Hopp til innhold

Springsteen avlyser konsert i protest

Bruce Springsteen avlyser konsert i Nord-Carolina som en protest mot innføringen av en såkalte «do-lov» som nekter transpersoner å bruke doen de vil.

Bruce Springsteen

PROTEST MOT «DO-LOV»: Bruce Springsteen mener delstaten Nord-Carolina har vedtatt en lov som bryter med homofile, lesbiske og transpersoners menneskerettigheter.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

«Noen ting er viktigere enn en rockekonsert, og denne kampen mot fordommer og trangsynthet – som pågår i skrivende stund – er en av dem» skriver Bruce Springsteen i en uttalelse på sin egen Facebook-side.

Den 23. mars i år vedtok delstaten Nord-Carolina den såkalte «do-loven» HB2, som sier at man tilhører det kjønnet man fikk ved fødselen. Dermed får ikke transpersoner lov til å velge om de vil benytte herre- eller dametoalett.

De siste årene har homofile, lesbiske og transpersoner fått flere rettigheter i USA. Folk over hele landet har kritisert delstaten for å gjøre diskriminering til en del av lovverket.

«For meg virker dette som et forsøk på å snu utviklingen i USA som anerkjenner at alle innbyggere like rettigheter», skriver Springsteen i uttalelsen.

Vil vise solidaritet

17 andre amerikanske delstater vurderer å innføre tilsvarende lover som den i Nord-Carolina ifølge Aftenposten.

Mot-reaksjonene mot den nye loven vært et stort tema på sosiale medier. Hashtaggen #WeAreNotThis brukes hyppig på Twitter for å vise motstand mot diskriminering.

«Akkurat nå er det mange grupper, selskaper og individer i Nord-Carolina som jobber for å snu denne negative utviklingen. Jeg og bandet føler at tiden er inne for å vise solidaritet med disse frihetsforkjemperne. Som et resultat avlyses konserten i Greensboro den 10. april» skriver Springsteen.

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor