Netflix varsler mulig prisøkning i Norge etter EU-krav: – Typisk å skyve alt over på forbrukeren

Et nytt EU-direktiv om skatt og kvotering av innhold kan gjøre Netflix dyrere i Norge. Produsentforeningen mener strømmegiganten skyver egne problemer over på forbrukeren.

Stranger Things

Netflix-serier som «Stranger Things» og «House of Cards» kan bli dyrere å få tilgang til dersom Netflix skrur opp prisene som følge av EUs nye krav.

Foto: Jackson Davis / AP

Snart kan en tredjedel av Netflix-tilbudet ditt bli europeisk. Det kan gjøre tjenesten dyrere for brukerne, ifølge Netflix.

Årsaken er at EU-parlamentet i forrige uke ble enige om et nytt direktiv, som kan pålegge globale strømmetjenester som Netflix, HBO og Amazon minst 30 prosent europeisk innhold i bibliotekene sine.

– Fra tid til annen justerer vi planene og prisnivået vårt etter hvert som vi legger til flere tv-serier og filmer, innfører nye produkter og legger til nye produkter. Vi er også nødt til å justere planer og priser i tråd med endringer i de lokale markedene, for eksempel skattlegging og reguleringer, uttaler Netflix til NRK gjennom sitt norske kommunikasjonsbyrå Släger.

I direktivet pålegger EU strømmegigantene å bidra til produksjon av film og tv-serier i landene de opererer, enten ved å lage egne serier eller bidra med penger i nasjonale filmfond.

Kulturdepartementet har varslet at disse tiltakene også vil innføres i Norge, om den godkjennes av medlemslandene i EU-kommisjonen.

Skremselspropaganda

Netflix ønsker ikke å utdype hvorfor de føler behov for å øke prisene, eller hvordan EU-direktivet ellers vil påvirke driften deres i Norge, overfor NRK.

Virke Produsentforeningen fnyser av Netflix' advarsel om dyrere abonnement.

– Det er typisk at slike institusjoner reagerer med å skyve alt over på forbrukeren. Jeg hadde ikke forventet noe annet, sier styremedlem og «Kon-Tiki»-produsent Aage Aaberge.

Han mener EU-direktivet vil sørge for å jevne ut konkurransen på det norske markedet, der internasjonale giganter som Netflix, HBO og Amazon har hatt et konkurransefortrinn.

Norske kinoer må ut med 2,5 prosent av sin bruttoomsetning i avgift til staten. Av ethvert dvd-salg er 3,5 kroner statlig avgift. Til sammenligning har de internasjonale strømmetjenestene vært fritatt lignende skatter og avgifter i Norge.

– Det er rart om internasjonale giganter skal slippe unna, mens mindre nasjonale aktører må betale avgifter, sier Aaberge.

Aage Aaberge er ansvarlig produsent for animasjonsfilmen "Pelle Politibil på Sporet".

«Kon-Tiki»-produsent Aage Aaberge.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Han mener det er naturlig og viktig at Norge implementerer reglementet på lik linje med alle andre europeiske land.

– Det blir absurd dersom vi skal bli en frisone for disse store selskapene, sier han.

Skal verne norsk kultur

Skattlegging og regulering av internasjonale strømmetjenester, med Netflix i front, har vært en strid i flere land verden rundt.

I Europa startet striden for alvor da Netflix i 2016 saksøkte EU for å ha støttet en «strømmeskatt» tyske myndigheter påla strømmetjenestene i 2012. EU-domstolen avviste søksmålet 17. mai i år.

I et intervju med amerikanske Variety i september, innrømmet konsernsjef Reed Hastings i Netflix at selskapet har et anspent forhold til enkelte land.

Produsentforeningen mener krav om kvotering og avgifter som går tilbake til produksjon av norske filmer og tv-serier, er et viktig element i vernet av norsk språk og kultur.

– Det er selve fundamentet i kulturpolitikken. Vi må sikre et godt tilbud av nasjonale filmer og tv-serier gjennom kvoter, og få tilført kapital som opprettholder den nasjonale produksjonen av filmer og tv-serier Netflix tjener penger på å strømme, sier Aaberge.

Netflix investerer mer i Europa

Netflix påpeker via Släger kommunikasjon at de har investert over to milliarder dollar i europeiske film- og tv-produksjoner siden 2012.

I 2018 har selskapet varslet at de vil bruke en milliard dollar på europeiske egenproduksjoner, såkalte «Originals».

Nylig avslørte Netflix at de skal åpne et nytt europeisk kontor i Paris. Det skjer etter at selskapet har kommet til enighet med franske myndigheter om en skatterate på to prosent av omsetningen deres i Frankrike.

Kontoret i Paris blir selskapets tredje i Europa, etter London og Amsterdam.

Kulturstrøm

 • Nytt Prince-album på trappene

  Fans vil snart kunne oppleve hvordan det låter når Prince selv synger sangene han skrev for andre, som Nothing Compares 2 U og Manic Monday. Det melder Variety. Sammen med Warner Bros. Records og strømmetjenesten Tidal vil boet etter artisten slippe et nytt album med tittelen «Originals» på Princes fødselsdag, 7. juni. Det vil inneholde 15 spor med 14 hittil uutgitte låter. Prince døde i april 2016.

  THE ARTIST GIVES ACCEPTANCE SPEECH AT SOUL TRAIN AWARDS
  Foto: Gary Hershorn / Reuters
 • Kirkene trenger 80 mill.

  Vedlikeholdsetterslepet for kirkene i Sandefjord er på 60 til 80 millioner kroner. Det forteller ordfører Bjørn Ole Gleditsch. Han mener staten må ta over vedlikeholdet av kirkene. Bare i Sandefjord er det fire middelalderkirker og en stavkirke. Ifølge Gleditsch kommer kommuner med mange verneverdige kirker dårlig ut rent økonomisk.

  Høyjord stavkirke
  Foto: Dagfinn Rasmussen

Flere kulturnyheter