St. Laurentius’ tårer

En russer får strupen revet ut og etterlater seg en rapport om en eksplosjon over Oslofjorden. Journalisten Henrik forsøker å finne ut av mysteriet, men de han snakker med blir myrdet. Årets påskeserie er nifs krim om ufoer, romvesener og etterretning.

St. Laurentius' tårer
Foto: Ill: Jan Neste / Jan Neste Design

Alle episodene kan også høres på nett, se lenker nederst i saken.

- Vi ble fascinert av science fiction - universet Kasper Hoff skisserer. Det handler om det alminnelige som møter det overnaturlige, sier produsent for årets påskekrim, Else Barratt-Due.

Tobias Santelmann

Journalisten Henrik spilles av Tobias Santelmann.

Foto: Siren Høyland / Det Norske Teatret

Danske Kasper Hoff har skrevet hørespillet i fire deler som skal få lytterne til å grøsse i påsken.

- Det blir så reelt at man nærmest tenker; kunne dette ha skjedd meg? Samtidig som man vet at det er en umulighet, klarer forfatteren allikevel å dra oss inn på en troverdig måte i dette universet, forteller Barratt-Due.

Eksplosjon over Oslo
Journalisten Henrik flytter til Oslo sammen med kjæresten Josefine. Han blir kalt ut på jobb for å lage sak på mordet på en russer. Mannen har fått strupen revet ut og er blitt kastet fra tårnet i den katolske domkirken i Oslo. Han etterlater seg en rapport fra Forsvarets etterretningstjeneste om en eksplosjon over Oslofjorden i 1982. En rapport som er strengt hemmelig.

Sammen med vennen og datanerden Truls prøver Henrik å finne ut mer om eksplosjonen, men alle spor ender blindt. Henrik snakker med det eneste vitnet til eksplosjonen – den psykotiske Anne Hansen, men hun forteller ham ingenting. Rett etter møtet blir også hun myrdet. Etter hvert som Henrik graver dypere, viser det seg at romvesen, ufoer, hemmelig forskning og norsk etterretning er del av mysteriet.

Høres kun med pust og lyder
Stykket er dansk og oversetteren Nils Nordberg jobbet spesielt med å gjøre det gjenkjennelig for norske radiolyttere og tilrettelegge det så stedene er knyttet til Oslo. Å lage stykket har hatt sine utfordringer.

- Det er et vesen i stykket som hovedsakelig kun høres ved hjelp av lyder og pust. Dette var en utfordring, men også spennende og morsomt å se om man fikk til, sier produsenten som ikke vil røpe mer om vesenet eller handlingen i årets påskekrim.
Hør første episode:

Hør andre episode:

Hør tredje episode:

Hør fjerde episode:Om produksjonen:
Produsent: Else Barratt-Due
Regi: Lasse Kolsrud
Produksjonsleder: Evy Finholt
Lyddesign: Hilde Rolfsnes
Komponist: Petter Wiik

Kulturstrøm

 • Filmkomponist skaper BMW-lyd

  Det tyske bilselskapet BMW lanserer sin nyeste elbil i dag, og denne gangen er en komponist med på laget. Hans Zimmer, som er en av verdens mest kjente filmmusikkomponister har nemlig designet lydbildet inne i bilen. Elbiler er nesten helt lydløse, og mange savner de lydene de er vant til. BMW-eiere får nå valgfri billyd laget av mannen bak musikken til blant annet «Løvenes Konge» og «Pirates of the Carribean».

  BMW
  Foto: CHRISTOF STACHE / AFP
 • Mariss Jansons er syk

  Oslo Filharmoniens tidligere sjefdirigent og en av verdens mest ettertraktede dirigenter avlyser alle sommerens planlagte konserter av helseårsaker. Jansons skulle blant annet ledet flere konserter under årets Salzburg Festival og under BBC Proms. Jansons (76) har også tidligere hatt utfordringer med helsa. (slippeddisc)

  Mariss Jansons
  Foto: Sigi Tischler / AP
 • Nytt festivalsamarbeid

  Nordlysfestivalen i Tromsø og samtidskunstfestivalen Ilios i Harstad inngår samarbeid. – En av grunnene er at det har blitt for dyrt å få orkestre og artister nordover til kun en festival, sier leder av Iliosfestivalen, Anders Eriksson.

  Sisu
  Foto: Martin Mortensen / NRK