St. Laurentius’ tårer

En russer får strupen revet ut og etterlater seg en rapport om en eksplosjon over Oslofjorden. Journalisten Henrik forsøker å finne ut av mysteriet, men de han snakker med blir myrdet. Årets påskeserie er nifs krim om ufoer, romvesener og etterretning.

St. Laurentius' tårer
Foto: Ill: Jan Neste / Jan Neste Design

Alle episodene kan også høres på nett, se lenker nederst i saken.

- Vi ble fascinert av science fiction - universet Kasper Hoff skisserer. Det handler om det alminnelige som møter det overnaturlige, sier produsent for årets påskekrim, Else Barratt-Due.

Tobias Santelmann

Journalisten Henrik spilles av Tobias Santelmann.

Foto: Siren Høyland / Det Norske Teatret

Danske Kasper Hoff har skrevet hørespillet i fire deler som skal få lytterne til å grøsse i påsken.

- Det blir så reelt at man nærmest tenker; kunne dette ha skjedd meg? Samtidig som man vet at det er en umulighet, klarer forfatteren allikevel å dra oss inn på en troverdig måte i dette universet, forteller Barratt-Due.

Eksplosjon over Oslo
Journalisten Henrik flytter til Oslo sammen med kjæresten Josefine. Han blir kalt ut på jobb for å lage sak på mordet på en russer. Mannen har fått strupen revet ut og er blitt kastet fra tårnet i den katolske domkirken i Oslo. Han etterlater seg en rapport fra Forsvarets etterretningstjeneste om en eksplosjon over Oslofjorden i 1982. En rapport som er strengt hemmelig.

Sammen med vennen og datanerden Truls prøver Henrik å finne ut mer om eksplosjonen, men alle spor ender blindt. Henrik snakker med det eneste vitnet til eksplosjonen – den psykotiske Anne Hansen, men hun forteller ham ingenting. Rett etter møtet blir også hun myrdet. Etter hvert som Henrik graver dypere, viser det seg at romvesen, ufoer, hemmelig forskning og norsk etterretning er del av mysteriet.

Høres kun med pust og lyder
Stykket er dansk og oversetteren Nils Nordberg jobbet spesielt med å gjøre det gjenkjennelig for norske radiolyttere og tilrettelegge det så stedene er knyttet til Oslo. Å lage stykket har hatt sine utfordringer.

- Det er et vesen i stykket som hovedsakelig kun høres ved hjelp av lyder og pust. Dette var en utfordring, men også spennende og morsomt å se om man fikk til, sier produsenten som ikke vil røpe mer om vesenet eller handlingen i årets påskekrim.
Hør første episode:

Hør andre episode:

Hør tredje episode:

Hør fjerde episode:Om produksjonen:
Produsent: Else Barratt-Due
Regi: Lasse Kolsrud
Produksjonsleder: Evy Finholt
Lyddesign: Hilde Rolfsnes
Komponist: Petter Wiik

Kulturstrøm

 • De ti beste seriene fra siste tiår

  Å skulle kåre de ti aller beste seriene fra det siste tiåret, er en umulig oppgave. Derfor har Filmpolitiet kåret de ti seriene som står igjen som deres personlige favoritter. Se hele listen her.

  Produksjon av metamfetamin i tv-serien Breaking Bad.
  Foto: AMC Networks / NRK
 • AI skal fullføre Beethovens 10.nde

  Kunstig intelligens skal prøve å fullføre den tyske komponisten Ludwig van Beethovens 10. symfoni. De få notene som finnes ble skrevet ned i boken hans like før han døde i 1827, 57 år gammel. Nå forsøker man å fullføre symfoniet ved hjelp av kunstig intelligens i forbindelse med at det neste år er 250 år siden han ble født. Resultatet blir framført av et orkester 28. april neste år i Bonn, Beethovens fødeby (NTB).

  Beethoven
 • John Lennons runde briller solgt

  Et par av John Lennons briller som Beatles-legenden la igjen i baksetet på en bil, ble fredag solgt på auksjon i London for 1,7 millioner kroner. Brillene ble solgt på nettauksjon til en anonym kjøper.