Hopp til innhold

Stella Mwangi: – Nå føler jeg meg fri

Faren Jeff sa flere ganger til Stella Mwangi (27) at hun måtte klippe av seg håret for å vise frem hvem hun virkelig var. Det var ikke før etter farens brå død hun følte seg klar for å lokkene falle.

Stella Mwangi

Stella Mwangi (27) drar i NRK-programmet 'Hva har du i bagasjen' tilbake til Kenya sammen med broren Dennis og Noman Mubashir for å besøke forfedrenes hellige steder – en reise de aldri rakk å ta med faren.

Foto: Inger-Marit Knap Sæby / NRK.no

Mars 1991: Den politiske flyktningen Jeff Mwangi Kwirikia lander med sin kone og tre små barn på Fornebu flyplass etter en lang, men spennende reise fra Kenyas hovedstad Nairobi. Det er fortsatt vinter og kaldt i Norge, men en vennlig dame med navn Jorunn tar imot familien med favnen full av vinterklær. Hele den timelange bilturen til Eidsvoll sitter fem år gamle Stella og kikker ut av vinduet, trollbundet av landet som skal bli hennes nye hjem.

– Alt var fantastisk, jeg husker det fortsatt. Samtidig var det et stort kultursjokk: Vi flyttet til blokkleilighet, vinter og ingen afrikanere i sikte. Jeg kom fra landsbygda i Kenya, men opplevde Eidsvoll som veldig øde. I Maragua var det mye folk, liv og lyd. I Eidsvoll var det dødsstille, minnes Stella Mwangi i dag.

Ferdig med å gjemme seg

Stella Mwangi

Stella Mwangi har aldri angret på at hun lot de lange, mørke lokkene falle. – Det er det beste jeg har gjort noen gang!

Foto: Inger-Marit Knap Sæby / NRK.no

Høst er i ferd med å bli vinter, iallfall på gradestokken. I kafeen på Litteraturhuset er det godt og varmt, men den norsk-kenyanske artisten beholder luen på. Det er gått snart to år siden Stella klippet av seg de lange, mørke krøllene for å hedre faren Jeff, som ble påkjørt og drept av en bilist i januar 2012 .

– Han sa alltid at «den dagen du klipper håret kommer du til å vise hvem du virkelig er». Og det er faktisk det beste valget jeg har tatt noen gang. Jeg har akseptert meg selv som jeg er, og føler meg endelig helt fri, forteller 27-åringen.

Hun innrømmer at det å komme til et nytt land som politisk flyktning, et land der du ser annerledes ut enn alle andre, gjorde at hun prøvde å tilpasse seg omgivelsene så godt hun kunne.

– Jeg har nok på en måte «gjemt meg» litt bak håret. Men nå elsker jeg å ha det kort – ikke minst er det mye mindre stress om morgenen!

«Kulturell dannelsesreise»

Mwangis far jobbet som journalist i Kenya, men måtte flykte fra hjemlandet etter å ha stilt spørsmål myndighetene ikke ville at befolkningen skulle høre svaret på. For ham var det viktig at familien ble så integrert i Norge som mulig, samtidig som de beholdt tilknytningen til sin kenyanske kultur. Jeff underviste selv alle fire barna i morsmålet kikuyu og nasjonalspråket swahili ved siden av deres vanlige skoleundervisning.

– Pappa sa flere ganger at han ville ta oss med tilbake til Kenya og besøke de stedene som er hellige for stammen vi tilhører. Det rakk han ikke.

I april tok derimot Stella og storebroren Dennis (31) denne turen sammen med NRK-programlederen Noman Mubashir, og det de opplevde på denne reisen kan du se i programmet «Hva har du i bagasjen», som sendes på NRK1 mandag kveld.

Nett-TV: Se tidligere sendte episoder av «Hva har du i bagasjen»

– Det var en veldig fin opplevelse. Jeg mener man blir mer trygg på seg selv når man vet hvor man kommer fra, så dette er kunnskap jeg har tatt med meg videre, forteller Stella.

De gode minnene

Søsknene benyttet også anledningen til å besøke farens gravsted, som ligger i hagen til Mwangis besteforeldre i landsbyen Maragua, 1,5 time nord for Nairobi. Fortsatt er farens siste hvilested markert med et trekors. For familien har det vært en svært tung sorgprosess å komme seg gjennom.

– Nå føles det mye lettere, men til å begynne med var alt forferdelig. I forbindelse med toårsmarkeringen i januar, drar hele familien til Kenya for å sette stein på graven og gjøre det ordentlig, forteller 27-åringen.

Hun snakker gjerne om faren og alle de gode minnene, men kvier seg for å sette ord på følelsene sine rundt gjerningsmannen og tiden umiddelbart etterpå.

