Hopp til innhold

Staten vil tvinge Netflix til å lage flere norske tv-serier

Kulturdepartementet vil tvinge strømmetjenester som Netflix og HBO til å investere i norske filmer og tv-serier, kommer det frem i statsbudsjettet.

Kommune- og fylkestingsvalget 2019. Venstres valgvake

Kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande vil sikre at strømmegigantene også bidrar til norsk kulturskapning.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

I praksis vil dette si at Kulturdepartementet forplikter Netflix, HBO og Amazon til å investere i flere serier som «Beforeigners» og «Lilyhammer».

– I statsbudsjettet vil vi nå foreslå å innføre et krav til alle som leverer strømmetjenester i Norge at en viss andel av det de leverer skal være norske produkter, sier kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande.

Det møter begeistring hos norske produsenter.

– Min første reaksjon er «Endelig!», sier Åse Kringstad, direktør i Virke Produsentforeningen.

– Dette har vi jobbet for og bedt om i flere år, så dette er positivt, legger hun til.

Åse Kringstad

Direktør Åse Kringstad i Virke Produsentforeningen.

Foto: Virke Produsentforeningen

Tidligere gikk 3 kroner og 50 øre av ethvert DVD-salg til staten, og videre til produsentene. Den avgiften er det ikke mye igjen av lenger, da mer enn to milliarder kroner har forflyttet seg fra DVD-salg over til strømmetjenestene de siste ti årene.

Strømmetjenestene har også vært fritatt for liknende skatter og avgifter i Norge, skrev NRK i 2018.

– Vet ikke nivået vi skal legge oss på

Statsråd Skei Grande forklarer at de nå må endre kringkastingsloven og sende den ut på høring.

– Vi ser også til hva andre land i Europa gjør nå, for å sørge for at strømmetjenestene også bidrar i norsk kulturskaping og norsk filmskaping, utdyper hun.

Lilyhammer

Norske «Lilyhammer» var Netflix' aller første originalproduksjon. Nå må strømmegiganten lage mer norsk innhold.

Foto: Rubicon / Rubicon

Hun legger til at de har jobbet med å koble seg på de europeiske systemene.

– Så hadde vi valgmulighetene å enten kreve avgift eller en andel. Vi tror det vil gi mye mer tilbake til norsk filmindustri om vi krever den andelen, sier Skei Grande.

Vil dette være nok for norske produsenter?

– Det vet vi ikke ennå, vi vet heller ikke nivået vi skal legge oss på ennå.

Uklart hva det vil bety for forbrukerne

I 2018 kom EU-parlamentet med et direktiv som ville pålegge de globale strømmetjenestene å ha minst 30 prosent Europeisk innhold. Da varslet Netflix at det kunne gjøre det dyrere for forbrukeren.

Beforeigners

HBO lanserte tidligere i høst sin første, norske serie «Beforeigners».

Foto: HBO Nordic

Kringstad i Virke tror ikke at en investeringsplikt nødvendigvis vil bli tyngende for noen av strømmeaktørene.

– Nå ser vi også at både Netflix, HBO og andre posisjonerer seg i det norske markedet ved å satse på norsk innhold. Så hvordan dette vil slå ut for forbrukeren, kan man bare spekulere i, avslutter hun.

Kulturstrøm

  • Pris til norsk film i Venezia

    Dag Johan Haugeruds film «Kjærlighet», som er nominert til Gulløven i Venezia, ble tildelt filmkritikerprisen Bisato d'Oro i Venezia fredag kveld. Det fant sted foran Palazzo Del Cinema, får NRK bekreftet av NFI.

    Bisato d'Oro er en uavhengig filmpris som deles ut under filmfestivalen i Venezia av en gruppe filmkritikere. Det er en parallell pris til festivalens offisielle priser.

    Det er første gang en norsk film kjemper om hedersprisen siden 1986. Filmen «Kjærlighet» er nummer to i Haugeruds trilogi som handler om sex, drømmer og kjærlighet.

    På rollelisten står blant annet Lars Jacob Holm og Tayo Citadella Jacobsen, som ble fotografert på rød løper fredag. Andrea Bræin Hovig, Marthe Engebrigsten og Thomas Gullestad medvirker også i filmen og tilbringer helgen på filmfestivalen.

    Vinneren av Gulløven avgjøres lørdag.

    Den norske filmen Kjærlighet fikk kritiker-pris i Venezia. Her er gjengen på rød løper fredag 6. september 2024.
    Foto: NFI
  • Fortreffelig kombinasjon av arbeidsplasskomedie og agentspenning

    – I den fjerde sesongen fortsetter denne deilige blandingen av høyspent etterretning og sorthumoristiske gullkorn å skinne på skjermen. Denne gangen starter det med en eksplosjon i London, og vi settes raskt på sporet av gamle hemmeligheter og en mulig MI5-skandale, skriver seriekritiker Sigurd Vik om «Slow Horses» på Apple TV+.

  • Post-punk bandet English Teacher vant prestisjetung pris

    Det engelske post-punk bandet «English Teacher» vant Storbritannias prestisjetunge Mercury pris for sitt debutalbum «This could be texas» under en seremoni i Londons Abbey Road-studier torsdag, melder nyhetsbyrået AFP.