Netflix varsler mulig prisøkning i Norge etter EU-krav: – Typisk å skyve alt over på forbrukeren

Et nytt EU-direktiv om skatt og kvotering av innhold kan gjøre Netflix dyrere i Norge. Produsentforeningen mener strømmegiganten skyver egne problemer over på forbrukeren.

Stranger Things

Netflix-serier som «Stranger Things» og «House of Cards» kan bli dyrere å få tilgang til dersom Netflix skrur opp prisene som følge av EUs nye krav.

Foto: Jackson Davis / AP

Snart kan en tredjedel av Netflix-tilbudet ditt bli europeisk. Det kan gjøre tjenesten dyrere for brukerne, ifølge Netflix.

Årsaken er at EU-parlamentet i forrige uke ble enige om et nytt direktiv, som kan pålegge globale strømmetjenester som Netflix, HBO og Amazon minst 30 prosent europeisk innhold i bibliotekene sine.

– Fra tid til annen justerer vi planene og prisnivået vårt etter hvert som vi legger til flere tv-serier og filmer, innfører nye produkter og legger til nye produkter. Vi er også nødt til å justere planer og priser i tråd med endringer i de lokale markedene, for eksempel skattlegging og reguleringer, uttaler Netflix til NRK gjennom sitt norske kommunikasjonsbyrå Släger.

I direktivet pålegger EU strømmegigantene å bidra til produksjon av film og tv-serier i landene de opererer, enten ved å lage egne serier eller bidra med penger i nasjonale filmfond.

Kulturdepartementet har varslet at disse tiltakene også vil innføres i Norge, om den godkjennes av medlemslandene i EU-kommisjonen.

Skremselspropaganda

Netflix ønsker ikke å utdype hvorfor de føler behov for å øke prisene, eller hvordan EU-direktivet ellers vil påvirke driften deres i Norge, overfor NRK.

Virke Produsentforeningen fnyser av Netflix' advarsel om dyrere abonnement.

– Det er typisk at slike institusjoner reagerer med å skyve alt over på forbrukeren. Jeg hadde ikke forventet noe annet, sier styremedlem og «Kon-Tiki»-produsent Aage Aaberge.

Han mener EU-direktivet vil sørge for å jevne ut konkurransen på det norske markedet, der internasjonale giganter som Netflix, HBO og Amazon har hatt et konkurransefortrinn.

Norske kinoer må ut med 2,5 prosent av sin bruttoomsetning i avgift til staten. Av ethvert dvd-salg er 3,5 kroner statlig avgift. Til sammenligning har de internasjonale strømmetjenestene vært fritatt lignende skatter og avgifter i Norge.

– Det er rart om internasjonale giganter skal slippe unna, mens mindre nasjonale aktører må betale avgifter, sier Aaberge.

Aage Aaberge er ansvarlig produsent for animasjonsfilmen "Pelle Politibil på Sporet".

«Kon-Tiki»-produsent Aage Aaberge.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Han mener det er naturlig og viktig at Norge implementerer reglementet på lik linje med alle andre europeiske land.

– Det blir absurd dersom vi skal bli en frisone for disse store selskapene, sier han.

Skal verne norsk kultur

Skattlegging og regulering av internasjonale strømmetjenester, med Netflix i front, har vært en strid i flere land verden rundt.

I Europa startet striden for alvor da Netflix i 2016 saksøkte EU for å ha støttet en «strømmeskatt» tyske myndigheter påla strømmetjenestene i 2012. EU-domstolen avviste søksmålet 17. mai i år.

I et intervju med amerikanske Variety i september, innrømmet konsernsjef Reed Hastings i Netflix at selskapet har et anspent forhold til enkelte land.

Produsentforeningen mener krav om kvotering og avgifter som går tilbake til produksjon av norske filmer og tv-serier, er et viktig element i vernet av norsk språk og kultur.

– Det er selve fundamentet i kulturpolitikken. Vi må sikre et godt tilbud av nasjonale filmer og tv-serier gjennom kvoter, og få tilført kapital som opprettholder den nasjonale produksjonen av filmer og tv-serier Netflix tjener penger på å strømme, sier Aaberge.

Netflix investerer mer i Europa

Netflix påpeker via Släger kommunikasjon at de har investert over to milliarder dollar i europeiske film- og tv-produksjoner siden 2012.

I 2018 har selskapet varslet at de vil bruke en milliard dollar på europeiske egenproduksjoner, såkalte «Originals».

Nylig avslørte Netflix at de skal åpne et nytt europeisk kontor i Paris. Det skjer etter at selskapet har kommet til enighet med franske myndigheter om en skatterate på to prosent av omsetningen deres i Frankrike.

Kontoret i Paris blir selskapets tredje i Europa, etter London og Amsterdam.

Kulturstrøm

  • Putin vil kontrollere rappmusikk

    President Vladimir Putin meiner rapp er basert på «sex, dop og protestar» og vil kontrollere bruken av rappmusikk blant russarar. Han ytra ønskjet på eit møte med kulturelle leiarar i St. Petersburg denne veka. Eit forbod er ikkje aktuelt.

  • Nordmann Europas beste filmfotograf

    Martin Otterbeck blei laurdag kveld hedra som Europas beste filmfotograf under European Film Awards (EFA) i Sevilla i Spania. Fotoprisen fikk han for Erik Poppes film «Utøya 22. juli». Det er 31. gang at European Film Awards går av stabelen.