NRK Meny
Normal

Svensk radiotradisjon

I Norge er mange avhengige av Reiseradioen for at det skal bli sommer på ordentlig. Svenskene sverger til programmet ”Sommar i P1”. Der får gjestene lage programmet sjøl, og mange skaper radiomagi.

Sommar i P1 2008
Foto: Mattias Ahlm / SR

Hør: Kurer 108: Sommar i P1

I høstsesongens første Kurer klamrer vi oss fast til sommeren, og drar til Sverige. Svenskenes store sommerprogram på radio heter ”Sommar i P1” og har vært på lufta i 49 år.

I programmet får kjente og noen mindre kjente personer lage sitt eget radioprogram, og vi får vite ting om dem som de ikke har fortalt før.

Forfattere, idrettsstjerner, politikere, skuespillere, musikere dominerer lista over alle sommervertene som har vært programledere i disse snart 50 årene.

Blant dem vi kjenner godt til er Ingmar Bergman, Björn Ulvaeus, Prinsesse Märtha Louise og Liv Ullmann.

Dolphs hemmelighet

Vi er med på sendingen som Dolph Lundgren hadde i juli, og vi møter Anders Wennersten fra Sommar-redaksjonen, som forteller oss om radioprogrammet. Vi møter også Helena Groll, som produserte programmet som Lundgren hadde.

Dolph Lundgren overrasket mange svensker med sin historie i dette programmet, og mange fikk et nytt inntrykk av muskelbunten, kjent fra rollen som Ivan Drago i Rocky IV.

Vi får høre klipp fra flere ”Sommar”-programmer, blant dem programmene til Björn Ulvaeus (ABBA), Fredrik Skavlan, skuespiller Michael Nyqvist og student Yrsa Walldén (lytternes sommervert). Og vi får selvsagt høre litt av programmet til Dolph Lundgren.

De korte musikklippene du hører er fra de nevnte ”Sommar”-programmene.

Du kan lese mer om ”Sommar” her: www.sr.se/sommar

Kurer NRK P2