NRK Meny
Normal

Skriver låt som er litt på kanten

Country-gruppa Staut fra Valdres har en stappfull konsertsommer foran seg. Men de tar seg likevel tid til å skrive låt om dine drøye historier i Postkort 2012 - Sangen om Norge.

Staut
Foto: Cathrine Dokken

– Vi kommer til å lage noe med litt trøkk i for det kler oss bra. Og låta kan gjerne handle om noe som er litt på kanten. Det er alltid moro å skrive om, ler låtskriver Ørnulf Juvkam Dyve.

Gruppa er aktuelle på flere norske festivaler de neste månedene. I tillegg skal gjengen skrive en sang basert på NRK-publikummets bilder og historier gjennom prosjektet Postkort 2012 - Sangen om Norge.

– Drømmescenarioet vårt er at alle i hele landet kommer til å like låta. Og at det blir stor innspilling med KORK og full pakke, sier Ørnulf engasjert.

Sommerfestivalen i Selbu - Staut

Staut har rykte på seg for å være et svært godt liveband. Her er de på Sommerfestivalen i Sælbu i år.

Foto: Hans H. Bjørstad

Kaster låtene «til ulvene»

Radiolyttere fikk for alvor opp øynene for Staut da de ga ut debutalbumet «Staut» i 2010. Låter som «Sjå sole» og «Då e leita» har fått anmeldere til å hylle norske artister som skriver og synger på sin egen dialekt.

Ørnulf er hjernen bak de fleste tekstene, men bare i form av et slags førsteutkast.

– Gitaristen vår pleier å si at tekstene mine er som er stykke rått kjøtt som kastes ut til ulvene. Så angriper bandet kjøttstykket, og river og sliter i det, helt til det blir noe ut av det. Du skal ikke se bort fra at det er slik Postkort-låta kommer til å oppstå også, ler han.

Staut

– Vi ønsker oss alle mulige bilder og historier fra publikum, og håper de er åpne med hvordan vi behandler stoffet, sier Staut.

Foto: pressefoto

– Ganske primitivt liv

Gruppa sitter i bandbilen på vei fra Værnes til Ørland i Trøndelag. Der skal de holde konsert i kveld, før de farter videre til over 20 andre spillejobber i hele Norge.

Det siste året har vært veldig travelt, og mye har skjedd på kort tid. Andrealbumet «Eigarlaus» kom i 2011, og oppmerksomheten fra folket vet gutta å sette pris på.

– Det er mye jobbing, men vi har det utrolig moro. Alle drømmer jo om å få til dette, og tilfeldigvis har det ramla ned i hodet på oss, forteller Ørnulf.

Men han avviser likevel at de føler seg som rockestjerner av den grunn.

– Egentlig er livet langs veien ganske primitivt. Vi stopper på bensinstasjoner, og arbeider beinhardt, men vi flyter på det at vi har det så innmari moro.

Håper folk er åpne

Ørnulf og gruppa vet ikke helt hvilke bilder de ønsker at lytterne skal sende inn enda. Hele poenget er å ikke forvente noe spesifikt, tror de.

– Jeg skriver om alt mulig, og vil ikke låse kreativiteten ved å være forutbestemt. Folk må bare være litt åpne for hvordan vi tar fatt i det de sender inn. Det kommer til å bli en låt med mye liv i.

Slik kan du delta!

Kulturstrøm