Hopp til innhold

Stjal kunst for 900 millioner i Sveits

Fire malerier av Van Gogh, Cezanne, Degas og Monet til en samlet verdi av 900 millioner kroner er stjålet fra et museum i Zürich.

 

Kunsttyveri i Sveits

BLE RANET: Buehrle-muséet i Zürich i Sveits ble ranet av tre væpnede menn i går.

Foto: NRK

Tre maskerte menn væpnet med pistoler tok seg søndag inn i bygningen som huser E. G. Buehrle-samlingen, et av Europas mest anerkjente museer for impresjonistisk og postimpresjonistisk kunst.

Blant verkene de fikk med seg, er Paul Cezannes «Gutt i rød vest», opplyser politiet i Sveits.

- Et uvurderlig tap

Dette er retningsgivende kunstnere, sier kunsthistoriker Tommy Sørbø.

- Alle fire er pionerer i moderne kunst. Det er de som har åpnet opp de ulike retningene som vi lever med den dag i dag.

Sørbø sier han ikke tør tenke tanken på at kunsten ikke vil komme til rette.

- Hvis disse bildene skulle bli borte ville det vært et uvurdelig tap, sier han.

Andre kunsttyveri på kort tid

Det er andre gang på få dager at malerier av verdensberømte kunstnere blir stjålet i Sveits. To verk av Pablo Picasso ble stjålet fra et kultursenter i den østlige delen av landet i forrige uke.

De fineste

Museumsdirektør Lukas Gloor sier til NTB at de stjålne bildene er «de fire fineste i museets samling». Han mener de er så berømte at det vil være umulig å prøve å selge dem på det åpne markedet. Gloom utelukker ikke at det vil bli framsatt krav om løsepenger, men sier at ingen krav er mottatt så langt.

Bührle-museet ble grunnlagt av den tyske våpenfabrikanten Emil Bührle. Det ble åpnet i 1960 og har over 200 bilder. Blant dem er sju fra hver av malerne Van Gogh og Cezanne, seks av Degas og fem av Monet, ifølge museets nettside.

Det er andre gang på få dager at malerier av verdensberømte kunstnere blir stjålet i Sveits. To verk av Pablo Picasso forsvant fra et kultursenter i den østlige delen av landet i forrige uke.

Omsettes for milliarder

Det amerikanske føderale politiet FBI anslår at det årlig omsettes kunst på det illegale markedet for rundt 33 milliarder kroner. Den internasjonale politiorganisasjonen Interpol har registrert 30.000 stjålne kunstgjenstander i sin database.

Men ran av så eksklusive kunstgjenstander som bildene i Sveits skjer sjelden, fordi de er så vanskelige å omsette og på grunn av stor oppmerksomhet fra politietterforskere. (©NTB)

De fire maleriene som ble stjålet er:

• «The Boy in the Red West» av Cezanne.

• «Poppy field at Vetheuil» av Monet.

• «Blooming Chestnut Branches» av van Gogh

• «Ludovic Lepic and his Daughter» av Degas.

 

(NTB-AP-AFP-NRK)

Kulturstrøm

  • Endrar på Taylor Swift-billettar i Sverige

    Ticketmaster gjer endringar på billettane som er selde til konsertane Taylor Swift skal halde i Stockholm neste veke, melder Expressen.

    Dei rundt 200.000 selde billettane var personlege. Det vil seie at den som kjøpte billettane, også var den som måtte bruke dei i dåra.

    Ordninga fekk kritikk, og no har Ticketmaster snudd.

    – Arrangøren har fjerna den tidlegare regelen for å gjere det enklare for fansen å bruke billettane sine, skriv dei ein e-post til kjøparane.

    Taylor Swift opptrer i en rosa paljettdrakt på Monumental stadium på Eras Tour-konserten i Buenos Aires i Argentina i november i 2023.
    Foto: Natacha Pisarenko / AP
  • Det kan bli streik under filmfestivalen i Cannes

    Ei veke før filmfestivalen i Cannes startar, kan det bli streik i filmbyen, skriv NTB,

    Rundt 100 personar, blant dei kinomaskinistar, billettseljarar og pressekontaktar, protesterer mot lønns- og arbeidsvilkår.

    Dei seier at dei ikkje ønsker å sette festivalen i fare, men få merksemd rundt spørsmål dei har prøvd å løfte fram i lang tid.