Hopp til innhold

Sterkt og vondt om seks tapte liv

”Blir vi aldri ferdige med den krigen?” Slik spør vi stadig oftere ettersom Den andre verdenskrigens virkelighet blir fjern og tiden går. I blant kommer det imidlertid bøker som får spørsmålet til å virke både absurd og amoralsk. Daniel Mendelsohns bok ”Forsvunnet” er en slik bok.

Daniel Mendelsohn

Daniel Mendelsohn.

Foto: Matt Mendelsohn/Press forlag

”Forsvunnet” har også en undertittel; ”En fortelling om seks blant seks millioner”. Den sier mye om Daniel Mendelsohns prosjekt, men ikke alt. Dette er også fortellingen om hans egen jakt, hans behov for å finne svar.

Brevene

Forsvunnet

Romanen 'Forsvunnet' er utgitt på Press forlag.

Foto: Press forlag

Helt fra han var guttunge har Mendelsohn hørt familiehistoriene, han har møtt de gamle jødiske slektningene nede ved Malibu Beach der de tilbringer alderdommen, og har sett dem gråte ved synet av seg selv.

Etter hvert forstår han hvorfor. Han ligner på en annen, en som er forsvunnet. En grandonkel, bestefars bror; Shmiel Jäger. Senere, når den elskede bestefaren forteller, motvillig, kommer dette; ”drept av nazistene”. Noe som heller ikke er nok for unge Daniel.

Shmiel, kona hans og de fire døtrene, er ikke bare døde, drept, myrdet. Det er noe mer - noen brev fra 1939. De er skrevet av Shmiel hjemme i Polen til en bror (Mendelsohns bestefar) og en søster i USA og må forstås som rop om hjelp. Han trenger penger til å komme vekk. Fikk han ikke den hjelpen?

Historiske hull der livene var

Dette er en bok om virkelige hendelser og jakten på en historie om seks mennesker som ikke etterlot seg noe som helst , annet enn et historisk hull. Mendelsohns jakt, slik den fremstilles i denne boken, drives fremover av en intens vilje til å fylle dette behovet, gjøre mennesker av de seks.

Slik blir også denne sakprosateksten også en spennende fortelling, en reise fra USA til Australia, til Israel, Sverige, Danmark og ikke minst Ukraina. Til det som den gang var Polen, der alle de seks tusen jødiske innbyggerne i den vesle byen Bolechow - med unntak av knapt 50 som overlevde gjennom flaks, gode gjemmesteder og tilfeldigheter.

Vond lesning


Det sier seg selv at det er snakk om en fryktelig historie, og tro ikke at du er blitt blasert. Opprullingen av mordene på disse menneskene er vond lesning fordi Daniel Mendelsohn klarer det som er avgjørende. Hans historie handler om individers skjebne. Det er seks enkeltmenneskers liv og endelikt han leter etter – ikke seks millioner; en størrelse som ikke lar seg gripe.

Kain og Abel

Beretningen om de seks blant seks millioner er en lang bok, så les den med tålmodighet. Da gir også sideblikkene mening, også de som går til beretningen om Kain og Abel i ”Første mosebok”. For dette er også en fortelling om vanskelige forhold mellom søsken.

Der, i brevene fra 1939, aner Mendelsohn at det må være noe mer enn pengemangel som gjør at Shmiel så desperat må trygle om hjelp. Og hvorfor dro han tilbake til Bolechow da han først hadde kommet seg til USA?

På dette grunnlaget er det Mendelsohn trekker leserne inn i Toraen og Det gamle testamentes forestillingsverden, også til myten om brodermordet. Han lar oss møte to fortolkere, en fra middelalderen og en mer moderne. Og; det gir mening.

Språk og form fremstår tettvevd og sammensatt, ikke direkte lettlest, men manende og inspirert. Som sagt; med mange digresjoner som vi etter hvert lærer at alltid fører tilbake til hovedstien og et historisk hull som sakte fylles av levd liv. På dette planet kunne ”Forsvunnet” like gjerne vært en roman, men er det altså ikke. Det er nok det som blir så sterkt.

Kulturstrøm

  • Hermine (16) blir hylla av Hollywood-stjerne

    Den amerikanske skodespelaren Matthew McConaughey hyllar bergenske Hermine Svortevik Oen i ein video som Norsk filmdistribusjon har delt.

    16-åringen har hovudrolla i spelefilmen «Birk & Magna – Gruvens mørke hemmelighet» som går på kino i sommar. McConaughey anbefalar alle å sjå filmen og trekk fram Svortevik Oen:

    – I hovudrolla finn du vår gode familievenn Hermine. Ho har lyst opp rommet sidan første gong me møtte ho, seier den amerikanske skodespelaren.

    Til BT fortel Svortevik Oen at ho og familien møtte McConaughey og hans familien på ferie for nokre år sidan.

    Hermine Svortevik Oen
    Foto: NRK Hordaland / NRK Hordaland
  • Kronprinsparets 50-årsfrimerker er klare

    I anledning 50-årsdagene til kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit har Posten laget to nye frimerker.

    – Det er faktisk ti år siden kronprinsparet var på frimerker sist. Det var i forbindelse med deres 40-årsdager, sier Postens frimerkesjef Halvor Fasting til NTB.

    I sommer og høst fyller både kronprinsen og kronprinsessen 50 år, og feiringen er allerede i gang. Posten gjør stas på «bursdagsbarna» ved å trykke opp 1,5 millioner frimerker av hver av dem.

    Frimerker med kronprinsparet
    Foto: NTB
  • Kulturministeren åpnet Musikkfabrikken

    Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen åpnet tirsdag Musikkfabrikken i Hunderfossen familiepark.

    Musikkfabrikken er en publikumsattraksjon med klassisk musikk, sanselige opplevelser, avansert teknologi og animasjon i 4 dimensjoner.

    I sin åpningstale sa kultur-og likestillingsministeren at hun «...håper at barn og voksne nå vil komme hit til Hunderfossen og oppdage den klassiske musikken – og det store, grenseløse universet den er».

    Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen åpner Musikkfabrikken i Hunderfossen familiepark.
    Foto: Hunderfossen familiepark

Flere kulturnyheter

På utestedet Cosmopolite i Oslo ble det gedigen jubel når Viggo Venn gikk av med seieren søndag kveld.

Viggo Venn fra Kongsberg vant Britain's Got Talent: – Som om Skeid vinner Champions League

En norsk klovn har vunnet en av verdens største TV-konkurranser. Premien er på 3,4 millioner kroner og har rojalt sus.