Stjerner blinker ikke

Hør radiodokumentaren med unike glimt fra Sovjetisk romfartshistorie.

Jorda kommer til syne bak månen. Foto tatt av astronautene om bord i Apollo 8, 1968.
Foto: NASA / AP

Hør dokumentaren i nettradio: Stjerner blinker ikke

– En gang imellom fikk jeg fornemmelsen av at det var noen som kikket på meg, forteller den russiske kosmonauten Soloviov.

Opplevelsen stammer fra hans romferd i 1984. Kollegene i romskipet la ikke merke til noe, men selv hadde Soloviov en intens fornemmelse av å bli betraktet på avstand.

En annen gang så han Gagarins romskip passere rett forbi med sine struttende antenner – nesten 25 år etter at Gagarin var i verdensrommet.

Kosmonautene forteller

Soloviov er en av åtte kosmonauter som forteller glimt fra Sovjetunionens romfartshistorie i denne radiodokumentaren av Maciej Drygas.

Dokumentaren inneholder unike opptak fra det russiske romdokumentasjonssenteret i Moskva, blant annet samtaler mellom romstasjonen MIR og Jorda i 1991/92, da Sovjetunionen brøt sammen.

Den utgjør en enestående dokumentasjon av tanker, følelser og strabaser under de lange reisene ut i verdensrommet.

Kosmonautene kritiserer inkompetanse hos bakkekontrollen, og forteller åpent om sin skuffelse over at seier og profitt i rom-kappløpet ikke endret vilkårene for den vanlige sovjetiske befolkningen.

- Systemet var tåpelig, fordi det kun fokuserte på militæret, sier en av kosmonautene.

Hør dokumentaren ” Stjerner blinker ikke” av Maciej Drygas i nettradio.

Norsk versjon av Berit Hedemann. Teknisk regi Mari Skoe Runde. Anders Nicolaysen og Frode Stang gir norsk stemme til de russiske kosmonautene.

Kulturstrøm

 • Get-kunder mister TV 2-kanalene

  480.000 Get-kunder mister TV2s kanaler etter at det ikke ble enighet mellom partene om en ny distribusjonsavtale innen midnatt, opplyser Telia Norge. Dermed blir det svarte TV-skjermer. Avtalen regulerer hvor mye Get skal betale for TV 2s kanaler.

 • Kunstneren Christo er død

  Kunstneren Christo, som var mest kjent for å pakke inn store byggverk og landskaper, er død, 84 år gammel. Bulgarskfødte Christo Vladimirov Javacheff, som han egentlig het, døde av naturlige årsaker i hjemmet sitt i New York søndag.

 • Fikk inspirasjon på nachspiel

  Men hvordan starter egentlig Kjartan Fløgstads arbeide med en bok? I hans siste roman – Due og dronen – kom ideen til en av hovedkarakterer på et nachspiel i Finnmark.

  Litteraturfestivalen på Lillehammer er i år flyttet til NRKs studio i Oslo. Se og hør mer i NRK TV og NRK Radio.

  Forfatter Kjartan Fløgstad snakker på "Litteraturfestivalen rett hjem" om hvordan han får inspirasjon til roman-karakterene sine. I tilfellet Due og Drone kom inspirasjonen på et nachspiel i Finmark