Star Trek-stjernen bak Spock er død

Skuespilleren Leonard Nimoy som spilte rollen Mr. Spock i science fiction-serien Star Trek døde fredag. Han ble 83 år gammel.

Leonard Nimoy

Star Trek-stjernen Leonard Nimoy som spilte rollen Mr Spock døde i dag 83 år gammel.

Foto: TODD KOROL / REUTERS

Det var kona Susan Bay Nimoy som bekreftet dødsfallet til avisa New York Times. Nimoy sovnet inn i sitt hjem i Bel Air i Los Angeles fredag morgen amerikansk tid.

Nimoy kunngjorde i fjor at han var alvorlig rammet av lungesykdommen kols, noe han også ifølge enken døde av.

For generasjoner av TV-seere og kinogjengere er Leonard Nimoy mest kjent for sin rolletolkning av karakteren Mr. Spock, skikkelsen med de spisse ørene som er halvt «vulkan» og halvt menneske, i den legendariske sci-fi-serien Star Trek.

Nimoy ga seg som skuespiller som 79-åring, men var yrkesaktiv gjennom seks tiår. Siden 1966 har han spesielt vært kjent for rollen som Spock i TV-serien Star Trek.

Serien foregår i det 23. århundre og følger eventyrene til romskipet USS «Enterprise» og hennes mannskap, ledet av kaptein James T. Kirk (William Shatner), hans nestkommanderende Mr. Spock, nå avdøde Leonard Nimoy.

Nimoy har også spilt rollen Mr. Spock i syv spillefilmer. Sist var i filmen Star Trek (2009), der han spilte den eldre Spock, og Zachary Quinto spilte den yngre versjonen av rollefiguren.

Nimoy etterlater seg en fanskare over hele verden.

Kulturstrøm

 • Blogger Annijor bytter forlag

  Blogger og forfatter Anniken Jørgensen, kjent som Annijor, gir ut sin neste bok på Gyldendal Forlag. Jørgensens bokdebut «En natt til» kom ut i 2018 på forlaget Panta i et totalt opplag på over 40 000. En person som var navngitt i boka begjærte først at forlaget skulle trekke boka tilbake, men partene kom til enighet før rettssak. Den nye boka blir en dannelsesroman om en 23-åring som sliter med angst, ifølge forlaget.

  Anniken Jørgensen
  Foto: Kaja Marie Andreassen / NRK
 • På liste over truede kulturminner

  Y-blokken i regjeringskvartalet er for andre gang på listen over Europas viktigste truede kulturminner, av kulturvernorganisasjonen Europa Nostra, skriver Aftenposten. Y-blokken som er vedtatt skal rives, har blant annet et kunstverk av Pablo Picasso integrert i fasaden. (NTB)

  Y-blokken / Y-blokka har adresse Akersgata 44 og ligger delvis over Arne Garborgs plass. Bygningen har navn etter Y-formen
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
 • Kunne aldri blitt vist

  Programlederen kunne aldri ha snakket om temaer som vold mot kvinner på TV før statsminister og fredsprisvinner Abiy Ahmed kom til makten i Etiopia. Det forteller Beza Tegafaw (til venstre) til NRK.