Hopp til innhold

Alle vil ha Forbrytelsen-genseren

Kvinner i alle aldre står i kø i danske butikker for å få garn og oppskrifter til politisjef Sarah Lunds islender.

Sofie Gråbøl
Foto: Pressebilde, Danmarks Radio

Den koster knapt 2500 kr i ferdigstrikket versjon, men man kan selv strikke den for en tiendedel av prisen, og det har mange funnet ut.

Laget en oppskrift

Innehaveren av Bella Broderi og Strik på Frederikssundsvej i København, Lene Skov Andreassen, har erfart at TV-serier kan skape trender, og akkurat nå er det altså Sofie Gråbøls karakter i serien "Forbrytelsen" som gjelder. Genseren har skapt begeistring hos motebevisste kvinner, skriver danske Ekstrabladet .

– Vi har hatt et utall av henvendelser angående islenderen med stjernemotiv som Sofie Gråbøl har på i ’Forbrytelsen’. Derfor satte jeg meg ned, tegnet en oppskrift og strikket en selv. Så nå har vi den som modell i vinduet, forteller Skov Andreassen.

Dyr ferdigstrikket

– Mange av kundene kommer med et utklipp fra ’Kig Ind’, hvor Sarah Lund står iført olabukser og den etter hvert så berømte genseren.

Hvis man velger å strikke genseren i ren ull fra islandske får, kan det gøres for 286 danske kroner. Velger man derimot alpaca-ull, blir prisen ca 450, opplyser Skov Andreassen.

- Stjernegenseren er hurtig å strikke. Man skal bruke pinne nr. 4, og det tok kun fire dager å få den ferdig. Noen vil kanskje bruke litt mer tid, men det er altså ikke snakk om at det tar en hel vinter, forsikrer Lene Skov.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.