Hopp til innhold

Full strid om sørlandsmuseer

I over ett år har Kulturdepartementet prøvd å slå sammen tre museer. Nå går styret i Sørlandets Kunstmuseum for andre gang mot departementets ønske.

Sørlandets kunstmuseum
Foto: NRK

- Jeg blir oppgitt når man utfordrer museene på nytt og på nytt, sier direktør ved Sørlandets Kunstmuseum, Erlend Høyersten.

Det er andre gang på litt over et år at museet nekter å slå seg sammen med Vest-Agder-museet og Agder Naturmuseum slik Kulturdepartementet ønsker.

Ensidig

- Det har vært for stor usikkerhet rundt både administrative, økønomiske og og faglige gevinster, sier Høyersten.

- Kommunikasjonen fra departementet har dessuten vært veldig ensidig. Det har kommet et pålegg og det har kommet en klar forventning om å følge det pålegget uten at man på noen måte har gått i en dialog eller funnet løsninger som tar de forutsetningene man har seriøst.

Kulturdepartementet mener det er for mange museer i Norge. De som trosser departementets ønske om sammenslåinger får ikke støtte til nye prosjekter.

Mister støtten

Så lenge Sørlandets Kunstmuseum sier nei til sammenslåingen, blir det ingen statsstøtte til nybygg for Vest-Agder-museet. Direktør Marianne Nilsen, er usikker på fremtiden.

- Vest-Agder-museet er bekymret for hva dette vil føre til med tanke på museets økonomiske og faglige utvikling og også for de planlaget byggeprosjektene i vi har i Kristiansand, sier hun.

Direktøren ved Sørlandets Kunstmuseum synes det er urettferdig at deres avgjørelse skal gå utover et annet museum. - Det er forferdelig trist når et museum straffes som følge av et annet museums valg, sier Erlend Høyersten.

250 millioner

I snart ti år har staten arbeidet med å få museer til å slå seg sammen. Mange steder har dette ført til konflikter. Sammenslåingene har kostet Kulturdepartementet om lag 250 millioner kroner i belønningsmidler til museene.

Trond Vigeland Nilsen i Norsk Museumsforbund mener museene blir utsatt for frivilling tvang.

- Opprinnelig la daværende statsråd Åslaug Haga opp til at dette skulle være en frivillig reform, men at det bare var de som gikk inn i sammenslåingen som skulle bli tilført økonomiske midler. Nå ser vi særlig i de siste par-tre årene at mye av den frivilligheten er borte og at flere av museene er truet med å miste sin økonomiske støtte.

Fagmiljøene vil lide

Kunsthistoriker Nicolai Strøm-Olsen fra tidsskriftet Minerva mener museumsstriden på Sørlandet er et eksempel på en nasjonal tendens.

- Man setter de som sier nei under et voldsomt press. Hvordan blir arbiedsmiljøet hvis museene blir slått sammen? Jeg tror det vil bli veldig dårlig, sier Strøm-Olsen. - I Oslo ser vi at det har skjedd ved Nasjonalmuseet for kunst og dessuten ved Kunsthøgskolen.

Han sier at to av museene som nå skal slås sammen andre, Sørlandets Kunstmuseum og Lillehammer Kunstmuseum, har noe av landets beste fagkompetanse innenfor kunstfeltet.

- Nå risikerer man å rive dem ned og i stedet gå inn i kaos, bråk og stridigheter, mener Strøm-Olsen.

Etter det NRK erfarer skal Vest-Agder fylkeskommune ha et møte med departementet om saken 15. mai.

Kulturdepartementeet har foreløpig ikke hatt mulighet til å uttale seg om denne saken.

Kulturstrøm

  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters