Hopp til innhold

St. Laurentius’ tårer

En russer får strupen revet ut og etterlater seg en rapport om en eksplosjon over Oslofjorden. Journalisten Henrik forsøker å finne ut av mysteriet, men de han snakker med blir myrdet. Årets påskeserie er nifs krim om ufoer, romvesener og etterretning.

St. Laurentius' tårer
Foto: Ill: Jan Neste / Jan Neste Design

Alle episodene kan også høres på nett, se lenker nederst i saken.

- Vi ble fascinert av science fiction - universet Kasper Hoff skisserer. Det handler om det alminnelige som møter det overnaturlige, sier produsent for årets påskekrim, Else Barratt-Due.

Tobias Santelmann

Journalisten Henrik spilles av Tobias Santelmann.

Foto: Siren Høyland / Det Norske Teatret

Danske Kasper Hoff har skrevet hørespillet i fire deler som skal få lytterne til å grøsse i påsken.

- Det blir så reelt at man nærmest tenker; kunne dette ha skjedd meg? Samtidig som man vet at det er en umulighet, klarer forfatteren allikevel å dra oss inn på en troverdig måte i dette universet, forteller Barratt-Due.

Eksplosjon over Oslo
Journalisten Henrik flytter til Oslo sammen med kjæresten Josefine. Han blir kalt ut på jobb for å lage sak på mordet på en russer. Mannen har fått strupen revet ut og er blitt kastet fra tårnet i den katolske domkirken i Oslo. Han etterlater seg en rapport fra Forsvarets etterretningstjeneste om en eksplosjon over Oslofjorden i 1982. En rapport som er strengt hemmelig.

Sammen med vennen og datanerden Truls prøver Henrik å finne ut mer om eksplosjonen, men alle spor ender blindt. Henrik snakker med det eneste vitnet til eksplosjonen – den psykotiske Anne Hansen, men hun forteller ham ingenting. Rett etter møtet blir også hun myrdet. Etter hvert som Henrik graver dypere, viser det seg at romvesen, ufoer, hemmelig forskning og norsk etterretning er del av mysteriet.

Høres kun med pust og lyder
Stykket er dansk og oversetteren Nils Nordberg jobbet spesielt med å gjøre det gjenkjennelig for norske radiolyttere og tilrettelegge det så stedene er knyttet til Oslo. Å lage stykket har hatt sine utfordringer.

- Det er et vesen i stykket som hovedsakelig kun høres ved hjelp av lyder og pust. Dette var en utfordring, men også spennende og morsomt å se om man fikk til, sier produsenten som ikke vil røpe mer om vesenet eller handlingen i årets påskekrim.
Hør første episode:

Hør andre episode:

Hør tredje episode:

Hør fjerde episode:



Om produksjonen:
Produsent: Else Barratt-Due
Regi: Lasse Kolsrud
Produksjonsleder: Evy Finholt
Lyddesign: Hilde Rolfsnes
Komponist: Petter Wiik

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters