Hopp til innhold

Spiller EA «homokortet»?

Konservative kristne raser mot at man kan innlede homofile forhold i EAs nye onlinespill «Star Wars: The Old Republic». Flere stiller spørsmål om dette bare er en skjult PR-kampanje.

Star Wars The Old Republic Lightsaber Freeze Mob in Times Square

Forventningen rundt Star Wars: The Old Republic var stor. Nå får spillet på ny de store overskriftene. Er dette homohetsen en PR-kampanje, spør flere.

Foto: Jason DeCrow / Ap/ NTB Scanpix

Earns Electronic Arts Electronic Arts

Electronic Arts står bak noen av vår tids største spillsuksesser. I Norge er FIFA-spillene ekstremt populære.

Foto: Paul Sakuma / Ap/NTB Scanpix

Electronic Arts (EA) «Star Wars: The Old Republic» er en av de største lanseringene av et online rollespill de siste 10 årene.

Nå raser en konservativ kristen gruppe kalt Family Research Council (FRC) mot spillgiganten. Det har seg nemlig slik at man i spillet kan velge å være homofil, lesbisk eller transseksuell.

FRC oppfordrer medlemmene sine til å velge riktig side av «Kraften», og skriver på sin side at Star Wars-spillerne allerede har valgt «Den Mørke Siden».

– Husk Sodoma!

Flere tusen hatbrev har blitt rettet mot enkeltpersoner høyt oppe i EA-systemet. I et av brevene blir EA bedt på det sterkeste «å ikke ta med slikt innhold i spillene som kan påvirke barn».

– Husk Sodoma, avslutter skribenten på dramatisk vis.

Kommunikasjonssjef Jeff Brown i EA kan ikke skjønne hvordan noen kan bli sjokkert over innholdet i spillene.

– Alle EA-spill blir nøye gjennomgått av Entertainment Software Rating Board (et amerikansk selskap som har ansvar for å sette aldersgrenser på videospill, journ.anm.), så det er vanskelig å skjønne at noen blir overrasket av innholdet i spillene, sier Brown.

– Dette er et PR-stunt

Flere store medier har trukket konklusjonen at dette er et PR-stunt fra EAs side. Altså et bevisst forsøk på å få antihomofile til å rase, for igjen å få støtte fra en langt større gruppe motstandere av anti-homofile.

Matt Kane er underholdning- og mediedirektør for mediemonitororganisasjonen Gay & Lesbian Alliance Against Defamation. Han avblåser dette som en PR-kampanje.

– Dette tegner seg i et mønster der lignende ting har skjedd med Anti-LGBT (lesbian, gay, bisexual, and transgender)-kampanjer. En gruppe går til angrep på våre allierte, og vi får massiv støtte fra en mye større gruppe mennesker, sier Kane til Games Industry International.

Direktøren nevner flere andre gigantiske selskaper som har gjort det samme. Blant annet den norgesaktuelle kaffekjeden Starbucks.

– Starbucks har gjorde noe av det samme da de meldte at de støttet ekteskap mellom homofile. 25 000 mennesker skrev under på «Dump Starbucks»-kampanjen, mens 600 000 skrev under på «Takk Starbucks»-kampanjen, forteller Kane.

– Denne historien har vi sett før, og den begynner å bli gammel, sier han.

Kane spekulerer i at denne kampanjen kommer i kjølevannet av en pris EA nettopp vant. En pris de kanskje helst ville vært foruten.

Kåret til USAs verste selskap

Nylig ble EA kåret til det mest hatede selskapet i USA på nettstedet The Consumerist.

Nettstedet har satt opp de verste selskapene i et turneringsspill, der EA til slutt vant klart mot Bank of America.

Over 250 000 stemte frem spillselskapet, som vant med 64 prosent av stemmene.

Grunnen til brakseieren skal være at EA tar betalt for utallige mer eller mindre nødvendige tilleggspakker og oppgraderinger av spill.

– I flere år har musikk og film blitt billigere, samtidig som man får mer og mer tilleggsmateriale og innhold blir enklere å få tak i. Spill, på den andre siden, blir fortsatt priset som føresklasses varer, skriver The Consumerist.

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.