Alle vil ha Forbrytelsen-genseren

Kvinner i alle aldre står i kø i danske butikker for å få garn og oppskrifter til politisjef Sarah Lunds islender.

Sofie Gråbøl
Foto: Pressebilde, Danmarks Radio

Den koster knapt 2500 kr i ferdigstrikket versjon, men man kan selv strikke den for en tiendedel av prisen, og det har mange funnet ut.

Laget en oppskrift

Innehaveren av Bella Broderi og Strik på Frederikssundsvej i København, Lene Skov Andreassen, har erfart at TV-serier kan skape trender, og akkurat nå er det altså Sofie Gråbøls karakter i serien "Forbrytelsen" som gjelder. Genseren har skapt begeistring hos motebevisste kvinner, skriver danske Ekstrabladet .

– Vi har hatt et utall av henvendelser angående islenderen med stjernemotiv som Sofie Gråbøl har på i ’Forbrytelsen’. Derfor satte jeg meg ned, tegnet en oppskrift og strikket en selv. Så nå har vi den som modell i vinduet, forteller Skov Andreassen.

Dyr ferdigstrikket

– Mange av kundene kommer med et utklipp fra ’Kig Ind’, hvor Sarah Lund står iført olabukser og den etter hvert så berømte genseren.

Hvis man velger å strikke genseren i ren ull fra islandske får, kan det gøres for 286 danske kroner. Velger man derimot alpaca-ull, blir prisen ca 450, opplyser Skov Andreassen.

- Stjernegenseren er hurtig å strikke. Man skal bruke pinne nr. 4, og det tok kun fire dager å få den ferdig. Noen vil kanskje bruke litt mer tid, men det er altså ikke snakk om at det tar en hel vinter, forsikrer Lene Skov.

Kulturstrøm

 • Udo Kier er glitrende god

  «Swan Song» er en liten roadmovie som handler om en pensjonert frisør som må forlate pleiehjemmet for et siste oppdrag da byens rike velgjører trenger å stelles til begravelsen, skriver filmkritiker Sigurd Vik som gir den terningkast 4 hos Filmpoltiet.

  FEELGOOD: Udo Kier er glitrende som den pensjonerte frisøren Pat Pitsenbarger som forlater pleiehjemmet for et siste oppdrag på andre siden av byen.
  Foto: Another World Entertainment
 • Kulturbransjen demonstrerte mot koronatiltak

  Representanter for kulturbransjen demonstrerte onsdag utenfor Stortinget mot det de mener er urimelige og uforholdsmessige koronatiltak. Det er teaterselskapet Scenekvelder som har tatt initiativ til demonstrasjonen.

  – Vi lever i grusomme og dramatiske tider for hele kulturnæringen. Vi er mer eller mindre fratatt både levebrødet og publikum for 3. gang på 22 måneder, uten at vi blir ivaretatt på en tilstrekkelig god nok måte. Vi kan ikke godta dette lenger, heter det i Facebook-arrangementet for demonstrasjonen.

  Kulturbransjen demonstrerer
  Foto: Javad Parsa / NTB
 • Trettebergstuen har fått påvist korona

  Kulturminister Anette Trettebergstuen,Ap, har fått påvist korona.

  «Overraska over hvor plutselig symptomene kom, og hvor raskt de ble sterke. Ila en halvtime gikk jeg fra å være litt snufsete til å ha tidenes hodepine, feber og null smak og lukt. Korona skal man altså ikke tulle med», skriver Trettebergstuen på Facebook.

  Norges kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen.
  Foto: Amalie Bernhus Årtun