I praksis vil dette si at Kulturdepartementet forplikter Netflix, HBO og Amazon til å investere i flere serier som «Beforeigners» og «Lilyhammer».
– I statsbudsjettet vil vi nå foreslå å innføre et krav til alle som leverer strømmetjenester i Norge at en viss andel av det de leverer skal være norske produkter, sier kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande.
Det møter begeistring hos norske produsenter.
– Min første reaksjon er «Endelig!», sier Åse Kringstad, direktør i Virke Produsentforeningen.
– Dette har vi jobbet for og bedt om i flere år, så dette er positivt, legger hun til.
Tidligere gikk 3 kroner og 50 øre av ethvert DVD-salg til staten, og videre til produsentene. Den avgiften er det ikke mye igjen av lenger, da mer enn to milliarder kroner har forflyttet seg fra DVD-salg over til strømmetjenestene de siste ti årene.
Strømmetjenestene har også vært fritatt for liknende skatter og avgifter i Norge, skrev NRK i 2018.
– Vet ikke nivået vi skal legge oss på
Statsråd Skei Grande forklarer at de nå må endre kringkastingsloven og sende den ut på høring.
– Vi ser også til hva andre land i Europa gjør nå, for å sørge for at strømmetjenestene også bidrar i norsk kulturskaping og norsk filmskaping, utdyper hun.
Hun legger til at de har jobbet med å koble seg på de europeiske systemene.
– Så hadde vi valgmulighetene å enten kreve avgift eller en andel. Vi tror det vil gi mye mer tilbake til norsk filmindustri om vi krever den andelen, sier Skei Grande.
– Vil dette være nok for norske produsenter?
– Det vet vi ikke ennå, vi vet heller ikke nivået vi skal legge oss på ennå.
Uklart hva det vil bety for forbrukerne
I 2018 kom EU-parlamentet med et direktiv som ville pålegge de globale strømmetjenestene å ha minst 30 prosent Europeisk innhold. Da varslet Netflix at det kunne gjøre det dyrere for forbrukeren.
Kringstad i Virke tror ikke at en investeringsplikt nødvendigvis vil bli tyngende for noen av strømmeaktørene.
– Nå ser vi også at både Netflix, HBO og andre posisjonerer seg i det norske markedet ved å satse på norsk innhold. Så hvordan dette vil slå ut for forbrukeren, kan man bare spekulere i, avslutter hun.