Hopp til innhold

Sprøtt, men herlig

Alle europeiske storbyer med respekt for seg selv har et julemarked å skryte av.

Eller vent nå litt, DET har jo ikke vært tilfelle for hovedstaden vår.

Nei, det måtte en tysker til for å fylle Rådhusplassen med gløgg og brente mandler!

 

Karyn og Norbert på Rådhusplassen
Foto: NRK

Tysk julestemning

Julemarked på Rådhusplassen
Foto: NRK

Rådhusplassen i Oslo har i alle år stått tom ved juletider. Riktignok har vi hatt julemarked på Folkemuseet på Bygdøy, og gammeldags julepynt på Bogstad Gård, men et ekte julemarked med mat, pynt og julenisse har vi aldri hatt midt i byen. Dette ønsket tyskeren Nobert Kühn å gjøre noe med.

- Jeg tenkte: Hvorfor ikke gjøre om denne tomme plassen til et internasjonalt julemarked, hvorfor skal nordmenn reise utenlands for å oppleve dette? Vi trenger å skape aktivitet i Norge!

I utgangspunktet kom han til Norge på grunn av sin store kjærlighet, Eva. Sammen er de nå bosatt i Valdres, og Norbert ukependler til Oslo for å reparere tog- og trikkeskinner, og nå får å ta seg av julemarkedet.

- I Valdres kaller de meg bare for den sprø tyskeren, ler han.

Datteren Melanie bekrefter at faren er litt småsprø og at det aldri blir kjedelig sammen med ham. Hun forteller at han alltid har masse ideer på lager, og ikke har satt en brøkdel ut i livet ennå.

- Han sa han ønsket seg et gatekjøkken, men det har jo blitt mye mer enn det!

Norbert Kühn
Foto: NRK

Men er det pengene som driver denne aktive tyskeren med de snurrige ideene?

Nei, bedyrer Norbert.

- Mange tenker på business og på renter, jeg tenker med hjertet!

 

Bare MÅ HA ski på beina

Han har gjort det etniske nordmenn ønsker seg, blitt en lidenskaplig skiløper.

Mohammad Nouri Sharikabad, eller Mami, som han kaller seg, begynte å gå på ski for bare fem år siden. Da overtalte han sjefen sin til å trene med seg for å bli god nok til å gå Birkebeinerrennet.

- Den første gangen hadde jeg bakglatte ski og noen grusomme blemmer på beina, ler han.

Men siden har det blitt både bedre form, kondomdress og mange flere renn på iraneren.

Også Wasa-loppet i Sverige har han vært gjennom.

- Det beste med å gå på ski er naturopplevelsen og den gode treningen du får når du beveger både armer og bein og alt på kroppen, sier storbygutten fra Iran. Nå klarer han seg ikke uten å gå på ski minst en gang i uka, i tillegg til å delta i alle renn han kommer over i løp av vinteren.

Flere av vennene hans har blitt inspirert av engasjementet hans og har også begynt å prøve seg på ski. Men kona, til tross for at hun er norsk, får han ikke med seg ut i sporet, hun venter heller hjemme.

Reporter Hung Ma Bai drister seg ut i skiløypa ved Sjursjøen. Kan Mami smitte ham med skibasillen?

Hung og Mami
Foto: NRK

Farger med temperatur

Hva er vel mer naturlig som blind enn å bli landskapsmaler?

Magna Jenssen på 54 år har vært blind i 25 år. Likevel kan hun se landskap for sitt indre øye, som hun kaller det.

- Jeg føler farger, forklarer hun til reporter Vegard Olsen, som lar seg forbløffe av evnene.

- Gult er ganske varmt, hvitt er kjølig, blått gir prikking i hendene.

Magna har også glede av å studere andre kunsteres verk. Også her føler hun seg fram til motivene og stemningene. På den måten kan hun sette seg inn i andres verden.

- Som blind blir en jo litt isolert i seg selv, sier hun.

Kunstmaleren er spesielt opptatt av å skildre landskaper fra Nord-Norge som hun husker fra før hun ble blind, og ser gjerne for seg det eventyrlige nordlyset når hun skal male.

- Noen sier: Det er akkurat sånn jeg husker det! DET er den beste følelsen, å høre at andre sier de har hatt akkurat samme opplevelse som meg når de ser bildene mine!

Migrapolis på NRK1 kl 2230, onsdag 12.12.07

Kulturstrøm

 • Justisministaren bruker Tiktok uten å spørre om råd

  Justisminister Emilie Enger Mehl har ikkje spurt norske tryggingsstyresmakter om råd før ho tok i bruk den kinesiske appen TikTok i september. Fleire ekspertar advarer om at appen er eit datainnsamlingsverktøy som vidaresender informasjon til Kina.

  Førsteamanuensis i informasjonssikkerheit ved NTNU, Gaute Bjørklund Wangen ved NTNU meiner mehls bruker problematisk.

  – Det er veldig uheldig at ho ikkje tar eit meir aktivt grep og spør om råd. Det er snakk om justisministeren vår, som har ei sentral rolle i den digitale tryggleiken vår, seier Wangen til NRK.

 • Metropolitan Museum med Karl Lagerfeld-utstilling

  Metropolitan Museum of Art i New York skal feire livet til motedesigner Karl Lagerfeld med en utstilling med rundt 150 av hans arbeider.

  «Karl Lagerfeld: A Line of Beauty»-utstillingen åpner i mai neste år og vil presentere den «unike arbeidsmetoden» til den tyskfødte designeren, som døde i 2019.

  – Lagerfelds flytende linjer forenet hans design for Balmain, Patou, Chloé, Fendi, Chanel og hans eget merke, Karl Lagerfeld, og skapte et mangfoldig og produktivt arbeid uten sidestykke i motehistorien, skriver museet.

 • California forbyr rap-tekster som bevis i retten

  Heretter kan en rappers tekster ikke lenger brukes mot rapperen selv i rettssaker i California.

  Loven er laget for å beskytte kunstneres ytringsfrihet og for å hindre at kunstneres tekster eller kreative uttrykk blir brukt mot dem i sivile eller straffesaker.

  California er den første amerikanske delstaten som har vedtatt en lov som gjør det umulig å bruke en artists tekster mot seg selv med mindre bruken av tekstene har vært gjenstand for en rettslig vurdering.

  Flere amerikanske rappere – inkludert Meek Mill, Killer Mike og Tyga – var til stede da Californias guvernør, demokraten Gavin Newsom, signerte loven fredag.

  Loven kommer etter nylige saker mot rapperne Young Thug og Gunna, hvis tekster har blitt lest opp under sakene deres.

  The Black Music Action Coalition, en organisasjon som bekjemper rasisme i musikkindustrien, kaller den nye loven «et avgjørende skritt i riktig retning» for å få slutt på at rasefordommer påvirker rettslige prosesser. (NTB)