Dette er en form for ensretting som kan bli skadelig for omsetningen av breddelitteratur i Norge, sier Slaatta til Klassekampen. Tanum-direktør Karin Mundal presiserer at de er i oppstartsfasen, og at utvalget kommer til å bli bedre.

  • – Et historisk funn

    Et historisk skipsvrak kan være funnet utenfor Kleven i Mandal. Det svenske skipet «Wogsholm Castell» sank i 1706 og nå tror fagfolk det er funnet. Jørgen Johannessen ved Norsk Maritimt Museum kaller dette et historisk arkeologisk funn.

    Jørgen Johannessen leter etter vikingskip
    Foto: Anette Skafjeld / NRK