Les også: Dømt til 120 dagers fengsel for bildrap

Les også: Drapssiktet sier han husker lite siden tirsdag

– Han har ikke engang sagt unnskyld til oss. Jeg blir sinna. Vi snakker faktisk om mord og 120 dagers fengsel. Gjerningsmannen har attpåtil anket dommen, sier Stella hardt, før hun blir stille.

– La oss ikke snakke mer om dette.

Anket dommen

Advokat Jørund Lægland representerer mannen som har erkjent at han kjørte på Jeff Mwangi. Han forteller NRK.no at de anket dommen fordi de mener straffen er for streng og erstatningsbeløpet på 125.000 kroner til hver av de etterlatte for høyt. Ankesaken kommer opp for lagmannsretten i februar 2014.

– Når det gjelder en unnskyldning, beklaget min klient det han hadde gjort under sin forklaring i tingretten. Han er selvfølgelig svært lei seg for det som skjedde, og ønsker det ugjort, sier Lægland til NRK.no.

Advokaten antar Stella Mwangi ikke fikk med seg beklagelsen siden hun ikke var til stede i retten den dagen tiltalte forklarte seg. Han sier videre at hun gjerne må ta kontakt via sin bistandsadvokat hvis hun ønsker en ny beklagelse fra føreren av bilen.

Møtt av pressen

Tirsdag 31. januar 2012 hadde Stella akkurat kommet hjem etter en Melodi Grand Prix-øvelse da hun hørte på TV-en at en 54 år gammel mann var påkjørt og drept i Dal. Hun fikk en vond følelse i magen, og ba svigerforeldrene kjøre henne hjem til Kløfta. Der ble hun møtt av pressen.

– Jeg aner ikke hvordan de fikk vite det før vi hadde fått beskjed selv. Du kan jo bare tenke deg hvordan det føltes…

Les også: Minnestund for Jeff Mwangi Kwirikia

I etterkant har hun tenkt mye på tiden før hendelsen. 2011 var et hektisk år med både MGP-deltagelse og «Skal vi danse». Så dro hun til Sør-Afrika, deretter rett på turné i Kenya. Pappa Jeff fryktet at datteren var på vei til å bli utbrent, og ville ha henne hjem.

– Jeg var veldig lei meg for at jeg ikke fikk vært hjemme i julen, og jeg vet at pappa var det også. Jeg gikk rundt med en følelse av at jeg egentlig burde være der hos dem, og det føltes ikke riktig å dra til Kenya da. Jeg var utslitt da jeg kom tilbake i januar, og så skjedde det med pappa, sier Stella ettertenksomt.

Musikk på norsk

Det har tatt tid å reise seg igjen, og det var mange som fikk sjokk da 27-åringen var tilbake med ny sveis og singelen «Bad as I Wanna be» i fjor sommer. Selv sier Stella at hun hadde behov for å gå tilbake til start.

– Det er jo rapper jeg alltid har vært, helt siden hiphopen kom til Eidsvoll i 1994. Da fant jeg endelig min egen greie, og pappa oppmuntret oss til å bruke musikken til vår fordel, sier artisten, som også er et kjent ansikt i den kenyanske musikkindustrien.

Etter tapet av faren har tekstene i Stellas låter gradvis endret seg, og neste år kommer hun for første gang med ny musikk på norsk. For 27-åringen føles det som et stort steg ut av sin egen skygge.

– Nå føler jeg meg klar for ikke å gjemme meg bak noe som helst, bare være meg selv ett hundre prosent.

Drømmer om kokebok

Ikke bare har hun nytt album på vei, hun leker også med tanken på å gi ut en helt spesiell bok.

– Jeg drømmer om å introdusere afrikansk matkultur til Norge! I første omgang gjennom en kokebok, der oppskriftene står side om side med historien om de forskjellige rettene, og mitt forhold til disse. Folk må roe seg ned og ta seg tid til å lage mat. Lese litt i boken mens man venter på at ting skal koke, sier Mwangi ivrig.

Hun ler så øredobbene danser rundt ansiktet på spørsmål om kokeboken ikke skal konkurrere mot dagens «Hvordan lage middag på 30 minutter»- trend i bokmarkedet.

– Alle er så fryktelig stresset i disse dager! Kenyansk mat er noe som tar tid. Du trenger tålmodighet, matglede og masse, masse musikk.

Stella Mwangi

Stella Mwangi gikk tilbake til start, og kommer frem igjen i offentligheten med ny sveis, ny musikk og nye drømmer for fremtiden.

Foto: Inger-Marit Knap Sæby / NRK.no

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters