NRK Meny
Normal

- Det er sannhetens øyeblikk

Hariton Pushwagners storverk "Soft City" kom i går i bokform. Hundrevis av fans sto i kø for å få boken signert i bakgården på Tronsmo bokhandel i Oslo.

Hello Everybody 5

Pushwagners 'Soft City' er nå gitt ut som tegneseriehefte. Dette bildet er fra vårens utstilling på Oslo kunstforening.

Foto: Jim Hensley

- It’s the moment of truth, sannhetens øyeblikk. Jeg har holdt på 20.000 år i showbiz for å komme frem i media. Det er nå eller aldri, sier den 68 år gamle kunstneren til NRK Kulturnytt.

Endelig gjennombrudd

Denne våren har kunstneren hatt sitt store gjennombrudd med nasjonale og internasjonale utstillinger. Samtidig har konflikten rast mellom ham og hans tidligere hjelper og manager om hvem som eier bildene hans.

Les også: Vil nekte folk å kjøpe bildene

Forhåndssalg over all forventning

Terje Brofoss, som eks-uteliggeren og pop-kunstneren egentlig heter, har kneppet opp skjorta før han setter seg ved bordet og signerer. Håret er nyfarget mørkt. Han signerer til de første med lukkede øyne, og et sånt trykk på tusjen at tuppen fyker over bordet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ikke kjøp Pushwagner

Pushwagner, her fra vårens utstilling i Oslo kunstforening.

Foto: Thomas Alvarstein Owe / NRK

Forlaget har måttet hente flere Soft City-bøker fra lager. De første 400 ble nemlig utsolgt før signeringen begynte.

Hele familien er fans

Utenfor Tronsmo står fans med store myke bøker i svarthvitt i en nær 40 meter lang kø gjennom bakgården og ut oppover fortauet. Ragnhild Flatabø Narverud har ventet en halvtime, og skal ha signert tre store Soft City-bøker.

Anmeldelse av kunstutstilling: Byens klaustrofobiske trengsel

- Han karakteriserer det modernistiske samfunnet på en helt genial måte. Hele familien min er fans, og jeg har blitt sendt på tokt av min bror i Danmark.

Ragnhild leverer bøkene, og Pushwagner skriver en personlig hilsen til Ragnhilds bror Sverre.

- Jeg er kjempefornøyd, han signerte alle. Han ofret meg ikke så mye oppmerksomhet, men det hadde jeg heller ikke regnet med. Men jeg har møtt ham noen ganger tidligere og da har vi tatt en svingom på en klubb, sier Ragnhild Flatabø.

Video fra vårens kunstutstilling: Pushwagner hos Oslo kunstforening

Kulturstrøm

 • Freder den amerikanske ambassaden

  Riksantikvaren besluttet onsdag å frede den trekantede bygningen i Oslo sentrum som tidligere var USAs ambassade. Den regnes for å være et sentralt verk av den verdenskjente finsk-amerikanske arkitekten Eero Saarinen, opplyser Riksantikvaren i en pressemelding.

  Den amerikanske ambassade
  Foto: norway.usembassy.gov
 • – Jobbet med Beyoncé og Jay-Z

  Den norske produsenten, artisten og låtskriveren Fredrik William Ball, bedre kjent som Fred Ball, forteller at han har bidratt til tre av låtene på det nye albumet til Beyoncé Knowles og Jay-Z. Paret slapp albummet lørdag, og fredrikstadmannen Ball melder på sin instagramkonto at han klyper seg i armen over at han har jobbet med de to. Ball ga ut soloalbummet Pleasure i 2003 og har senere jobbet både med egen musikk og produsert for blant andre Bertine Zetlitz, Brett Anderson, Jarle Bernhoft, KT Tunstall og Sophie Ellis-Bextor.

  Laster Instagram-innhold
 • Michael Jackson på Broadway

  En musikal inspirert av livet til Michael Jackson og med sanger fra hans rikholdige katalog åpner på Broadway i 2020. Musikalens handling skal føres i pennen av Lynn Nottage, kjent for å skildre marginaliserte mennesker. Nå gyver hun løs på Michael Jacksons liv, sammen med regissøren og koreografen Christopher Wheeldon. (NTB)

  Michael Jackson
  Foto: Nyhetsspiller

Flere kulturnyheter