NRK Meny
Normal

Spiller valthorn med tærne

Felix Klieser imponerer med sitt spill på valthorn. Han ble født uten armer, men allerede som barn var han i gang med å spille horn - med tærne.

Felix Klieser ble født uten armer - men allerede som barn var han i gang med å spille horn - med tærne.

Felix Klieser har selv utviklet teknikken med å spille med tærne.

– Øving, øving og atter øving. Slik forklarer han hvordan han lyktes i å bli en prisbelønnet musiker.

Han løfter det ene benet og plasserer tærne på valthornet. Så begynner tærne å jobbe på tangentene. Vakker musikk strømmer ut i salen. Han øver med Det Norske Kammerorkesteret. I kveld spiller de i Universitetets Aula, senere skal de på Europaturne.

Felix Klieser har selv utviklet teknikken med å spille med tærne. Han ble født uten armer, men den tyske gutten ville så gjerne spille valthorn.

– Jeg tenkte aldri at det var en umulighet, forteller den prisbelønnede musikeren fra Tyskland. Nylig fikk han den prestisjetunge Leonard Bernstein prisen - den samme prisen som internasjonale størrelser som Lang Lang og Lisa Batiashvili har fått. Han er stolt av å være i så godt selskap. Det som startet som et ønske og ble en hobby, endte som et levebrød. Det hadde han aldri trodd.

- Elsker musikk

Felix Klieser
Foto: Truls A. Antonsen / NRK

Første gang han så noen spille valthorn var på en konsert og deretter på TV. Det vil jeg også gjøre, tenkte den lille gutten. Han var bare 4 år da han bestemte seg for å spille. Nå har han spilt med flere store orkestere rundt omkring i Europa. Og på turneen skal han spille både Mozart, Haydn og Grieg.

– Det er imponerende med folk som ut i fra et nærmest håpløst utgangspunkt klarer å overvinne skjebnen, sier Terje Tønnesen som er kunstnerisk leder i Det Norske Kammerorkester.

Den tyske avisen Die Welt har karakterisert ham som et helt spesielt talent.

– Jeg kan ikke vurdere om det er vanskelig eller ikke, smiler Felix Klieser. – For meg er det jo ingen annen måte å spille på, smiler han. Og han vil slett ikke snakke om at han er et forbilde for andre. For ham er det nok at han får drive med det han elsker - å spille musikk på valthorn.

– Kanskje jeg valgte valthorn fordi jeg tenkte at kan jeg greie det, så kan jeg greie alt, sier Felix Klieser.

Kulturstrøm

 • Slår tilbake etter slakt

  John Travoltas nye film «Gotti» vart totalslakta då den kom ut i USA 15. juni, og har framleis 0 % score på Rotten Tomatoes. Det vil seie at ingen av kritikarane til nettstaden har gitt filmen ei positiv vurdering. I går slo teamet bak filmen tilbake på Twitter: «Sjåarane elska Gotti, men kritikarane vil ikkje at du skal sjå han... Spørsmålet er kvifor??? Stol på folket og sjå han sjølv!»

  Laster Twitter-innhold
 • Gir ut ny musikk

  Paul McCartney gir ut to nye songar i dag 20. juni. Songane har fått namna «I Don't Know» og «Come On To Me». Dette er første gong artisten gir ut ny musikk sidan samarbeidet med Kanye West og Rihanna i 2015, melder The Guardian.

  Laster Instagram-innhold
 • Politiet anker frifinnelse

  Artisten Stella Mwangi (31) ble i Oslo tingrett frifunnet for forulemping av politiet og for å ha drukket etter en trafikkhendelse. Nå anker politiet dommen. Dermed havner saken i Borgarting lagmannsrett, skriver Nettavisen. (NTB)

  Stella Mwangi
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Flere kulturnyheter