NRK Meny
Normal

Strikkefeber på nettet

Strikkere over hele verden lager de samme luene og sjalene, takket være et strikkemagasin på Internett.

Theresa Vinson Stenersen og Amy Singer

Amy Singer (t.h.) og Theresa Vinson Stenersen møtte hverandre for første gang i forrige uke. Men gjennom nettstedet Knitty har de kjent hverandre i årevis. Singer startet det nettbaserte strikkemagasinet Knitty i 2002.

Foto: NRK

Å strikke er ikke lenger bare en hjemlig syssel. Takket være Internett har strikking blitt en global kultur, der mønstre og teknikkprat vandrer verden rundt. Og i Toronto i Canada sitter en redaktør og velger hva som blir sesongens strikkeslagere.

Alle vil ha Forbrytelsen-genseren

Internasjonalt fellesskap

Amy Singer skjønte hvor stort gjennomslag Knitty hadde fått da hun var på strikkefestival i Rhinebeck i staten New York. Der var det strikkeplagg laget etter hennes magasin så langt øyet kunne se.

Amy Singer og Theresa Vinson Stenersen møtte hverandre for første gang i forrige uke. Men de har kjent hverandre i årevis. De er nemlig to av dinosaurene i den globale strikkekulturen som har vokst frem på Internett.

- Strikkere fra hele verden fikk et internasjonalt fellesskap da nettet ble allemannseie, forteller Amy Singer.

Strikkeblogging

Theresa Vinson Stenersen, amerikaner bosatt i Norge, var kanskje den første her i landet som begynte å skrive strikkeblogg. Nå er hun en av mange som viser bilder av strikketøy og garn og diskuterer tekniske spørsmål.

- Jeg har truffet mange personer på grunn av bloggene og kulturen som er der. Strikkebloggene har blomstret opp i Norge.

Sofie Gråbøl

Strikking er in: Den danske krimserien 'Forbrytelsen' satte i vinter fart på skandinaviske strikkefingre. På Internett blomstrer strikkekulturen.

Foto: Pressebilde, Danmarks Radio

Strikkere har mengder av møtesteder på Internett. Nettsamfunnet Ravelry som ble startet for et halvt år siden, har rundt 30.000 medlemmer og 15.000 på venteliste. Hvor mange som blogger om strikking, er det ingen som vet.

- Jeg har ingen aning, men det er mange tusen, sier Amy Singer.

Svært populært

Singer startet det nettbaserte strikkemagasinet Knitty i 2002. Her er det faglige artikler om strikking, men det viktigste er gratis mønstre av ny strikkedesign. Knitty har gått fra 500 lesere til to millioner på fem år.

- Denne våren hadde vi to millioner unike besøkende på siden. Det er mange, og det synes vi er kult, sier Singer.

Hun har stor påvirkning på hva som gjelder i det internasjonale strikkemiljøet. Hver gang Knitty kommer med et nytt nummer, er strikkere i hele verden spente på hva som blir sesongens sjal eller lue eller sokker. Og når mønstrene kommer ut, kan man umiddelbart se på nettet hva som slår an.

- Folk begynner å snakke om det, hva de liker og hva de ikke liker, om det er noe spennende å se og lese om, sier Stenersen.

- Vi legger ut mønster til en hatt og neste morgen så er personer i gang med å strikke dem, det er veldig morsomt, sier Amy Singer.

Mønster til de tusen hjem

Theresa Vinson Stenersen har levert flere av sine strikkemønstre til Knitty. Da hun designet et par tovede tøfler for noen år siden, ble hun overveldet over å se sitt eget mønster omgjort til hundrevis av strikketøy.

- Det er helt utrolig. Søker jeg på mønsteret så kommer det opp side etter side med bilder av det. Det er vanskelig å skjønne at så mange har strikket den.

Og strikkere som leser Knitty kan ofte kjenne hverandre igjen på plaggene de har strikket fra bladet.

- Jeg husker første gang jeg traff en som jeg har begynt en strikkecafe i Lillestrøm med, hun kjente jeg igjen fordi vi begge hadde på samme skjerfet, sier Stenersen. 

Ikke uten internett

Etter fem år med strikkemagasin på nettet, har Amy Singer gitt ut flere bøker og reist verden rundt med foredrag og kurs i strikking.

- Hvem ville trodd at folk ønsket at jeg skulle komme her å fortelle om dette. Det er utrolig, sier hun.

Ville dette vært mulig uten internett?

- Ikke i det hele tatt!

Kulturstrøm

 • «SKAM» blir norsk kulturarv

  To manus fra «SKAM» er gitt til Nasjonalbiblioteket, hvor de skal tas vare på i mer enn tusen år som en del av den norske kulturarven. Manusene til Ibsen og Bjørnson får selskap av situasjoner mellom Even og Isak i sesong tre. Det er fan-gruppa som bød på «SKAM»-manuset under tv-aksjonen i fjor, som har donert bort manusene. De fikk to valgfrie manus til av seriens skaper Julia Andem etter auksjonen. Nå er to av dem gitt til Nasjonalbiblioteket i Oslo og ett til Skeivt arkiv i Bergen. Se «SKAM», sesong 3

  Skam-manus blir kulturarv
  Foto: Nasjonalbiblioteket
 • Fredag kommer Coltrane

  En hel jazzverdenholder pusten. Opptaket av «Both Directions at Once: The Lost Album» ble spilt inn av John Coltrane Quartet i 1963, men forsvant. Nå har den legendariske saksofonistens slektninger funnet Coltranes egne opptak av innspillingen, som skal gis ut 29.juni. Smakebiter kan allerede høres på internett.

  John Coltrane
  Foto: NTB-Foto / NTB scanpix
 • Er holete bukser tilbake?

  Dette spør motemagasinet Vogue seg etter at supermodellen Bella Hadid viste seg i holete jeans under moteveka for menn i Paris førre helg. Den holete buksemoten var svært populær på starten av 2000-talet, og hyppig brukt av blant anna Britney Spears og Beyonce.

  Laster Instagram-innhold