St. Laurentius’ tårer

En russer får strupen revet ut og etterlater seg en rapport om en eksplosjon over Oslofjorden. Journalisten Henrik forsøker å finne ut av mysteriet, men de han snakker med blir myrdet. Årets påskeserie er nifs krim om ufoer, romvesener og etterretning.

St. Laurentius' tårer
Foto: Ill: Jan Neste / Jan Neste Design

Alle episodene kan også høres på nett, se lenker nederst i saken.

- Vi ble fascinert av science fiction - universet Kasper Hoff skisserer. Det handler om det alminnelige som møter det overnaturlige, sier produsent for årets påskekrim, Else Barratt-Due.

Tobias Santelmann

Journalisten Henrik spilles av Tobias Santelmann.

Foto: Siren Høyland / Det Norske Teatret

Danske Kasper Hoff har skrevet hørespillet i fire deler som skal få lytterne til å grøsse i påsken.

- Det blir så reelt at man nærmest tenker; kunne dette ha skjedd meg? Samtidig som man vet at det er en umulighet, klarer forfatteren allikevel å dra oss inn på en troverdig måte i dette universet, forteller Barratt-Due.

Eksplosjon over Oslo
Journalisten Henrik flytter til Oslo sammen med kjæresten Josefine. Han blir kalt ut på jobb for å lage sak på mordet på en russer. Mannen har fått strupen revet ut og er blitt kastet fra tårnet i den katolske domkirken i Oslo. Han etterlater seg en rapport fra Forsvarets etterretningstjeneste om en eksplosjon over Oslofjorden i 1982. En rapport som er strengt hemmelig.

Sammen med vennen og datanerden Truls prøver Henrik å finne ut mer om eksplosjonen, men alle spor ender blindt. Henrik snakker med det eneste vitnet til eksplosjonen – den psykotiske Anne Hansen, men hun forteller ham ingenting. Rett etter møtet blir også hun myrdet. Etter hvert som Henrik graver dypere, viser det seg at romvesen, ufoer, hemmelig forskning og norsk etterretning er del av mysteriet.

Høres kun med pust og lyder
Stykket er dansk og oversetteren Nils Nordberg jobbet spesielt med å gjøre det gjenkjennelig for norske radiolyttere og tilrettelegge det så stedene er knyttet til Oslo. Å lage stykket har hatt sine utfordringer.

- Det er et vesen i stykket som hovedsakelig kun høres ved hjelp av lyder og pust. Dette var en utfordring, men også spennende og morsomt å se om man fikk til, sier produsenten som ikke vil røpe mer om vesenet eller handlingen i årets påskekrim.
Hør første episode:

Hør andre episode:

Hør tredje episode:

Hør fjerde episode:Om produksjonen:
Produsent: Else Barratt-Due
Regi: Lasse Kolsrud
Produksjonsleder: Evy Finholt
Lyddesign: Hilde Rolfsnes
Komponist: Petter Wiik

Kulturstrøm

 • Ransfilm av respektabel kvalitet

  «Widows» er den nyeste filmen til regissør Steve McQueen. Etter tre svært sterke dramafilmer på rad, Hunger (2008), Shame (2011) og 12 Years a Slave (2013), har den britiske regissøren laget sitt mest kommersielle film til nå. Den er ikke av samme kaliber som hans tidligere filmer mener NRKS anmelder Birger Vestmo. Les anmeldelsen her:

 • Jobbet med ny seriefigur

  Den amerikanske tegneserieskaperen Stan Lee arbeidet med en ny karakter, Dirt Man, før han døde, melder BBC. Ifølge underholdningsnettstedet TMZ har datteren Joan Celia Lee fortalt at hun og faren samarbeidet om å utvikle den nye superhelten. Men det er foreløpig ikke klart hvilke superkrefter denne karakteren er i besittelse av.

  Spiderman-tegner Stan Lee
  Foto: REED SAXON / AP
 • 15 artister klare til by:Larm 2019

  Urørt-vinner Marie Ulven –Girl In Red – er blant de 15 artistene som er bekreftet at kommer til musikkfestivalen Bylarm våren 2019, skriver nettmagasinet 730. Festivalen arrangeres for 21. gang, og har vært holdt i Oslo siden 2008. Det første tiåret gikk festivalen på omgang blant norske byer, og artister som Øystein Greni, Sondre Lerche og Aurora har startet karrieren der. Iris, Otha, TØFL, Moyka, Heave Blood and Die og Larsiveli er de norske artistene som skal spille.

  Marie Ulven