Hopp til innhold

Spiller Sonja Henie: – En opportunist som ville være med de kule

Det har kostet å spille Sonja Henie, ifølge skuespiller Ine Marie Wilmann. Men hun burde ha falt flere ganger på isen.

Sonja Henie film

Ine Marie Wilmann spiller Sonja Henie i filmen om isdronningens liv. Her på premiere med Valene Kane, kjent fra Star Wars og The Fall.

Foto: Marianne Rustad Carlsen / NRK

Rød løper utenfor Colosseum kino i Oslo. Rett innenfor døren sitter en danser kledd i glitter og fjær oppi et enormt champagneglass.

– Drakten er designet av Mari Sletten, sier danser Kikki Christie.

– Etter modell av en av draktene Sonja Henie hadde.

Hovedrolleinnehaveren stiller i en florlett, gjennomsiktig kjole i minus ti grader. Fredag var det glamour for alle pengene på festpremieren til filmen om Norges isdronning, Sonja Henie.

Skuespiller Ine Marie Wilmann beskriver henne som et fantastisk menneske, gøyal og en veldig moderne kvinne.

pike i champagneglass

Glitter og stas på festpremieren til Sonja, filmen om Sonja Henie. Med rød løper og danser i champagne.

Foto: Marianne Rustad Carlsen / NRK

Fikk brist

Selv måtte Wilmann trene i timevis for å kunne gjøre noen av skøytescenene i filmen. Og hun var ofte på Sonja Henies hjemmebane.

– Var du aldri redd for å falle?

– Jo, svarer hun.

Wilmann falt mange ganger. Hun skadet seg også, og fikk til og med en brist. Samtidig fikk hun beskjed om at hun hadde falt altfor lite, et tegn på at hun ikke våget nok på isen.

Sonja Henie

Sonja Henie var både en av verdens beste kunstløpere og Hollywood-stjerne.

Foto: Scanpix / NTB scanpix

Straffet for hilsen

Sonja Henie fikk hard kritikk for at hun hilste på Hitler og gjorde nazihilsen i 1936.

– Og det bar hun med seg, sier Wilmann.

Hun beskriver Sonja som en opportunist som ville være med de kuleste av de kule. I 1936 tenkte nok hun at det var Hitler, men det angret hun på.

Skuespilleren forteller at Sonja Henie ble tatt godt imot da hun kom til Oslo i 1953 og skulle danse på Jordal. Men at hun var nervøs for å møte det norske folk.

– Hun var stillere enn vanlig fordi hun ikke visste om folk kom til å bue eller juble, forteller hun.

– Men da teppet gikk opp var det jubel.

skuespillere i Sonja

Hovedroller i filmen om Sonja Henie: Pål Sverre Hagen, Valene Kane, Ine Marie Wilmann og Eldar Skar. Alle var med på festpremieren på Colosseum kino i Oslo.

Foto: Marianne Rustad Carlsen / NRK

Glitter og stas

Det manglet ikke kjendiser da fakler og rød løper signaliserte at det var festpremiere på «Sonja» på Colosseum kino.

Til stede var kulturminister Trine Skei Grande, skuespiller Pia Tjelta, programleder Anne Lindmo og den irske skuespilleren Valene Kane, kjent fra Star Wars, og mange flere.

Kane spiller Sonja Henies assistent Connie. Pål Sverre Hagen, kjent fra Kon-Tiki og Valkyrien, spiller Sonjas tredje ektemann, Niels Onstad. Det var ektemannen som gjorde Henie interessert i kunst. Sammen åpnet de Henie Onstad Kunstsenter i Bærum.

– Jeg gleder meg til å vise frem Sonja for verden, sier Wilmann, som håper på god mottakelse av filmen.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober