Skandalemonark og folkekonge

50 år har bydd på opp- og nedturer for svenskekongen.

Carl Gustaf Folke Hubertus Bernadotte ble født 30. april 1946 på Haga slott i Solna, rett nord for Stockholm sentrum.

Han ble arveprins Gustaf Adolf og prinsesse Sibylla første sønn. Tidligere hadde de fått fire døtre, men nå hadde de endelig fått en tronfølger.

Men i januar året etter døde arveprins Gustaf Adolf i en tragisk flyulykke på Kastrup utenfor København. Sibylla ble alene med fem barn.

Barna vokste opp og den unge kronprinsen utførte sin militærtjeneste i 1966 og 1967. Den kommende kongen ble svært populær, og romanseryktene gikk vilt for seg. Men visstnok skal ingen ha blitt godkjent av den ganske konservative farfaren Gustaf VI Adolf.

Carl Gustafs farfar, Gustaf VI Adolf, døde i 1973. Siden faren allerede var død, ble det den 27 år gamle kronprins Carl Gustaf som steg opp på tronen.

Året tidligere, under De olympiske leker i München, hadde han møtt den unge vertinnen Silvia Sommerlath. Heller ikke hun falt i god jord hos kongen. Men året etter ble jo Carl XVI Gustaf selv konge og herre i eget hus. Ingen kunne stoppe forlovelsen.

«Det var noe som sa, som man alltid sier, klikk. Og siden den gang har det sagt klikk hele tiden», sa kongen da de to kunngjorde sin forlovelse 12. mars 1976. Tre måneder senere fant det første bryllupet med en sittende svensk monark, siden 1797, sted.

Kong Carl Gustafs første statsbesøk gjennomførte han allerede i 1974, og turen gikk til kong Olav og Norge.

I 1977 ble prinsesse Victoria født. Gjennom en tilbakevirkende grunnlovsendring ble hun kronprinsesse 1. januar 1980. Da ble arvefølgen i Sverige gjort kjønnsnøytral.

Kongen har gjennomført over 70 statsbesøk i tillegg til offisielle besøk og private reiser. For eksempel til Mexico i 2006 ...

En årlig skiferie til Storlien hvor kongefamilien har en vinterhytte blir det også, som regel, tid til. Her er familien samlet i 1997.

Men under et statsbesøk i Brunei i 2004 ble det kritikk. Kongen sa at Brunei var «et mer åpent land enn noe annet man kan tenke seg». Og at sultanen har en «kolossal nærhet til folket». Brunei styres som et diktatur. En rekke politikere mente det svenske monarkiet var svekket.

I boken «Den motvillige monarken» fra 2010, påstås det at kongen hadde flere elskerinner og var fast gjest på strippeklubber. Kongens forklaring var av den minneverdige sorten:

«Det kommer an på hva man mener med strippe- eller sexklubb. Det er et ganske vidt begrep.»

Men kongen har også blitt hyllet. Blant annet for støtten etter tsunamien i Det indiske hav i 2004. 543 svensker døde og kongen reiste til områdene i etterkant av katastrofen.

Og for en nær og personlig tale i datteren kronprinsesse Victoria og prins Daniels bryllup.

15. september er det 50 år siden Carl XVI Gustaf ble konge i Sverige. I den forbindelse er dette offisielle bildet tatt av kongen.

Ansvarlig redaktør: Vibeke Fürst Haugen
Nettsjef: Hildegunn Soldal