Hopp til innhold

- Det er sannhetens øyeblikk

Hariton Pushwagners storverk "Soft City" kom i går i bokform. Hundrevis av fans sto i kø for å få boken signert i bakgården på Tronsmo bokhandel i Oslo.

Hello Everybody 5

Pushwagners 'Soft City' er nå gitt ut som tegneseriehefte. Dette bildet er fra vårens utstilling på Oslo kunstforening.

Foto: Jim Hensley

- It’s the moment of truth, sannhetens øyeblikk. Jeg har holdt på 20.000 år i showbiz for å komme frem i media. Det er nå eller aldri, sier den 68 år gamle kunstneren til NRK Kulturnytt.

Endelig gjennombrudd

Denne våren har kunstneren hatt sitt store gjennombrudd med nasjonale og internasjonale utstillinger. Samtidig har konflikten rast mellom ham og hans tidligere hjelper og manager om hvem som eier bildene hans.

Les også: Vil nekte folk å kjøpe bildene

Forhåndssalg over all forventning

Terje Brofoss, som eks-uteliggeren og pop-kunstneren egentlig heter, har kneppet opp skjorta før han setter seg ved bordet og signerer. Håret er nyfarget mørkt. Han signerer til de første med lukkede øyne, og et sånt trykk på tusjen at tuppen fyker over bordet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ikke kjøp Pushwagner

Pushwagner, her fra vårens utstilling i Oslo kunstforening.

Foto: Thomas Alvarstein Owe / NRK

Forlaget har måttet hente flere Soft City-bøker fra lager. De første 400 ble nemlig utsolgt før signeringen begynte.

Hele familien er fans

Utenfor Tronsmo står fans med store myke bøker i svarthvitt i en nær 40 meter lang kø gjennom bakgården og ut oppover fortauet. Ragnhild Flatabø Narverud har ventet en halvtime, og skal ha signert tre store Soft City-bøker.

Anmeldelse av kunstutstilling: Byens klaustrofobiske trengsel

- Han karakteriserer det modernistiske samfunnet på en helt genial måte. Hele familien min er fans, og jeg har blitt sendt på tokt av min bror i Danmark.

Ragnhild leverer bøkene, og Pushwagner skriver en personlig hilsen til Ragnhilds bror Sverre.

- Jeg er kjempefornøyd, han signerte alle. Han ofret meg ikke så mye oppmerksomhet, men det hadde jeg heller ikke regnet med. Men jeg har møtt ham noen ganger tidligere og da har vi tatt en svingom på en klubb, sier Ragnhild Flatabø.

Video fra vårens kunstutstilling: Pushwagner hos Oslo kunstforening

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters