NRK Meny
Normal

Svensk radiotradisjon

I Norge er mange avhengige av Reiseradioen for at det skal bli sommer på ordentlig. Svenskene sverger til programmet ”Sommar i P1”. Der får gjestene lage programmet sjøl, og mange skaper radiomagi.

Sommar i P1 2008
Foto: Mattias Ahlm / SR

Hør: Kurer 108: Sommar i P1

I høstsesongens første Kurer klamrer vi oss fast til sommeren, og drar til Sverige. Svenskenes store sommerprogram på radio heter ”Sommar i P1” og har vært på lufta i 49 år.

I programmet får kjente og noen mindre kjente personer lage sitt eget radioprogram, og vi får vite ting om dem som de ikke har fortalt før.

Forfattere, idrettsstjerner, politikere, skuespillere, musikere dominerer lista over alle sommervertene som har vært programledere i disse snart 50 årene.

Blant dem vi kjenner godt til er Ingmar Bergman, Björn Ulvaeus, Prinsesse Märtha Louise og Liv Ullmann.

Dolphs hemmelighet

Vi er med på sendingen som Dolph Lundgren hadde i juli, og vi møter Anders Wennersten fra Sommar-redaksjonen, som forteller oss om radioprogrammet. Vi møter også Helena Groll, som produserte programmet som Lundgren hadde.

Dolph Lundgren overrasket mange svensker med sin historie i dette programmet, og mange fikk et nytt inntrykk av muskelbunten, kjent fra rollen som Ivan Drago i Rocky IV.

Vi får høre klipp fra flere ”Sommar”-programmer, blant dem programmene til Björn Ulvaeus (ABBA), Fredrik Skavlan, skuespiller Michael Nyqvist og student Yrsa Walldén (lytternes sommervert). Og vi får selvsagt høre litt av programmet til Dolph Lundgren.

De korte musikklippene du hører er fra de nevnte ”Sommar”-programmene.

Du kan lese mer om ”Sommar” her: www.sr.se/sommar

Kurer NRK P2

Kulturstrøm

 • Borats «Who is America» provoserer

  Sacha Baron Cohen – også kjent som Borat – er tilbake med satireshowet «Who is America». Flere republikanske politikere føler seg snytt etter å ha blitt intervjuet av komikeren i en fiktiv rolle, om hvorvidt barn skal ha rett til å bære våpen. En av dem er Joe Wilson, som sitter i Kongressen for staten South Carolina. Han må stå for å ha uttalt følgende: – En treårig kan ikke forsvare seg selv mot et angrep ved å kaste et Hello Kitty-penal mot angriperen. Grunnlovens fedre satte ingen aldersgrense på loven. Se saken på Danmark Radios nettsider.

  Who is America satireshowet til Sacha Baron Cohen
  Foto: HBO
 • Vokalisten forlét Kvelertak

  Erlend Hjelvik sluttar i Kvelertak. På Facebook-sida til bandet skriv vokalisten at måla og motivasjonen til bandet har bevega seg i ulike retningar. Kvelertak vil halde fram utan Hjelvik, og dei fire annonserte festivaldatoane til bandet i sommar blir gjennomført med gjestevokalistar, melder VG.

  Kvelertak på Slottsfjell 2013
  Foto: Kim Erlandsen / NRK P3