Hopp til innhold

Studie: Googles søkemotor blir dårligere

Søkemotoren har store problemer med annonser og søppelinnhold, mener forskere fra universitetet i Leipzig. Google svarer at studien ikke er representativ.

Google søk

SØK: Googles søkemotor har over 70.000 søk i sekundet og står for 68 prosent av all nettrafikk.

Foto: NTB Scanpix / AFP

Det er ikke bare deg - Googles søkemotor har blitt dårligere.

Det mener forskere fra universitetet i Leipzig, som har undersøkt treffsikkerheten til tre store søkemotorer - Google, Bing og DuckDuckGo.

Forskerne brukte over et år på å analysere 7400 tester og kjøpsanbefalinger om diverse produkter på søkemotoren.

Forskingen viste at «lavkvalitetsinnhold, spesielt for produkter, drukner nyttig informasjon i søkeresultatene». I tillegg er Googles søkemotor i en «konstant kamp mot spam-sider», sier forskerne ifølge Mashable.

Google er verdens soleklart største søkemotor, med 83 prosent markedsandel på datamaskin og 95 prosent markedsandel på mobil.

Det blir gjort over 70.000 søk på nettstedet hvert sekund. Det utgjør 68 prosent av all internettrafikk.

Google er popularitetsstyrt

KI-ekspert og forfatter Inga Strümke har sluttet helt å bruke Google. I stedet bruker hun DuckDuckGo, en søkemotor som ikke samler informasjon om brukerne sine.

Inga Strümke

KI-forsker og forfatter Inga Strümke har gått over til å bruke DuckDuckGo, en alternativ søkemotor som har større fokus på personvern.

Foto: NTB

– Jeg vil det skal være hemmelig hva jeg søker på. Men jeg sier fortsatt «å google» når jeg mener å søke på internett, sier Strümke.

Før hun sluttet, merket hun i flere år at Google ble dårligere.

– Google er i stor grad popularitetsstyrt. Vi forventer at den blir bedre, men hva betyr bedre? Google vil ha flest mulig brukere og flest mulig klikk. Bedre betyr bare mer populært, i denne sammenhengen, sier hun.

Google: – Har gjort forbedringer

Google sier til NRK at de ikke synes studien viser hele bildet.

– Denne studien så på et smalt utvalg av innhold som omhandlet produktanmeldelser, og reflekterer i grunn ikke den generelle kvaliteten på søk, og hvorvidt den oppleves som hjelpsom på tvers av de milliardene av søk vi ser hver dag, sier Sondre Ronander, kommunikasjonssjef i Google Norge.

Sondre Ronander

Sondre Ronander, kommunikasjonssjef i Google Norge. Han sier Googles søkemotor gjør det signifikant bedre enn andre søkemotorer.

Foto: Christopher Bechmann

Selskapet viser til et blogginnlegg der problemene er adressert.

Vi har gjort konkrete forbedringer for å adressere utfordringer som dette. Studien peker selv på at Google har blitt bedre det siste året, sier kommunikasjonssjefen.

Ronander understreker at Google fortsatt gjør det bedre enn andre søkemotorer.

Flere undersøkelser som ser på resultater for søkemotorer for andre typer søk viser det samme: Google gjør det signifikant bedre enn resten, sier han.

Ny fase av teknologien

KI-forsker og forfatter Inga Strümke tror folk forventer at teknologi som Google blir bedre og bedre, men slik er det ikke.

– Teknologiutvikling er dynamisk, den er også avhengig av hvordan samfunnet utvikler seg og hva folk har lyst på.

KI-forskeren tror vi er inne i en ny fase av søkemotorteknologi.

– I denne fasen så opplever dette: å basere en søkemotor utelukkende på hva andre synes er relevant, er ikke en god måte å bestemme hva som er gode søkeresultater på, mener Strümke.

Hun sier Google må fortsette å gjøre søkemotoren bedre hvis den ikke skal forsvinne.

– Vi mennesker lager teknologi for å løse problemer. Teknologi som ikke løser problemer, vil ikke utvikles videre.

Kulturstrøm

  • Norsk politi er på plass i Malmö – kjem frå Oslo Politidistrikt

    Eurovision-veka i Malmö er i gang, og norsk politi er på plass.

    Politidirektoratet vil ikkje seie kor mange frå norsk politi som skal hjelpe svensk politi.

    – Vi går ikkje ut med det eksakte talet på personar som skal delta, men kan stadfeste at personellet kjem frå Oslo Politidistrikt som har god kompetanse på denne typen oppdrag, skriv seksjonssjef Torgeir Haugen i ein e-post til NRK.

    I Sverige er arrangementet sett på som ein «nationell särskild händelse», som betyr eit stort politioppbod frå heile Sverige og nabolanda.

    Det er vente store demonstrasjonar i byen denne veka.

  • Nintendo varsler ny konsoll i år

    Det japanske spillselskapet Nintendo varsler at arvtakeren til deres spillkonsoll Switch vil bli presentert innen utgangen av selskapets regnskapsår, melder nyhetsbyrået AFP.

    Nintendo Switch er selskapets mestselgende konsoll noensinne. I desember 2023 var det solgt 139 millioner eksemplarer på verdensbasis.